Alle indlæg af houlberg

Lækker Sierra de Gredos kult vinsmagning hos Vinpusheren

Faktisk samme dag, som Vin for begyndere udgav deres podcast nr. 30 om emnet Sierra de Gredos, så besøgte Randers Vinlaugh også Vinpusheren aka Michael Poulsen, hvor vi også skulle smage vine fra netop Sierra de Gredos.

I Podcasten- hvor Vinpusheren havde skænket vinene fra Sierra de Gredos – kan man bl.a. høre René Langdahl blive vildt  begejstret af vinene fra kultområdet Sierra de Gredos. Michael Poulsen har også sagt, at der efter hans vurdering i Sierra de Gredos laves nogle af Spaniens bedste og mest spændende vine.

Det var dog kun beskedne 19 medlemmer af Randers Vinlaugh, som havde ladet sig lokke med på turen trods laughets sekretærs ellers fine  salgsevner og store lovprisninger af Sierra de Gredos vinene. 

René Langdahl havde allerede i starten af måneden også skrevet en stor artikel til bladet Gastro om Sierra de Gredos og den revolution, som vinene derfra har oplevet.

Med de tilmeldte medlemmer steg ind i bussen ved Randershallen og holdt inden længe foran Vinpusherens butik i Højbjerg, hvor der allerede var dækket op til os … og Michael var i gang med at hælde aftenens første vin op til os … en mousserende Pet Nat, der stod klar med en fræk rød farve … og dertil bød Poulsen på lidt flæskesvær og trøffelchips … og dermed var vi således hurtigt i gang.

Vinene fra Sierra de Gredos er lidt mere vovede, mere vilde og alligevel meget betagende … det fik medlemmerne virkelig lov at stifte bekendtskab med og Vinpusheren havde sørget for at vi smagte vinene med store forskelle for at vise spændvidden i vinene fra. Sierra de Gredos.

Vi fik efter et par slurk af første Pet Nat vin sat og ned, og så fik vi en smagsprøve på Vinpusherens store og engagerede viden. 

De smagte vine

Faktisk skulle vi denne aften smage nogle af de samme vine, som René Langdahl og Jonas Landin jublede over i Podcaten og samlet kom programmet til at se sådan her ud:

Vinpusheren guidede os igennem vinene … fortalte om området og havde i bedste Jørgen Klevin stil tegnet Sierra de Gredos området på en tavle for enden af bordet.  Den sidste vin var dog ikke fra samme område, men da vi var lidt færdige førend bussen kom, så bestilte vi 

Jeg havde selv smagt nogle af vinene før … der har jeg linket til mine oprindelige anmeldelser. De øvrige skal jeg nok skrive om og linke til senere. Ved de 3 vine, som René Langdahl og Jonas Landin snakker om og anmelder i Podcasten, har jeg skrevet et P ved vinene.

Vil du høre Podcasten, så lyt til den, hvor du normalt hører Podcast, fx Spotify … bare søg på Sierra de Gredos eller Vin for begyndere.

Undervejs fik vi også små lækkerier … noget røget laks på rygeostecreme og maltbrød, en toast med brændte peberfrugter og tun og senere noget lækker charcuteri, pesto og brød. Nu er Michael Poulsen jo også et madøre … han står jo bag vin- og kogebøgerne En Vinpushers Kogebog, der er lavet i 3 udgaver.

Faktisk, så frigiver Vinpusheren allerede i næste uge endnu en bog … men det er ikke En Vinpushers Kogebog 4 … men anderledes og den skulle vistnok have titlen Vinpusheren Ufiltreret … den glæder vi os allerede til. Frigives den 26. september.

Det blev en mægtig fin aften … tror alle hyggede sig. Der var god stemning og vinene talte for sig selv. For nogle var det måske lige vildt nok, mens andre – som Vinpusheren og René Langdahl  var helt oppe at ringe … men som altid fik vi udvidet vores horisont og viden om vin … og det er jo ikke så ringe endda.

Generalforsamling og det mere ukendte Bourgogne

Torsdag den 22. august startede Randers Vinlaugh den nye sæson med den traditionelle generalforsamling samt en vinsmagning af vin fra det mere ukendte Bourgogne med Poul Victor fra PinoChar Wine i Århus.

Det bakkede 33 medlemmer af Randers Vinlaugh op om og de fik i Sparekassen Danmarks nye lokaler en rigtig fin oplevelse. Først bød Sparekassen os velkommen og bød på et glas bobler …. og det glas tog vi med til ind til selve generalforsamlingen.

Den blev kyndigt forestået af vor sædvanlige dirigent Palle Svendsen med beretning ved formanden samt kort gennemgang af regnskab fra kasseren. Der var reelt set kun ændringer ved valg af bestyrelse, hvor Gert Ebbe Christiansen blev afløst af Jørgen Jacobsen.

Derefter fik Poul Victor fra PinoChar Wine ordet og guidede os igennem en dejlig lille smagning af 8 burgundiske vine fra primært Côte Chalonnaise.

Vinene

Samlet kom vi til at smage disse vine:

Jeg har linket til beskrivelser og mine anmeldelser af vinene.

Efter smagningen sluttede med lidt god mad … og mere vin, hvor madvinen var en af de vine, som vi havde smagt under selve smagningen.

Det ukendte Bourgogne … Côte Chalonnaise med Pinochar Wine inkl. vor traditionelle generalforsamling (1)

Smagningen holdes torsdag den 22. august 2024 kl. 19.00 hos Sparekassen Danmark, Østervold

Sommerferien er vel overstået, og et nyt efterårsprogram skal skydes i gang. Vi glæder os allesammen til at starte op med vores efterårsprogram, så hvorfor ikke starte i Randers Vinlaugh med et besøg af PinoChar Wine og Poul Victor, som vil give os en kyndig gennemgang igennem aftenens vinsmagning fra de knap så kendte områder i Bourgogne, og i sidste ende sikkert også gjort os allesammen endnu klogere på de fantastiske vine fra Bourgogne. Vi skal igennem en rækker perler, som indeholder både hvide og røde vine fra Bourgogne.

Bourgogne er for mange mennesker den hellige gral i vinens verden, hvor de fleste vinelskere på et eller andet tidspunkt ender med at indse, at Bourgogne er – eller kan blive deres foretrukne region.

Intet sted i verden kan Pinot Noir og Chardonnay bliver så kompleks, lagre så godt og på én gang være både æterisk og koncentreret! Intet andet område i verden har så præcist kortlagt sine mange terroirs som Bourgogne. Gennem generationer har munkene tålmodigt identificeret og navngivet de mest favorable områder, landsbyer og marker.

Til aftenens tema er området Côte Chalonnaise som ligger lige syd for Côte d’Or. Vinene herfra er generelt en smule mere frugtbetonede og knapt så elegante og finesserige som vinene fra Côte d’Or i nord – men kan til gengæld være gode køb i det ellers dyre Bourgogne.

Aftenens indlægsholder er Poul Victor Jensen fra PinoChar Wine, som bl.a. siger, leder man længe nok, og undersøger grundigt hvad der laves af vine i de forskellige vindistrikter, så finder man ud af, at der laves fantastiske vine, der stadig kan købes til priser som de fleste har råd til at betale.

Jeg har smagt så mange forskellige fantastiske vine over de seneste 20 år. Jeg er nok blevet mere og mere ensporet, og nyder i dag primært vine fra bl.a. Bourgogne.

Så mød op til en spændende aften med Randers Vinlaugh og PinoChar Wine, hvor der vil være fantastiske vine og godt selskab og som start selvfølgelig årets generalforsamling.

Indkaldelse og program til denne finder du nedenunder. Vi afholder smagningen hos Sparekassen Danmark på Østervold, som sørger for lidt god mad.

Medlemspris 400 kr. – gæster 600 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 14. august.

Skriv ”Arr. 1 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Indkaldelse til ordinær generalforsamling

Torsdag den 22. august 2024 kl. 19.00 hos Sparekassen Danmark

Dagsordenen er som følger:

  1. Valg af dirigent
  2. Formandens beretning
  3. Forelæggelse og godkendelse af regnskab
  4. Fastsættelse af kontingent for 2025/2026
  5. Valg af 2 bestyrelsesmedlemmer:
    Leif Bundgaard og Gert Ebbe Christiansen er begge på valg. Gert Ebbe Christiansen ønsker ikke genvalg og Leif Bundgaard har jo også tidligere meddelt, at han stopper i bestyrelsen. Da Randers Vinlaugh jo er Leif Bundgaards hjertebarn og for ikke at skifte 2 bestyrelsesmedlemmer på samme tid, har vi kraftigt opfordret Leif til at nappe endnu en periode, så vi kan trække på hans store netværk. Efter et massivt pres er Leif derfor villig til at tage endnu en periode. Til afløsning for Gert Ebbe Christiansen foreslår bestyrelsen i stedet Jørgen Jakobsen.
  6. Valg af revisor og en suppleant:
    Bent Just er villig til genvalg som revisor og suppleant Kurt Møller Pedersen er også villig til genvalg.
  7. Behandling af indkomne forslag
  8. Eventuelt

Eventuelle forslag skal være formanden i hænde senest mandag den 22. juli 2024. 

Under generalforsamlingen er laughet vært ved et glas mousserende vin.

Vigtigt

For at deltage i og opnå stemmeret på generalforsamlingen skal kontingentet kr. 400,00 være indbetalt senest mandag den 22. juli 2024.

Husk proceduren fra tidligere

Kontingentet på 400 kr.  indbetales direkte til Randers Vinlaughs konto; reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest mandag den 22. juli.
Skriv ”kont. + dit navn” som reference ved indbetalingen.

 

Leif Bundgaard – Jan Jørgensen – Gert Ebbe Christiansen – Sune Werner Johansen – Ulrik Houlberg Iversen

Sierra de Gredos vinsmagning hos Vinpusheren (2)

Afholdes torsdag den 19. september 2024 med busafgang kl. 18.00 fra Randershallen

Sierra de Gredos er nok et af de mest spændende områder i Spanien … og vinene derfra kaldes også ofte for Spaniens bourgognevine. Sierra de Gredos er en af hele vinverdens mest interessante og lovende vinregioner i øjeblikket.

Det lille bjergområde og naturpark har potentialet til at blive Spaniens Bourgogne eller Barolo – det lyder måske mærkeligt da både druer, geografi og historie er vidt forskellige.

Men Sierra de Gredos har nogle af de samme forudsætninger og mulighed for samme singulære identitet som de to verdensklasseregioner.

Sierra de Gredos er egentlig en gammel næsten glemt vinregion, som først for alvor er blevet genopdaget over det sidste årti, og som nu eksploderer i virkelyst, innovation og spændende nye producenter.

Vinene er primært på Grenache eller Garnacha, som de siger i Spanien, men det er ikke gumpetunge, fadprægede og stereotype spanske vine, men smager anderledes end alt andet Grenache, som du har smagt.

Det er bjerg-Grenache … vine, som er relativt lyse og transparente i farven, næsen er præget af friske røde bær, køligt krydret og med et hint af klippejord.

Vinene er friske og stringente med fokus på den røde del af Grenache og et elegant krydderi, alkoholen er lav og den friske frugtsyre giver vinene et helt andet liv, og så har de bedste vine nogle fantastiske modne og let støvede klippetanniner, som man kan sidde og tygge længe i.

Vi besøger Michael Poulsen aka Vinpusheren, som nok har landets bedste udvalg af vine fra Sierre de Gredos og han sørger samtidig for lidt lækkerier at spise … og da han jo står bag Vinpusherens Kogebog og faktisk samtidig med vort besøg lancerer sin 4. kogebog, så ved han jo en del om mad.

Michael har vi før haft på besøg i Randers Vinlaugh og han præsenterer altid vinene med masser af viden, så det kan I allerede nu begynde at glæde jer til.

Medlemspris 525 kr. – gæster 725 kr.  
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto;
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 11 september.
Skriv ”Arr. 2 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Bisgaard Vinhandels egne importvine (3)

Afholdes torsdag den 24. oktober 2023 kl. 19.00 kl. 19.00 hos Randers FC Konference, Parkboulevarden 31

For en del år tilbage besøgte Randers Vinlaugh Bisgaard Vinhandel oppe i Støvring, og det blev et brag af en vinsmagning. Forretningen ligger fortsat i Støvring, men siden dengang har de også åbnet en vinforretning i Viborg … Bisgaards Vinhandel 2 eller blot kaldet Bisgaard’s, og de har i dag også egen import af vine fra en række udvalgte vinproducenter.

Nu har vi overtalt den næste generation i form af Michael Bisgaard til at komme til Randers Vinlaugh og præsentere nogle af de vine, som de selv importerer.

Temaet bliver derfor Bisgaard’s egen import og det betyder bl.a. at vi skal smage lidt champagne, hvidvine fra Alsace, Mosel og Soave samt rødvine fra primært Frankrig og Italien.

Det er alle vinhuse, som familien Bisgaard selv har udvalgt og besøgt … med det er spændende navne, så I kan allerede godt begynde at glæde jer. Vi skal bl.a. smage vine fra Steinmetz, Ginglinger og skal forbi områder som Piemonte, Toscana og Châteauneuf-du-Pape.

Smagningen holdes hos Randers FC Konference, Parkboulevarden 31, og det sted kender vi jo allerede for gode rammer og altid lækker buffet.

Medlemspris 450 kr. – gæster 650 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 16. oktober
Skriv ”Arr.3 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Oregon smagning med Vinkreutzer & American Wine (4)

Afholdes torsdag den 28. november 2024 kl. 19.00 på Restaurant Skovbakken

Frederik Kreutzer er nærmest en institution inden for vin i Danmark … han har en Diploma uddannelse fra WSET, der er verdens største vinuddannelse, er grundlægger af vinuddannelse.dk, vinblogger med Vinkreutzer siden 2007, og Frederik skriver også for magasinet Din Vinguide.

I dag arbejder han hos American Wine i Hellerup, der har mere end 200 forskellige vine fra 10 forskellige stater i USA. Vi har lokket Frederik til at besøge Randers Vinlaugh, hvor han vil stå for en smagning af amerikanske vine, dog ikke kun amerikanske, men mere specifikt fra det kølige område Oregon i det nordlige USA.

Oregon er en af de mest spændende vinregioner i USA. Med en række mikroklimaer og vinstokke, der dyrkes på bjerghældninger, er Oregon kendt for at producere nogle af de bedste Pinot Noir vine i verden. Men det er ikke kun Pinot Noir, der trives i dette område. Oregon er også hjemsted for fremragende Chardonnay vine.

Vi skal netop smage vine på Chardonnay og Pinot Noir … samt lidt på Pinot Gris druen, som i øjeblikket vel nærmest er blevet mode i det meste af verden og anvendes af dygtige og innovative vinmagere … men det kan vi bare glæde os til at smage.

Vi holder smagningen på Restaurant Skovbakken, hvor vi efter smagningen også skal nyde deres altid dejlige buffet … og selvfølgelig lidt mere Oregon vin.

Medlemspris 500 kr. – gæster 700 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 20. november.
Skriv ”Arr. 4 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke

Sydafrikansk winemakers dinner uden vinmageren Charles Hopkins

26 medlemmer og en Jyske Bank ansat havde tilmeldt sig Randers Vinlaughs store og eksklusive winemakers dinner med vinmageren Charles Hopkins fra De Grendel … men allerede weekenden inden måtte han sande, at han ikke fik sit visum til turen.

Det var ellers en formel sag, men desværre gik det galt, så derfor måtte Hans fra importøren Lesedi Wines i stedet holde smagningen suppleret med et videoklip med Charles Hopkins. Det gjorde Hans nu ganske godt, selvom det selvfølgelig ikke er det samme, som at møde vinmageren himself.

Randers Vinlaugh havde da også brugt masser af krudt på at få sådan en smagning til at falde på plads og fået accept fra Redmark og Jyske Bank til at sponsorere lån af kantinen på øverste etage af Tronholmen 5 og lidt mad sidst i smagningen.

Da  Charles Hopkins fra De Grendel ikke selv kunne komme, så havde Randers Vinlaugh i stedet sørget for godt med vine … 7 mand pr. smagesæt, der omfattede 9 forskellige vine og derudover 3 af disse vine til maden.

Hans fra Lesedi Wines gav også en flaske gratis til de fremmødte, som et plaster på såret. Den flaske kunne medlemmerne frit vælge blandt aftenens vine.

Historien om De Grendel

Vingården ligger på tæt på Cape Town på skråningerne af bjerget Tygerberg ved Tygerberg Natur reservatet. Gården kan dateres helt tilbage til 1720, hvor den første ejer var forrretningsmanden Claas Meyboom. Men siden 1891, hvor David De Villiers Graaff – som var borgmester i Cape Town – købte gården, har den været i Graff familiens eje.

Det er nu ikke vinmarkerne, som fik David De Villiers Graaff til at købe De Grendel, men derimod klimaet for hans araberheste, så han fik bygget storslåede stalde og vognhuse – kaldet Koetshuis – men fortsatte også med at købe yderligere jord, så De Grendel blev en imponerende stor farm, der strakte sig milevidt.

David De Villiers Graaff var i det hele taget en kendt skikkelse i Sydafrika … indflydelsesrig politikker, dygtig forretningsmand og succesfuld farmer og han startede også med opdræt af kvæg på De Grendel. Han havde også været finansminister og højkommissær i London, var personlig ven med de to første premierministre i det samlede Sydafrika og kendte mange generaler.

Han endte også med at blive adlet af kong George V og opnåede titlen Sir og blev baron … et titel, som siden er blevet i familien.

I dag drives gården af 4. generation i Graaff familien, nemlig David Pieter Berkeley de Villiers Graaff, som overtog tøjlerne i 2015, hvor hans far David Graaff – opkaldt efter den innovative og karismatiske grundlægger – døde.

David Graff havde ellers sat sit aftryk på De Grendel, bl.a. med større fokus på den vinproduktion, som der altid havde været på gården i mindre omfang siden 1800-tallet. Han startede med en genplantning af omkring 300 hektar vinmarker og ansatte også vinmageren Charles Hopkins, der tidligere havde arbejdet hos Graham Beck’s Cellar.

I 2003 kunne vingården præsentere de første flasker De Grendel vine til nogensinde at komme på markedet og siden har vingården haft det primære fokus på vinproduktion. David Graff indledte også i 2012 et samarbejde med Michelin kokken Jonathan Davies om drift af en restaurant på vingården … De Grendel Restaurant, hvor man både kan smage husets vine og sydafrikansk gourmetmad.

De Grendel har i dag samlet omkring 330 hektar vinmarker, der nyder godt af de kølige briser fra Atlanterhavet kun 7 kilometer mod vest. De kølige vinde afhjælper sommervarmen, så druerne på De Grendels marker kan hænge længere før perfekt modenhed.

Smagningen af 9 De Grendel vine

Samlet så smageprogrammet for aftenen sådan her ud:

  • 2021 De Grendel, Cap Classique Brut
  • 2020 De Grendel, Cap Classique Proposal Hill Pinot Noir Brut Rosé,
  • 2020 De Grendel, Koetshuis Sauvignon Blanc
  • 2023 De Grendel, Organic Viognier
  • 2023 De Grendel, Op die Berg Chardonnay
  • 2021 De Grendel, Op die Berg Pinot Noir
  • 2019 De Grendel, Merlot
  • 2020 De Grendel, Shiraz
  • 2022 De Grendel, Op die Berg Syrah

Jeg skriver om, anmelder alle 9 vine i de kommende blogindlæg og linker selvfølgelig løbende.

Vi slutter som vanligt med lidt fotos fra aftenen.

Smagning af cool climate vine fra Vestaustralien med Vesterstrøm Vine

Torsdag den 21. marts havde Randers Vinlaugh besøg af Henrik Vesterstrøm fra Vesterstrøm Vine i Birkerød til en smagning af vine fra det vestlige Australien … et cool climate område. 

Besynderligt nok var der kun tilmeldt 19 deltagere til arrangementet, så der var omvendt mange medlemmer, som gik glip af en rigtig god og hyggelig vinsmagning med rigtigt dejlige vine. Til gengæld fik de fremmødte smagt 9 lækre vine samt et fremragende foredrag af Henrik Vesterstrøm.

Henrik fortalte grundigt om hans forkærlighed for det vestlige Australien og de store forskelle i forhold til det sydlige, der jo nok mest er kendt for konsumvine fra de helt store vinerier som Accolade Wines, der laver Hardy vine o.s.v.

Faktisk laves 90% af alle vine af 10 store vinhuse, men sådan er det ikke i Vestaustralien, der er præget af mindre og helt selvstændige  producenter …. og 4 af dem skulle vi denne aften smage vine fra.

Vinene

Vi skulle nemlig smage 9 vine fra 4 forskellige producenter og sammenlagt kom vores smageprogram til at se sådan her ud:

Vesterstrøm Vine havde også taget nogle gode tilbudspriser med på vinene … og det var der flere, som benyttede sig af. Vinene leveres til en samlet adressse, nemlig Jyske Bank, Tronholmen 5 og i skrivende stund forventes de modtaget der den 26. marts.

Jeg har- som vanligt – linket til mine beskrivelser og anmeldelser af vinene på Houlbergs Vinblog.

Efter smagningen serverede Randers FC Konference en fin buffet med god kød, salat og kartofler … og så blev vi også mætte … så det blev dermed samlet set en dejlig aften.

Som vi plejer, så slutter vi med lidt fotos fra aftenen.

 

Hyggelig aften og vinsmagning i butikken Vinhuset Randers

34 medlemmer af Randers Vinlaugh havde tilmeldt sig en vinsmagning hos Vinhuset Randers i deres hyggelige butik nede på Kirketorvet og alle de fremmødte fik alle en rigtig dejlig aften med både hygge, gode vine samt en lækker tapasanretning.

Det blev nemlig en aften, hvor Peter og Susanne sammen med deres unge vinelev Malthe rigtigt kræsede for os … ved at skabe en rigtig dejlig stemning, men også ved at servere en række vine, som Malthe i løbet af aftenen fortalte om.

Derudover havde Susanne lavet en virkelig smagfuld tapastallerken til alle og den blev serveret efter smagningens 8 vine og fulgt til dørs af yderligere 2 madvine, således vi sammenlagt kom op på 10 vine fra henholdsvis Tyskland, Østrig og Spanien.

Peter Hunniche startede med at fortælle lidt om udviklingen i butikken fra starten på Rådmands Boulevard som del af Vinstokken over til flytningen til midtbyen og senest udskiftningen i deres kædesamarbejde fra Skjold Burne til Østjysk Vinforsyning aka Vinoble. 

I dag suppleres sortimentet dig også fra andre importører, hvorved Randers Vinhus står meget stærkere i deres sortiment end nogensinde før … og det skulle vi snart smage.

Vinene

Randers Vinhus havde nemlig lavet et smageprogram med vine fra nogle af de lande, som de selv har en særlig forkærlighed for og også er stærke på, nemlig Tyskland, Østrig og Spanien, så derved kom vores program til at se sådan her ud:

Jeg skal som vanlig nok senere supplere med links til mine egne beskrivelser og anmeldelser af vinene på Houlbergs Vinblog.

Efter de 8 vin fik vi – som skrevet – en flot tapastallerken med lidt forskellige retter og dertil ikke bare én madvin, men hele 2 madvine i form af en hvid og en rød. Sådan

Samlet en rigtigt flot – og ikke mindst hyggelig – vinaften, så stor tak til holdet af Susanne, Peter og Malthe.

Som vanlig slutter vi på et par stemningsbilleder.

Klogere på New York State med smagning af vine fra Ravines Wine Cellars

33 medlemmer fra Randers Vinlaugh havde trodset, at det var laughets egen sekretær, som skulle stå for den første vinsmagning i 2024, og tilmeldt sig … nok nysgerrige på at vide mere om det mere ukendte  New York State vinområde og smage vine fra danskfødte Morten Hallgren

Derfor mødte de 33 medlemmer trofast op torsdag den 25. januar og trodsede både vintervejr samt en række trapper til kantinen hos LOU advokaterne i Østergrave og sad endda alle klar 10 minutter før det officielle starttidspunkt kl. 19.00.

Som vanligt bød vore formand velkommen … og vi skal vist lige vende os til, at formanden nu er Sune efter Leifs lange samt arbejdsomme indsats som formand igennem mange år. Men hurtigt fik sekretæren ordet og fik sendt flasker rundt til første vin … det er jo en gylden regel, som ikke skal ignoreres.

Derefter fortalte han lidt om aftenens område, der måske nok ikke er kendt af så mange herhjemme.

New York State vinområdet

Der er samlet omkring 14.000 hektar vinmarker i New York State, hvilket gør det til det 3. største vinområde i USA. De laver 106 millioner liter vin, men det er kun 4,1% af produktionen i Californien med, som årligt laver 2,6 milliarder liter vin.

I New York State er der 11 vinområder … men 7 er de mest betydningsfulde og fælles for disse er, at alle ligger tæt ved vand og sådan set i et cool climate område. Der er samlet 471 vinerier og samlet skaber branchen 72.000 jobs.

Det nok vigtigste område er Finger Lakes, som også er centrum i smagningen af vinene fra Morten Hallgren. Det er et område med  4.334 hektar vinmarker, 144 vinerier, 423 vinavlere og blev officielt grundlagt i 1982, selvom man har lavet vin der i over hundrede år,

Finger Lakes opkaldt efter de 11 gletsjersøer og er et af de bedste cool climate områder i USA og perfekt for fx Riesling. Op i toppen på den vestlige side af Lake Seneca nord for byen Hammondspor finder vi Ravines Wine Cellars, som drives af Morten Hallgren

Ravines Wine Cellars

Morten er født i Danmark, men han flyttede som 15-årig til Frankrig sammen med sine forældre, som drev vingården Domaine de Castel Roubine i Côtes de Provence.

Forældrene drev deres vingård med knap 70 hektar vinmarker og dér lærte Morten først om fremstilling af vin. Det var derfor heller ikke underligt, at Morten senere valgte at uddanne sig til vinmager/ønolog på Ecole Nationale Supérieure d’Agronomie i Montpellier ..  en af ​​verdens største skoler indenfor vin.

Derefter fik Morten arbejde på 2. Cru Classé slottet Château Cos d’Estournel i Medóc i Bordeaux. Det var også i den periode, at han mødte sin kone Lisa.

Efter Cos d’Estournel flyttede Morten og Lisa til USA … først til West Texas, hvor Morten fik arbejde på Cordier Estates og senere hos Biltmore Estate i North Carolina.

I 1998 blev han spottet af Willy Frank fra Dr. Frank’s Vinifera Wine Cellars i Finger Lakes og Willy tilbød så Morten et job som ansvarlig vinmager på vingården i Finger Lakes området i New York  State i det østlige USA. Dr. Frank’s Vinifera Wine Cellars var en af de første pionererne indenfor vinproduktionen i Finger Lakes området.

Morten så straks et kæmpe potentiale i det ukendte vinområde, flyttede til Finger Lakes og startede med at arbejde for Willy Frank, men sideløbende købte han også selv udvalgte marker på nogle af området bedste sites, inden han i 2001 grundlagde sit eget vinhus Ravines Wine Cellars, hvor vinene dog i starten blev lavet i kælderen hos Willy Frank.

I 2006 forlod Morten jobbet hos Willy Frank og satsede så udelukkende på sine egne vine på Ravines Wine Cellars … opkaldt efter de mange kløfter aka Ravines, som der findes i området.

Han flyttede i 2010 selve produktionen til White Springs Winery i Genève i den nordvestlige ende af Seneca Lake. Selve White Springs Winery var ejet af landmand og filantropen Carl Fribolin og Morten blev samtidig ansvarlig for produktionen af vin for White Springs Winery … lige indtil 2012,  hvor Carl Fribolin ville sælge vingården og ha’ Morten til at overtage.

Sådan blev det … Morten købte White Springs vingården inklusiv dens 50 hektar vinmarker og en gammel skiferlade, som Morten så efterfølgende har renoveret og i dag både anvendes som vinkælder, laboratorie, smagsrum og lager.

I dag driver Morten og Lisa Hallgren samlet 130 hektar vinmarker, hvoraf nogle af markerne er ejet og andre lejet. De fordeler sig på en række marker, men de 3 vigtigste marker er Argetsinger Vineyard og 16 Falls Vineyard ved Seneca Lake og White Springs Vineyard ved Keuka Lake

Som indgang til smagningen af vinene fra Morten, så havde han sendt denne videohilsen til Randers Vinlaugh

Vinene

Vi skulle samlet igennem 9 forskellige vine fra Morten Hallgren … 4 forskellige på Riesling, en enkelte Chardonnay samt to røde på Pinot Noir og et par stykker mere. Samlet så vores smageprogram derfor sådan ud:

  • 2017 Ravines Wine Cellars, Dry Riesling Finger Lakes 
  • 2018 Ravines Wine Cellars, Dry Riesling 16 Falls Vineyard 
  • 2020 Ravines Wine Cellars, Dry Riesling White Springs Vineyard Finger Lakes
  • 2019 Ravines Wine Cellars, Dry Riesling Argetsinger Vineyard
  • 2020 Ravines Wine Cellars, Chardonnay Finger Lakes
  • 2020 Ravines Wine Cellars, Pinot Noir Finger Lakes
    2016 Ravines Wine Cellars, Pinot Noir Argetsinger Vineyard Finger Lakes
  • 2021 Ravines Wine Cellars, Cabernet Franc Finger Lakes – madvinen
  • 2019 Ravines Wine Cellars, Maximilien Finger Lakes

Alle blev vist duperet … særligt af vinene på Riesling. Supervin havde sørget for, at vinene kunne købes til favorable priser og det var der flere, som benyttede sig af. 

Vi sluttede med lidt pølsebord fra Slagter Primby i Assentoft, mens madvinen var en ren Cabernet Franc vin. 

En stor tak til LOU advokaterne for at ligge lokaler til, til Supervin for gode priser på indkøb af smagesæt … og så slutter vi selvfølgelig som altid med et par stemningsbilleder fra aftenen.