Kategoriarkiv: Program

Rundtur i Piemonte med Bichel Vine … på Restaurant Tronborg (5)

Torsdag den den 20. januar 2022 kl. 19.00 på Restaurant Tronborg

OBS – Bistroteket – og nu også Slotskroen – har lukket i januar grundet corona, hvorfor arrangementet flyttes til Restaurant Tronborg

Som nytårets første smagning vil vi sammen med Anders fra Bichel Vine invitere medlemmerne til vinsmagning med vine fra Piemonte, hvor vi kommer lidt rundt i området med Anders’ kyndige fortælling om vinene og området.

Bichel er kendt af nok de fleste medlemmer, hvor de udmærker sig som specialister i vin og mad – og gerne deler ud af deres viden, hvilket vi får fornøjelsen af denne aften.

”Mange har god vin – vi kan noget mere. Hos Bichel Vine kobler vi mad og vin og vi har ambitioner om at være de bedste til det.” er blot et af mange motto fra Bichel.

Italiensk vin har stolte traditioner og Italien er sammen med Frankrig det land, der rangerer øverst i vinverdenen. Vi kigger ned i en af de store vinregioner i Italien med en rundtur i Piemonte. Piemonte har gennem mange år været blandt de mest fremtrædende vinregioner i landet og dominerer fortsat med mange store vine.

Uanset om nogle måtte mene, at Nebbiolo-vinene er ved at miste deres typicitet, må det være tydeligt for de fleste, at det generelle kvalitetsniveau (og priserne) er steget betragteligt. Mange af de tidligere lidt tvivlsomme producenter har investeret kraftigt i både kælderfaciliteter og markarbejde, da de har indset, at kvalitet er eneste vej frem.

Få vine, om nogen, kan på samme måde som stor Nebbiolo holde én underholdt i timer, mens nye lag af aromaer dukker op i glasset. Forhåbentlig vil vinene denne aften underholde os med netop dette.

Som Søren Frank fra Berlingske kan sige det … har man været i Piemonte – og Langhe-bakkerne dukker op i landskaberne med deres borge på hver bakketop – indfinder der sig et velbefindende i kroppen, og en vis opstemthed over de sanselige oplevelser, som er i vente – store vine, uendelige mængder af nærende mad, storslåede udsigter og folk, der forstår at hygge sig mindst lige så godt som danskerne.

Gennem aftenen skal vi smage og opleve områder i Piemonte som fx Langhe – Roero – Barbera d’Alba – Barbaresco – Barolo.

Medlemspris 495 kr. – gæster 695 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 13. januar.

Skriv ”Arr. 5 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Ribera del Duero med Thomas Ilkjær på Restaurant Skovbakken … en lille ekstra jubilæumsfejring (6)

Torsdag den 24. februar 2022 kl. 19.00 på Restaurant Skovbakken

Årets 2. smagning byder på en ekstra fejring af laughets 25 års jubilæum – denne gang med plads til alle. Aftenen fører os til et af de største og mest klassiske europæiske vinlande – Spanien.

Med en årlig vinproduktion på 3,5-4 mia. liter vin er Spanien volumenmæssigt verdens tredje største vinland efter Italien og Frankrig. Spanien har dog det største vindyrkede areal på 1.080.000 hektar, fordelt på 17 mere eller mindre selvstyrende regioner, og med 4 officielle sprog og et hav af vinorganisationer på både lokalt og nationalt plan.

Spaniens geografiske, klimatiske og hermed vinmæssige diversitet er da også begyndt at sætte sit præg på vinhylderne i Danmark hvor lette og syrlige hvidvine, samt lyse og stållagrede rødvine fra kystnære og højtbeliggende områder efterhånden deler pladsen med de klassiske, fadkrydrede og højpotente vine fra det solbrændte sydlige og centrale Spanien.

På trods af nye trends og diversitet fornægter klassiske dyder sig dog aldrig. Spanien er stadigvæk bannerfører for de fyldige og fadkrydrede vine, som vi især har et blødt hjerte for i Danmark.

Netop disse vine er i højsædet d. 24. februar når Randers Vinlaugh helliger sig en aften i selskab med et af Spaniens mest ikoniske vinområder – Ribera Del Duero. Siden området fik selvstændig DO status i 1982 har Ribera Del Duero været i skarp konkurrence med Rioja om at producere Spaniens bedste og mest prestigefyldte rødvine. Vi har efterhånden alle hørt om både Pasquera, Vega Sicilia og ikke mindst danske Peter Sissecks Pingus.

Som en del af regionen Castilla y León, beliggende nord for Madrid og navngivet efter Duero floden som gennemskærer området, er Ribera Del Duero suverænt domineret af den spanske nationaldrue Tempranillo som lokalt kaldes Tinto Del País.

Vinene er præget af de sol-skoldende kontinentale somre som giver fyldige og frugtmættede vine, men samtidig besidder de den nødvendige syrebalance som sikres af deres høje beliggenhed i op til 800 meter over havet. Med andre ord – de perfekte betingelser for stor vin.          

Aftenens guide på denne spanske tour de force er ingen ringere end Thomas Ilkjær – mangeårig vinskribent og daglig leder af Vinakademiet samt en af bagmændene bag det årlige DM i blindsmagning.

Thomas vil stå for en grundig indføring i området, historien og ikke mindst 12-15 potente rødvine fra et bredt udsnit af Ribera del Dueros producenter. Glæd jer til en mindeværdig aften på den høje klinge af saft og kraft akkompagneret af køkkenet på Restaurant Skovbakken.       

Medlemspris 300 kr. – gæster 300 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto;
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 17. februar.
Skriv ”Arr. 6 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Beaujolais med Løgismose på Fladbro Kro (7)

Torsdag den 17. marts 2022 kl. 19.00 på Fladbro Kro

Selvom Beaujolais er et oldgammelt vinområde, hvor man mener, at der er blevet produceret vin i flere end 2.000 år, så er det måske det mest hotte sted i Bourgogne i øjeblikket. Vinene fra Beaujolais udvikler sig helt vildt i disse år og bliver bare bedre og bedre!

Formelt hører Beaujolais ind under Bourgogne distriktet, men af mange opfattes Beaujolais som et selvstændigt distrikt. Beaujolais har altså altid stået i skyggen af de rigtige Bourgognevine.

Det kan skyldes tre ting: Dels laves Beaujolais på druesorten Gamay, mens rød Bourgogne laves på Pinot Noir, dels har Beaujolais ikke den samme elegance eller gemmepotentiale og endelig koster Beaujolais nærmest ingenting i forhold til en anstændig Bourgogne.

Men vinene fremstår oftest milde, frugtige og lettilgængelige og i dag frembringer en række nye, unge vinmagere,  mange nye spændende vine på niveau med store Bourgogne-vine. I Beaujolais kan du således i dag finde fantastiske kvalitetsvine … endda med et lagringspotentiale, der nærmer sig de langt dyrere vine fra den nordligere del af Bourgogne.

Løgismoses salgschef Remi Sahner vil føre os igennem en spændende aften med nogle af disse Beaujolais vine… både i gammel og ny stil og herunder vil vi smage vine fra 5 af Beaujolais’ 10 Cru’er, bl.a. skal vi nørde med spændende nye vine fra Morgon! Og netop Morgon er sammen med  Moulin á Vent og Fleurie nok de mest eftertragtede af alle de 10 Cru’er.

På den madmæssige side, så bliver vinene suppleret med fremragende mad, for Beaujolais smagningen afholdes nemlig på Fladbro Kro … dermed er der lagt op til en super aften, som du ikke må gå glip af.

Medlemspris 475 kr. – gæster 675 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 10. marts
Skriv ”Arr. 7 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Ahr i Tyskland … nordlig elegance (8)

Torsdag den 21. april 2022 kl. 19.00 hos Kvist & Jensen,
Tronholmen 3

Sæsonafslutningen i Randers Vinlaugh er altid noget særligt og eksklusivt … og det er det også i 2022, selv om det bliver på en lidt anderledes måde. Vi skal ikke på fancy restaurant med 5-retters middag og store 5-armede lysestager på alle borderne.

Men alligevel bliver det ret eksklusivt, for vi skal nemlig smage på de store, elegante vine fra Ahr … en af de mindste og mest nordlige regioner hos vores tyske broderfolk.

Selvom Ahr kun har små 548 hektar vinmarker – mod fx omkring 17.000 hektar i Rheinhessen – så er Ahr absolut et af de mest spændende områder i Tyskland, når det gælder god og kølig Spätburgunder. 

Det meste i Ahr drejer sig om rødvin og specielt Spätburgunder, selvom det samtidig er det område i Tyskland, hvor der forholdsvis findes flest marker med den sårbare diva Frühburgunder. Omkring 87,5% af produktionen i Ahr er rødvin og 342 hektar er med den elskelige Spätburgunder drue.

Området er i dag præget af små og spændende vinproducenter, selvom over halvdelen af produktionen faktisk kommer fra tre store kooperativer, nemlig Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr, Dagernova Weinmanufaktur og Ahrweiler Winzer-Verein.

Samlet findes der i dag omkring 65 selvstændige producenter, som har vinproduktion som deres hovederhverv. Men det er klart en lille håndfuld, som har markeret sig internationalt, mens de fleste er små producenter, som primært sælger deres vine i Tyskland.

Senest har vi også læst om Ahr området i aviserne i forbindelse med oversvømmelserne i juli 2021. Oversvømmelserne har haft ødelæggende konsekvenser for vin-producenterne i Ahr-dalen. Især i Ahrweiler, men også i de omkringliggende landsbyer Mayschoss og Dernau, har vandmasserne haft ødelæggende konsekvenser.

Jan og Ulrik fra laughets bestyrelse har tidligere besøgt de allerbedste producenter i Ahr og vil guide medlemmerne igennem nogle af de bedste vine fra Ahr … vine, som i dag er svære at skaffe. Med fotos, anekdoter og et lille udvalg af vinene fra Ahr vil det føles, som selv at besøge området.

Der serveres endda et lille pølsebord aka ”Wursttisch”, så vi alle også kan få store tyske maver. Og alt det sker til ”sæsonafslutningen”, der holdes hos Kvist & Jensen på Tronholmen.

Medlemspris 350 kr. – gæster 550 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 14. april
Skriv ”Arr. 8 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke

Genåbning – Jysk Vin præsenterer tyske vine på Slotskroen

Torsdag den 3. juni 2021 kl. 19.00 på Slotskroen

Nu da COVID-19 restriktionerne lettes og programmet for 1. halvår aldrig nåede ud, så vil vi gøre lidt for, at I ikke helt glemmer Randers Vinlaugh, så derfor har vi hurtigt arrangeret en ekstraordinær vinsmagning. Det kan lade sig gøre med kort varsel via lidt velvillig hjælp fra en kendt ven af vinlaughet, nemlig Jysk Vin.

Jysk Vin vil lave en smagning for Randers Vinlaugh med temaet tyske vine, hvor Jysk Vin præsenterer både sprøde hvidvine og skarpe rødvine fra deres forskellige vinproducenter i Mosel, Nahe, Rheingau, Ahr og Pfalz.

Og da vi i Randers Vinlaugh ikke har brugt af kassebeholdningen her under corona, så spytter vi i kassen og laver arrangementet til en attraktiv pris, så vi virkelig kan få skudt livet tilbage i vort vinlaugh med godt selskab, højt humør, hygge og samvær.

Vi glæder os allerede … for vin smager nu engang bedst uden mundbind.

Smagningen holdes på Slotskroen, der disker op med deres sædvanlige lækkerier … helt som vi plejer, men nu med skyldig hensyntagen til COVID-19, så derfor skal deltagere selvfølgelig også møde op med coronapas, som viser en negativ test, tidligere smitte indenfor 180 dage eller viser, at man allerede er blevet vaccineret.

Medlemspris 350 kr. – gæster 550 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 28. maj.

Skriv ”Arr. EKSTRA + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.