En spændende smagning … økologiske vine, biodynamisk vine og naturvin … eller naturewine … var temaet for Randers Vinlaughs sidste smagning i 2013. Smagningen var arrangeret i samarbejde med Vinspecialisten v/Thomas Elle, som fra H. J. Hansen kæden havde hentet Peter Møller Andersen til Randers til at fortælle om emnet … og selvfølgelig præsentere vinene … alle fra det sydlige Frankrig.
Det blev gjort på et klingende fynsk, tilsagt engageret fortællelyst og masser af små historier. 29 medlemmer fra Randers Vinlaugh deltog i dette arrangement, og fik lært lidt om forskellene mellem økologisk, biodynamisk og naturvin. Samtidig smagte vi en række vine fra Sydfrankrig, alle lavet enten økologisk, biodynamisk eller som naturewine.
Økologiske vine
Ved økologiske vine laves vinene selvfølgelig af økologisk dyrkede druer, dvs. at der ved dyrkningen af druerne ikke anvendes kunstgødning, og der er ikke sprøjtet med pesticider mod ukrudt og insekter.
Enkelte midler er dog godkendt i økologisk sammenhæng, f.eks. er det tilladt at sprøjte med svovl og den såkaldte Bordeauxvæske, som består af kobber, kalk og vand, for at undgå svampesygdomme.
I selve produktion af de økologiske vine begrænses brugen af en række tilsætningsstoffer, man normalt anvender i den konventionelle vinproduktion, fx forbydes sorbinsyre og der stilles krav om et betydeligt lavere indhold af sulfitter sammenlignet med konventionel vin.
I vinkælderen vil den økologisk indstillede vinmager foretrække den gær, der sidder uden på vindruerne, men der er ikke nogen regler om, at man ikke må tilsætte gær, som er forædlet.
Biodynamiske vine
Ved biodynamiske vine er der et strengere krav til dyrkningen end hos de økologiske producenter. Den biodynamiske fremstillingsmetode er rettet omkring dyrkning i marken, og der er f. eks. ikke noget krav om naturgæring.
Ordet biodynamik er udledt af de græske ord bio (liv) og dynamis (kraft) – altså livskraft. Den biodynamiske vinbonde sigter på at styrke hele økosystemet rundt om vinstokken mest muligt. Blandt andet giver man jordens mikroorganismer de bedst mulige livsbetingelser ved at behandle jorden med præparater af komposteret kogødning og kisel.
I modsætning til økologisk vin, er det ikke EU men derimod uafhængige organisationer, som fastsætter kravene for at en vin kan certificeres som biodynamisk. Hovedtrækkene i biodynamik er, at vinmarkerne skal være økologisk dyrket og godkendt, at jorden behandles med præparater af komposteret kogødning og af kisel, mens al arbejde i mark og kælder tilrettelægges efter en astronomisk, biodynamisk kalender, som bl.a. viser månens faser.
Naturewine
Naturvin er et begreb, der dækker over naturligt fremstillede vine. Naturvinmagernes filosofi er at passe på jorden ved typisk at være minimum økologer eller biodynamikere. Dernæst ønsker de at blande sig så lidt som muligt i processerne undervejs, så vinen får sit eget, naturlige udtryk. Derudover bruges der meget lidt eller intet svovl. Svovl benyttes til at præservere og renholde vinene, og i konventionel vinproduktion er det helt normalt at bruge svovl i både vinmarkerne og ved flaskeaftapningen. Usvovlede vine er mere udsatte i de skrøbelige processer af deres tilblivelse (vinificeringen), og derfor kan de udvikle sig meget underligt.
Vi smagte følgende vine:
- 2009 Gérard Bertrand, Naturalys Crémant de Limoux
- 2011 Domaine du Séminaire, Valréas Côtes du Rhône Villages
- 2010 Domaine Roche-Audran, Côtes du Rhône César
- 2011 Mas Coutelou, Le Vin des Amis, Languedoc
- 2011 Domaine le Clos du Caillou, Côtes du Rhône La Réserve
- 2011 Domaine Saint Préfert, Châteauneuf-du-Pape
- 2010 Gérard Bertrand, Château de Villemajou Corbières-Boutenac Grand Vin
- 1990 Rivesaltes, Languedoc-Roussillon
- 2011 Delas Frères, Côtes-du-Rhône Saint-Esprit (madvinen)
Efter de 8 vine serverede Vinspecialisten et flot pølsebord, så igen et godt arrangement i Randers Vínlaugh. Du kan derfor allerede nu begynde at glæde dig til den kommende sæson.
Sluttelig lige et par fotos fra aftenen: