Syditalienske vine med Estrup & Udsen Vin (3)

Torsdag den 26. oktober 2023 kl. 19.00 på Bistroteket

An offer you can´t refuse …

Organiseret kriminalitet, arbejdsløshed, sørgelig BNP og hovedløs infrastruktur. Ja, Syditalien har altid haft mange udfordringer. Heldigvis er vinproduktionen ikke længere en af dem, og det vil vi gerne sætte fokus på i Randers Vinlaugh.

Oktober måned byder derfor på smagning af Syditaliensk vin, hvor vi under kyndig vejledning vil stifte bekendtskab med nogle af de mest spændende men oversete vine i Syditalien. 

Syditalien strækker sig i vinsammenhæng fra det sydlige Lazio og til landets sydspids, og inkluderer halvøen Apulien samt øen Sicilien. Jo længere sydpå man kommer i Italien, desto færre kendte vine finder man. Ganske vist er der blevet lavet vin i Syditalien i århundreder, men meget er blevet konsumeret lokalt eller sendt nordpå.

Den syditalienske varme har gjort regionerne hernede mest kendt for mørke, tætte og kraftige vine, men som i resten af Italien findes der en stor druevariation som gør det muligt at finde både slanke og parfumerede hvidvine samt elegante og finesserige rødvine.

Forandrede drikkevaner, fokus på kvalitet frem for kvantitet, samt mindre efterspørgsel på bulk-vin har tvunget vindyrkerne til at ændre deres vine.

De seneste 10-15 år er en mængde traditionelle druesorter kommet på banen. Sorter som er blevet dyrket længe, men som hidtil har levet i skyggen.

Det syditalienske vinland dækker regioner som Campanien hvor det varierede landskab øst for Napoli og ikke mindst vulkanbjerget Vesuv producerer nogle af Syditaliens bedste hvidvine, som Greco di Tufo og Fiano di Avellino. Ligeledes huser Campanien samt dens bjergrige naboregion Basilicata den blå druesort Aglianico, som i manges øjne er Syditaliens mest lovende sort.

Især vinene fra områderne Taurasi og Aglianico del Vulture indeholder syre, tannin og aromakompleksitet som har givet Aglianico tilnavnet, ”Syditaliens Barolo.” 

Regionerne Apulien og Calabrien, som henholdsvis udgør Italiens hæl og støvlespids, byder på nogle af Syditaliens mest velkendte vine, f.eks. i form af Apuliens frugtmættede og alkoholrige rødvine på Primitivo og Negroamaro.

Samtidig findes i Calabrien nogle af de mest interessante vine som Italien har budt på de seneste 10 år. Som en af de geografisk og geologisk mest afvekslende regioner, byder Calabrien nemlig på et væld af ældgamle, men for omverdenen meget ukendte vine på blå druesorter som Gaglioppo og Magliocco, samt grønne sorter som Greco Bianco di Cirò og Montonico Bianco.

Sidst men ikke mindst dækker Syditalien også Italiens største region, Sicilien, der siden 1990´erne har taget førstepladsen som landets mest dynamiske vinområde. Denne position har været drevet af et fokus på indfødte druesorter, hvor især vinene fra Etna har vist vejen.

På vulkanens skråninger vokser druesorter som Nerello Mascalese og Nerello Capuccio i den mineralske jord skabt af aske og lava fra Etnas mange udbrud. Vinene herfra opleves af mange som en blanding af Pinot Noir og Nebbiolo, og har for længst gjort deres indtog i resten af verden.  

Aftenens guide i den syditalienske vinverden er ingen ringere end Godfatheren af Syditaliensk vin, Ole Udsen. Ole har de sidste 30 år beskæftiget sig med vin. Han er forfatter til artikler, medforfatter til Politikens Bog om Italiensk Vin, jurymedlem og jurypræsident ved vinkonkurrencer, medorganisator af vinbegivenheder, samt to gange finaledeltager i Gran Maestro del Vino Italiano.

Gennem alle disse år har Ole beskæftiget sig mest med italiensk vin, og særligt indenfor syditaliensk vin er han anerkendt som en af verdens førende eksperter.

Så hvis du vil undgå at skulle ”sove med fiskene” eller vågne op med et hestehoved i skødet, må du hellere dukke op på Bistroteket den 26. oktober til smagning af syditaliensk vin sammen med resten af Randers Vinlaugh.

Arrivderci !!!

Medlemspris 550 kr. – gæster 750 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 18. oktober.
Skriv ”Arr. 3 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.