Kategoriarkiv: Program

Jura Vine med Ludovic og vores traditionelle generalforsamling (1)

Torsdag den 24. august 2023 kl. 19.00 i Puma Loungen, Randers FC Konference

Randers Vinlaugh har igen torsdag den 24. august allieret sig med Ludovic Riauté i Puma Loungen.

Ludovic Riautè er som tidligere nævnt født og opvokset i Frankrig. Kendskab og viden omkring vin startede ved Loire dalen på vinskolen i Orlèans, og sidenhen har Ludovic været mange forskellige steder, hvor mad og vinen har været i centrum bl.a. som restaurantchef på Karoline Amalie og restaurantchef og sommelier på franske Brasserie Ferdinand i Århus, hvilket også medførte at blive nomineret 2 gange som bedste sommelier i Danmark af den danske spiseguide.

Siden 2013 fik Ludovic tilbuddet om at bliver ejer af Vinspecialisten i Silkeborg, som han stadig driver med præcision.

Aftenens tema er vine fra Jura. Det er et lille, men spændende vindistrikt ved de vestvendte bjergskråninger på grænsen mellem Frankrig og Schweiz. Området producerer en række forskellige stilarter, flere ganske unikke for området.

Jura deler en række karakteristika med Bourgogne, men landskabet er mere kuperet og klimaet mere kontinentalt. Det er præget af den kølige alpeluft. Jordbunden består af ler, mergel, skifer og kalksten og er rig på marine fossiler, da det er gammel havbund. Samlet set giver det en række forskellige mikroklimaer og terroirs, der egner sig til de forskellige slags vine fra området.

Hvad vin angår, står området for lyse, saftige rødvine på Pinot Noir og Gamay samt lokale sorter som Poulsard og Trousseau, og spændstige mineralske hvidvine på Chardonnay og Savagnin. Jura er et anderledes og spændende vinområde og er du nysgerrig efter at se hvad en ”ægte” franskmand kan fortælle og lære os omkring Jura som vinområde, så bør du deltage denne aften.

Det er bare med at komme i gang, hvis du endnu ikke har prøvet vin derfra, og tilbage er der kun at sige HIP, HIP JURA! Stedet for denne aften og smagningen holdes hos Randers FC Konference i deres Puma Lounge … selvfølgelig inklusiv vores årlige generalforsamling – indkaldelsen kan du se nedenunder.

Medlemspris 450 kr. – gæster 650 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 16. august.

Skriv ”Arr. 1 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Indkaldelse til ordinær generalforsamling

Torsdag den 24. august 2023 kl. 19.00 i Puma Loungen, Randers FC Konference

Dagsordenen er som følger:

 1. Valg af dirigent
 2. Formandens beretning
 3. Forelæggelse og godkendelse af regnskab
 4. Fastsættelse af kontingent for 2024/2025
 5. Valg af 4 bestyrelsesmedlemmer:
  Jan Jørgensen, Ulrik Houlberg Iversen og Sune Werner Johansen er på traditionel valg. Alle 3 er villige til genvalg. Vi har også med et hårdt pres opfordret Leif Bundgaard – der ellers på sidste generalforsamling meddelte, at han ville stoppe i bestyrelsen nu – til at tage endnu et år og det er han hårdt presset villig til.
 6. Valg af revisor og en suppleant:
  Bent Just er villig til genvalg som revisor og suppleant Kurt Møller Pedersen er også villig til genvalg.
 7. Behandling af indkomne forslag
 8. Eventuelt

Eventuelle forslag skal være formanden i hænde senest mandag den 24. juli 2023.  

Under generalforsamlingen er laughet vært ved et glas mousserende vin.

Vigtigt

For at deltage i og opnå stemmeret på generalforsamlingen skal kontingentet kr. 400,00 være indbetalt senest mandag den 24. juli 2023.

Husk proceduren fra tidligere

Kontingentet på 400 kr.  indbetales direkte til Randers Vinlaughs konto; reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest mandag den 24. juli.
Skriv ”kont. + dit navn” som reference ved indbetalingen.

Hilsen bestyrelsen
Leif Bundgaard – Jan Jørgensen – Gert Ebbe Christiansen – Sune Werner Johansen – Ulrik Houlberg Iversen

Portugisiske vine med Vinho (2)

Torsdag den 21. september 2023 kl. 19.00 på Restaurant Skovbakken

VINHO er portugisisk og betyder ganske enkelt vin. Vinho har ubetinget Danmarks største udvalg af både bordvine og hedvine fra Portugal. Udover at være importør driver VINHO også en vinforretning i Knabrostræde – en sidegade til Strøget i København. Indehavere er Torben Ryttersgaard og fruen Bibi.

De importerer vine fra mindre kvalitetsproducenter med noget på hjertet, og de går med dem helt ud i marken. Alle vine er håndplukkede og udvalgt af dem selv ved besøg på gårdene aka Quintaerne. Det er vigtigt for Bibi og Torben, at man får en god smagsoplevelse. De har også et indgående kendskab til sammensætningen af vin og mad og er gerne behjælpelige hermed.

Torben, som gæster Randers Vinlaugh, har blandt mere end 350 labels udvalgt et spændende repræsentativt udsnit af det store sortiment. Vi kommer til at smage både hvidvin, rødvin og portvin. Forventet smageliste: Portalo Fidalgo hvid – Ideal hvid 2020 – Coelheiros rød 2018 – Lasso Garrafeira rød 2018 – Devesa Reserva 2013 rød – Bageiras Avo Fausto rød – Rogues Reserva rød 2018 – Deves 20 års hvid port.

Hvorfor importerer Torben Ryttersgaard lige netop portugisisk vin? Hans korte svar er: Fordi vi elsker det og ikke kan lade være! Det lange svar kan du helt sikker høre torsdag den 21. september 2023.

Randers Vinlaughs svar er: Fordi portugisiske vine aldrig har været bedre end lige nu.

Vi slutter af med Skovbakkens altid lækre buffet som ledsages af Ideal Tinto 2019.

Medlemspris 475 kr. – gæster 675 kr.  
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto;
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 13. september.
Skriv ”Arr. 2 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Syditalienske vine med Estrup & Udsen Vin (3)

Torsdag den 26. oktober 2023 kl. 19.00 på Bistroteket

An offer you can´t refuse …

Organiseret kriminalitet, arbejdsløshed, sørgelig BNP og hovedløs infrastruktur. Ja, Syditalien har altid haft mange udfordringer. Heldigvis er vinproduktionen ikke længere en af dem, og det vil vi gerne sætte fokus på i Randers Vinlaugh.

Oktober måned byder derfor på smagning af Syditaliensk vin, hvor vi under kyndig vejledning vil stifte bekendtskab med nogle af de mest spændende men oversete vine i Syditalien. 

Syditalien strækker sig i vinsammenhæng fra det sydlige Lazio og til landets sydspids, og inkluderer halvøen Apulien samt øen Sicilien. Jo længere sydpå man kommer i Italien, desto færre kendte vine finder man. Ganske vist er der blevet lavet vin i Syditalien i århundreder, men meget er blevet konsumeret lokalt eller sendt nordpå.

Den syditalienske varme har gjort regionerne hernede mest kendt for mørke, tætte og kraftige vine, men som i resten af Italien findes der en stor druevariation som gør det muligt at finde både slanke og parfumerede hvidvine samt elegante og finesserige rødvine.

Forandrede drikkevaner, fokus på kvalitet frem for kvantitet, samt mindre efterspørgsel på bulk-vin har tvunget vindyrkerne til at ændre deres vine.

De seneste 10-15 år er en mængde traditionelle druesorter kommet på banen. Sorter som er blevet dyrket længe, men som hidtil har levet i skyggen.

Det syditalienske vinland dækker regioner som Campanien hvor det varierede landskab øst for Napoli og ikke mindst vulkanbjerget Vesuv producerer nogle af Syditaliens bedste hvidvine, som Greco di Tufo og Fiano di Avellino. Ligeledes huser Campanien samt dens bjergrige naboregion Basilicata den blå druesort Aglianico, som i manges øjne er Syditaliens mest lovende sort.

Især vinene fra områderne Taurasi og Aglianico del Vulture indeholder syre, tannin og aromakompleksitet som har givet Aglianico tilnavnet, ”Syditaliens Barolo.” 

Regionerne Apulien og Calabrien, som henholdsvis udgør Italiens hæl og støvlespids, byder på nogle af Syditaliens mest velkendte vine, f.eks. i form af Apuliens frugtmættede og alkoholrige rødvine på Primitivo og Negroamaro.

Samtidig findes i Calabrien nogle af de mest interessante vine som Italien har budt på de seneste 10 år. Som en af de geografisk og geologisk mest afvekslende regioner, byder Calabrien nemlig på et væld af ældgamle, men for omverdenen meget ukendte vine på blå druesorter som Gaglioppo og Magliocco, samt grønne sorter som Greco Bianco di Cirò og Montonico Bianco.

Sidst men ikke mindst dækker Syditalien også Italiens største region, Sicilien, der siden 1990´erne har taget førstepladsen som landets mest dynamiske vinområde. Denne position har været drevet af et fokus på indfødte druesorter, hvor især vinene fra Etna har vist vejen.

På vulkanens skråninger vokser druesorter som Nerello Mascalese og Nerello Capuccio i den mineralske jord skabt af aske og lava fra Etnas mange udbrud. Vinene herfra opleves af mange som en blanding af Pinot Noir og Nebbiolo, og har for længst gjort deres indtog i resten af verden.  

Aftenens guide i den syditalienske vinverden er ingen ringere end Godfatheren af Syditaliensk vin, Ole Udsen. Ole har de sidste 30 år beskæftiget sig med vin. Han er forfatter til artikler, medforfatter til Politikens Bog om Italiensk Vin, jurymedlem og jurypræsident ved vinkonkurrencer, medorganisator af vinbegivenheder, samt to gange finaledeltager i Gran Maestro del Vino Italiano.

Gennem alle disse år har Ole beskæftiget sig mest med italiensk vin, og særligt indenfor syditaliensk vin er han anerkendt som en af verdens førende eksperter.

Så hvis du vil undgå at skulle ”sove med fiskene” eller vågne op med et hestehoved i skødet, må du hellere dukke op på Bistroteket den 26. oktober til smagning af syditaliensk vin sammen med resten af Randers Vinlaugh.

Arrivderci !!!

Medlemspris 550 kr. – gæster 750 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 18. oktober.
Skriv ”Arr. 3 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

NordRhône med Bichel Vine hos Sparekassen Danmark (4)

Torsdag den 23. november 2023 kl. 19.00 hos Sparekassen Danmark, Østervold

Randers Vinlaugh har valgt endnu et spændende tema om NordRhône 23. november 2023 hos Sparekassen Danmark.

Som efterårets sidste smagning vil Randers Vinlaugh sammen med Anders fra Bichel Vine invitere medlemmerne til vinsmagning med vine fra Crozes Hermitage, Saint Joseph, Cornas, Cote Rotie og Hermitage, hvor vi kommer rundt i områderne med Anders’ kyndige fortælling om vinene og producenterne.

Vinene fra Rhône er solide, kraftfulde, frugtige, alkoholrige og intense. ”The proof is in the pudding”, som man siger I England. Sandheden om kvaliteten skal findes i selve substansen, vinen, og det er Rhône-dalens fremmeste fortrin.

I den nordlige del af dalen knejser som bekendt druesorten Syrah fra sin trone som dominerende genetisk materiale til celebriteter som Hermitage og Côte-Rôtie med flere.

Det karakteristiske ved det nordlige område er, at alle de gode vine er fremstillet på meget stejle skrænter ned mod floden. Jordbunden er de fleste steder fyldt med granit.

Pasningen af vinmarkerne og høsten er derfor ekstremt arbejdskrævende. Men regner f.eks. med 7 gange så mange mandetimer til at genplante en mark i nord- som i syd-Rhône.

Tilsvarende er de årlige arbejdsopgaver, med opbinding, beskæring, høst etc. langt mere arbejdskrævende end i syd, og vinene bliver derfor uundgåeligt dyrere i nord.

Heldigvis giver de stejle skråninger også nogle unikke vækstbetingelser for Syrah-druen, og derfor finder man her det område for dyrkning af ren Syrah baseret vin, som alle verdens Syrah-vin-producenter måler sig op imod.

Det nordlige Rhône starter ca. 30 km syd for Lyon ved byen Vienne og strækker sig ned til Valence. Der er 8 betydende appellationer på strækningen. Disse er set fra nord: Côte-Rôtie, Château-Grillet, Condrieu, St. Joseph, Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas og St.-Peray.

Det er kun Hermitage og Crozes-Hermitage, der har vinmarker på den østlige side af Rhône-floden – de andre ligger på den vestlige bred. Condrieu, Château-Grillet og St.-Peray fremstiller kun hvide vine, mens Cornas og Côte-Rôtie kun fremstiller røde vine. I Hermitage og Crozes-Hermitage fremstilles der både røde og hvide vine.

Så er du nysgerrig efter at se hvad vinene fra disse områder kan, er det være en rigtige god idé at deltage, da det næsten ikke bliver bedre fra Anders og Bichel.

Medlemspris 460 kr. – gæster 660 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 15. november.
Skriv ”Arr. 4 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke