Alle indlæg af houlberg

Vinaften hos Randers FC og Ludovic Riauté i fransk topform med Jura vine

30 medlemmer af Randers Vinlaugh havde tilmeldt sig sæsonens første vinsmagning, som skulle afvikles efter vor traditionelle og helt klassiske generalforsamling … og atter var Puma Loungen hos Randers FC Konference centrum for en smagning.

Vinsmagningen var denne gang lagt i hænderne på den altid energiske og charmerende franskmand Ludovic Riauté, der jo har en fortid som både  sommelier og restaurantchef bl.a. på restauranter som Karoline Amalie og  Brasserie Ferdinand i Århus.

Ham har vi mødt før i Randers Vinlaugh … sidst i januar 2020 til en Loire smagning på Bistroteket, men denne gang var temaet Jura … det lille vinområde mellem Bourgogne og Schweiz. Til smagningen havde Ludovic valgt 8 vine fra én producent, så vi kunne smage nærmest hele sortimentet og dermed få et godt indtryk af Jura.

Men inden vi kom så langt, så skulle vi lige ha’ overstået en generalforsamling, men det plejer jo at gå hurtigt. Det gjorde den også denne gang, selvom den nærmest traditionelle dirigent i form af Palle Svendsen var på ferie og ikke med. Dermed blev opgaven så varetaget af Bjarne Ørsted, som klarede det med bravur.

Formanden fik gennemgået de 8 smagninger i den forgangne sæson, mens kasseren fortalte om regnskabet for 2022/23, der viste positiv resultat på 9.437,19 kr. og en egenkapital på 23.988,96 kr. 

Derudover blev alle på valg genvalt … og under eventuelt opfordrede laughets næstformand til, at man kunne melde sig til bestyrelsen, hvis man på et tidspunkt kunne tænke sig at være med til at planlægge smagninger i bestyrelsen.

Men snart var det tid til vinsmagningen …. det som vi mest af alt var kommet for, så derfor overtog Ludovic Riauté på hans charmerende dansk med fransk accent.

Domaine Pierre Richard

Aftenens vinhus er en lille familieejet producent beliggende midt i den lille by Le Vernois omkring 40 kilometer svag sydvest for Arbois i Jura.

Vinhuset er oprindelig grundlagt tilbage i 1919 af Xavier Richard, som startede med lidt vinproduktion, selvom vindruer kun var én af afgrøderne, idet man havde polykultur, herunder var salg af honning en af husets vigtige indtægtskilder. Xavier havde købt den gamle ejendom fra det 18. århundrede i Le Vernois fra Bon familien.

Efter den anden verdenskrig overtog Jean Richard – en af Xaviers sønner – driften og han opgav de mange afgrøder og satsede alene på vinproduktion. Allerede i 1937 var Côtes de Jura blevet landets første AOC aka Appellation d’Origine Contrôlée, hvilket havde gjort vinene fra Jura meget kendte.

Men det var imidlertid hans søn Pierre Richard, som gjorde huset kendt for deres kvalitet, efter han i 1976 overtog ejerskabet fra far Jean. Han besluttede sig også for at købe en yderligere  ejendom, som ligger i den nærliggende kommune Mantry med marker på velkendte bakkeskråninger.

I dag er det Pierres søn Vincent Richard, der driver familiens 12 hektar vinmarker sammen med sin hustru Emmanuelle. Vincent er uddannet i vinavl og ønologi fra vinskolen i Beaune efterfulgt af  arbejde hos producenter i Saint-Emilion og Côtes de Provence.

Vincent har siden 2009 arbejdet sammen med far Pierre og har efterfølgende også langsomt overtaget ansvaret. Han startede i 2018 med at omlægge gården til økologisk drift og siden også biodynamisk under Ecocert certificering.

Vinene

Under vor smagning smagte vi et bredt udvalg af vinene fra Domaine Pierre Richard og de 5 druesorter, som er udbredt i Jura … altså Savagnin, Chardonnay, Poulsard, Trousseau og Pinot Noir.

Vi smagte også de specielle vine på Savagnin, som Jura mest er kendt for, herunder også den lokale specialitet Vin Jaune, der er fremstillet på samme måde som sherry. Vinen har  en karakteristisk duft af nødder.

Druerne høstes når de er så modne som muligt, hvorefter de ligger på tanke i mere end 6 år. I takt med at vinen fordamper, oxiderer den også og skaber et lag af gær. Når den er færdiglagret hældes den på karakteristiske 62 centiliter flasker.

Samlet smagte vi disse 8 vine fra Domaine Pierre Richard:

Jeg har selvfølgelig linket til mine egne anmeldelser på Houlbergs Vinblog, hvis du vil læse mere om de enkelte vine.

Efter smagningen blev der sat en flot buffet op fra Randers FC Konference … virkelig lækker med salater, forskellige kartoffeletter og 2 slags kød, mens madvinen blev den Trousseau, som vi allerede tidligere havde smagt.

Samlet en flot og hyggelig aften.

Jura Vine med Ludovic og vores traditionelle generalforsamling (1)

Torsdag den 24. august 2023 kl. 19.00 i Puma Loungen, Randers FC Konference

Randers Vinlaugh har igen torsdag den 24. august allieret sig med Ludovic Riauté i Puma Loungen.

Ludovic Riautè er som tidligere nævnt født og opvokset i Frankrig. Kendskab og viden omkring vin startede ved Loire dalen på vinskolen i Orlèans, og sidenhen har Ludovic været mange forskellige steder, hvor mad og vinen har været i centrum bl.a. som restaurantchef på Karoline Amalie og restaurantchef og sommelier på franske Brasserie Ferdinand i Århus, hvilket også medførte at blive nomineret 2 gange som bedste sommelier i Danmark af den danske spiseguide.

Siden 2013 fik Ludovic tilbuddet om at bliver ejer af Vinspecialisten i Silkeborg, som han stadig driver med præcision.

Aftenens tema er vine fra Jura. Det er et lille, men spændende vindistrikt ved de vestvendte bjergskråninger på grænsen mellem Frankrig og Schweiz. Området producerer en række forskellige stilarter, flere ganske unikke for området.

Jura deler en række karakteristika med Bourgogne, men landskabet er mere kuperet og klimaet mere kontinentalt. Det er præget af den kølige alpeluft. Jordbunden består af ler, mergel, skifer og kalksten og er rig på marine fossiler, da det er gammel havbund. Samlet set giver det en række forskellige mikroklimaer og terroirs, der egner sig til de forskellige slags vine fra området.

Hvad vin angår, står området for lyse, saftige rødvine på Pinot Noir og Gamay samt lokale sorter som Poulsard og Trousseau, og spændstige mineralske hvidvine på Chardonnay og Savagnin. Jura er et anderledes og spændende vinområde og er du nysgerrig efter at se hvad en ”ægte” franskmand kan fortælle og lære os omkring Jura som vinområde, så bør du deltage denne aften.

Det er bare med at komme i gang, hvis du endnu ikke har prøvet vin derfra, og tilbage er der kun at sige HIP, HIP JURA! Stedet for denne aften og smagningen holdes hos Randers FC Konference i deres Puma Lounge … selvfølgelig inklusiv vores årlige generalforsamling – indkaldelsen kan du se nedenunder.

Medlemspris 450 kr. – gæster 650 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 16. august.

Skriv ”Arr. 1 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Indkaldelse til ordinær generalforsamling

Torsdag den 24. august 2023 kl. 19.00 i Puma Loungen, Randers FC Konference

Dagsordenen er som følger:

 1. Valg af dirigent
 2. Formandens beretning
 3. Forelæggelse og godkendelse af regnskab
 4. Fastsættelse af kontingent for 2024/2025
 5. Valg af 4 bestyrelsesmedlemmer:
  Jan Jørgensen, Ulrik Houlberg Iversen og Sune Werner Johansen er på traditionel valg. Alle 3 er villige til genvalg. Vi har også med et hårdt pres opfordret Leif Bundgaard – der ellers på sidste generalforsamling meddelte, at han ville stoppe i bestyrelsen nu – til at tage endnu et år og det er han hårdt presset villig til.
 6. Valg af revisor og en suppleant:
  Bent Just er villig til genvalg som revisor og suppleant Kurt Møller Pedersen er også villig til genvalg.
 7. Behandling af indkomne forslag
 8. Eventuelt

Eventuelle forslag skal være formanden i hænde senest mandag den 24. juli 2023.  

Under generalforsamlingen er laughet vært ved et glas mousserende vin.

Vigtigt

For at deltage i og opnå stemmeret på generalforsamlingen skal kontingentet kr. 400,00 være indbetalt senest mandag den 24. juli 2023.

Husk proceduren fra tidligere

Kontingentet på 400 kr.  indbetales direkte til Randers Vinlaughs konto; reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest mandag den 24. juli.
Skriv ”kont. + dit navn” som reference ved indbetalingen.

Hilsen bestyrelsen
Leif Bundgaard – Jan Jørgensen – Gert Ebbe Christiansen – Sune Werner Johansen – Ulrik Houlberg Iversen

Portugisiske vine med Vinho (2)

Torsdag den 21. september 2023 kl. 19.00 på Restaurant Skovbakken

VINHO er portugisisk og betyder ganske enkelt vin. Vinho har ubetinget Danmarks største udvalg af både bordvine og hedvine fra Portugal. Udover at være importør driver VINHO også en vinforretning i Knabrostræde – en sidegade til Strøget i København. Indehavere er Torben Ryttersgaard og fruen Bibi.

De importerer vine fra mindre kvalitetsproducenter med noget på hjertet, og de går med dem helt ud i marken. Alle vine er håndplukkede og udvalgt af dem selv ved besøg på gårdene aka Quintaerne. Det er vigtigt for Bibi og Torben, at man får en god smagsoplevelse. De har også et indgående kendskab til sammensætningen af vin og mad og er gerne behjælpelige hermed.

Torben, som gæster Randers Vinlaugh, har blandt mere end 350 labels udvalgt et spændende repræsentativt udsnit af det store sortiment. Vi kommer til at smage både hvidvin, rødvin og portvin. Forventet smageliste: Portalo Fidalgo hvid – Ideal hvid 2020 – Coelheiros rød 2018 – Lasso Garrafeira rød 2018 – Devesa Reserva 2013 rød – Bageiras Avo Fausto rød – Rogues Reserva rød 2018 – Deves 20 års hvid port.

Hvorfor importerer Torben Ryttersgaard lige netop portugisisk vin? Hans korte svar er: Fordi vi elsker det og ikke kan lade være! Det lange svar kan du helt sikker høre torsdag den 21. september 2023.

Randers Vinlaughs svar er: Fordi portugisiske vine aldrig har været bedre end lige nu.

Vi slutter af med Skovbakkens altid lækre buffet som ledsages af Ideal Tinto 2019.

Medlemspris 475 kr. – gæster 675 kr.  
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto;
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 13. september.
Skriv ”Arr. 2 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Syditalienske vine med Estrup & Udsen Vin (3)

Torsdag den 26. oktober 2023 kl. 19.00 på Bistroteket

An offer you can´t refuse …

Organiseret kriminalitet, arbejdsløshed, sørgelig BNP og hovedløs infrastruktur. Ja, Syditalien har altid haft mange udfordringer. Heldigvis er vinproduktionen ikke længere en af dem, og det vil vi gerne sætte fokus på i Randers Vinlaugh.

Oktober måned byder derfor på smagning af Syditaliensk vin, hvor vi under kyndig vejledning vil stifte bekendtskab med nogle af de mest spændende men oversete vine i Syditalien. 

Syditalien strækker sig i vinsammenhæng fra det sydlige Lazio og til landets sydspids, og inkluderer halvøen Apulien samt øen Sicilien. Jo længere sydpå man kommer i Italien, desto færre kendte vine finder man. Ganske vist er der blevet lavet vin i Syditalien i århundreder, men meget er blevet konsumeret lokalt eller sendt nordpå.

Den syditalienske varme har gjort regionerne hernede mest kendt for mørke, tætte og kraftige vine, men som i resten af Italien findes der en stor druevariation som gør det muligt at finde både slanke og parfumerede hvidvine samt elegante og finesserige rødvine.

Forandrede drikkevaner, fokus på kvalitet frem for kvantitet, samt mindre efterspørgsel på bulk-vin har tvunget vindyrkerne til at ændre deres vine.

De seneste 10-15 år er en mængde traditionelle druesorter kommet på banen. Sorter som er blevet dyrket længe, men som hidtil har levet i skyggen.

Det syditalienske vinland dækker regioner som Campanien hvor det varierede landskab øst for Napoli og ikke mindst vulkanbjerget Vesuv producerer nogle af Syditaliens bedste hvidvine, som Greco di Tufo og Fiano di Avellino. Ligeledes huser Campanien samt dens bjergrige naboregion Basilicata den blå druesort Aglianico, som i manges øjne er Syditaliens mest lovende sort.

Især vinene fra områderne Taurasi og Aglianico del Vulture indeholder syre, tannin og aromakompleksitet som har givet Aglianico tilnavnet, ”Syditaliens Barolo.” 

Regionerne Apulien og Calabrien, som henholdsvis udgør Italiens hæl og støvlespids, byder på nogle af Syditaliens mest velkendte vine, f.eks. i form af Apuliens frugtmættede og alkoholrige rødvine på Primitivo og Negroamaro.

Samtidig findes i Calabrien nogle af de mest interessante vine som Italien har budt på de seneste 10 år. Som en af de geografisk og geologisk mest afvekslende regioner, byder Calabrien nemlig på et væld af ældgamle, men for omverdenen meget ukendte vine på blå druesorter som Gaglioppo og Magliocco, samt grønne sorter som Greco Bianco di Cirò og Montonico Bianco.

Sidst men ikke mindst dækker Syditalien også Italiens største region, Sicilien, der siden 1990´erne har taget førstepladsen som landets mest dynamiske vinområde. Denne position har været drevet af et fokus på indfødte druesorter, hvor især vinene fra Etna har vist vejen.

På vulkanens skråninger vokser druesorter som Nerello Mascalese og Nerello Capuccio i den mineralske jord skabt af aske og lava fra Etnas mange udbrud. Vinene herfra opleves af mange som en blanding af Pinot Noir og Nebbiolo, og har for længst gjort deres indtog i resten af verden.  

Aftenens guide i den syditalienske vinverden er ingen ringere end Godfatheren af Syditaliensk vin, Ole Udsen. Ole har de sidste 30 år beskæftiget sig med vin. Han er forfatter til artikler, medforfatter til Politikens Bog om Italiensk Vin, jurymedlem og jurypræsident ved vinkonkurrencer, medorganisator af vinbegivenheder, samt to gange finaledeltager i Gran Maestro del Vino Italiano.

Gennem alle disse år har Ole beskæftiget sig mest med italiensk vin, og særligt indenfor syditaliensk vin er han anerkendt som en af verdens førende eksperter.

Så hvis du vil undgå at skulle ”sove med fiskene” eller vågne op med et hestehoved i skødet, må du hellere dukke op på Bistroteket den 26. oktober til smagning af syditaliensk vin sammen med resten af Randers Vinlaugh.

Arrivderci !!!

Medlemspris 550 kr. – gæster 750 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 18. oktober.
Skriv ”Arr. 3 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

NordRhône med Bichel Vine hos Sparekassen Danmark (4)

Torsdag den 23. november 2023 kl. 19.00 hos Sparekassen Danmark, Østervold

Randers Vinlaugh har valgt endnu et spændende tema om NordRhône 23. november 2023 hos Sparekassen Danmark.

Som efterårets sidste smagning vil Randers Vinlaugh sammen med Anders fra Bichel Vine invitere medlemmerne til vinsmagning med vine fra Crozes Hermitage, Saint Joseph, Cornas, Cote Rotie og Hermitage, hvor vi kommer rundt i områderne med Anders’ kyndige fortælling om vinene og producenterne.

Vinene fra Rhône er solide, kraftfulde, frugtige, alkoholrige og intense. ”The proof is in the pudding”, som man siger I England. Sandheden om kvaliteten skal findes i selve substansen, vinen, og det er Rhône-dalens fremmeste fortrin.

I den nordlige del af dalen knejser som bekendt druesorten Syrah fra sin trone som dominerende genetisk materiale til celebriteter som Hermitage og Côte-Rôtie med flere.

Det karakteristiske ved det nordlige område er, at alle de gode vine er fremstillet på meget stejle skrænter ned mod floden. Jordbunden er de fleste steder fyldt med granit.

Pasningen af vinmarkerne og høsten er derfor ekstremt arbejdskrævende. Men regner f.eks. med 7 gange så mange mandetimer til at genplante en mark i nord- som i syd-Rhône.

Tilsvarende er de årlige arbejdsopgaver, med opbinding, beskæring, høst etc. langt mere arbejdskrævende end i syd, og vinene bliver derfor uundgåeligt dyrere i nord.

Heldigvis giver de stejle skråninger også nogle unikke vækstbetingelser for Syrah-druen, og derfor finder man her det område for dyrkning af ren Syrah baseret vin, som alle verdens Syrah-vin-producenter måler sig op imod.

Det nordlige Rhône starter ca. 30 km syd for Lyon ved byen Vienne og strækker sig ned til Valence. Der er 8 betydende appellationer på strækningen. Disse er set fra nord: Côte-Rôtie, Château-Grillet, Condrieu, St. Joseph, Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas og St.-Peray.

Det er kun Hermitage og Crozes-Hermitage, der har vinmarker på den østlige side af Rhône-floden – de andre ligger på den vestlige bred. Condrieu, Château-Grillet og St.-Peray fremstiller kun hvide vine, mens Cornas og Côte-Rôtie kun fremstiller røde vine. I Hermitage og Crozes-Hermitage fremstilles der både røde og hvide vine.

Så er du nysgerrig efter at se hvad vinene fra disse områder kan, er det være en rigtige god idé at deltage, da det næsten ikke bliver bedre fra Anders og Bichel.

Medlemspris 460 kr. – gæster 660 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 15. november.
Skriv ”Arr. 4 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke

En aften med Viggo Jørgensen og vinene fra Rocca di Montegrossi

38 medlemmer af Randers Vinlaugh var forleden til en Rocca di Montegrossi smagning, hvor vinhuset og vinene blev præsenteret af den meget hyggelige Viggo Jørgensen, der – udover at være far til Rene Langdahl Jørgensen – driver vinfirmaet Vitis Vinifera i Guldbæk tæt på Støvring.

Smagningen var henlagt til Slotskroen, hvor Viggo allerede inden starten kl. 19.00 havde forberedt smagningen med hele 9 vine fra det fremragende toskanske vinhus. 

Rocca di Montegrossi

Vinhuset Rocca di Montegrossi ligger i nærheden af ​​Monti in Chianti … en af ​​de fineste sektioner af Chianti Classico omkring 7 kilometer  syd for Gaiole in Chianti med fornemme naboer som fx San Giusto a Rentennano, Badia a Coltibuono og Il Palazzino.

Kældrene ligger i nærheden af ​​den romanske kirke San Marcellino og Rocca di Montegrossis ejer Marco Ricasoli-Firidolfi stammer fra en familie, der spillede en central rolle i Chianti Classico-regionens historie og var med til at lægge grundlaget for Chianti Classico.

I det hele taget er Ricasoli navnet uløseligt forbundet med både Chiantis og hele Toscanas historie. Det var oprindelig Geremia, der var grundlægger af Ricasoli-Firidolfi familien og han etablerede et slot aka Rocca ved Montegrossi i det 7. århundrede.

Senere i 1141 fik familien også ejerskab af slottet Castello di Brolio beliggende i San Regolo i kommunen Gaiole in Chianti omkring 20 kilometer nordøst for Siena.

Det var lige præcis dér, at den såkaldte jernbaron Bettino Ricasoli  i 1872 skabte opskriften på Chianti. Ricasoli familien ejede Castello di Brolio i næsten 800 år og den blev ødelagt mere end én gang under krigene mellem Siena og Firenze.

De 800 år har også betydet en alenlangt stamtræ … det kan man faktisk se på dette foto, som Gert forsøger at holde og og vise frem.

I dag laver Ricasoli-Firidolfi igen vine, idet Marco Ricasoli-Firidolfi nu i ​​Monti in Chianti laver vine fra Rocca di Montegrossi, som samlet har 100 hektar jord, hvoraf 20 hektar er vinmarker, mens 20 andre hektar består af olivenlunde.

Det var dog Marcos far, der i 1966 startede med tilplante San Marcellino marken ved Rocca di Montegrossi. Desværre døde han tragisk i 1972, hvorefter Marcos mor overtog produktionen af vinene, som opnåede international berømmelse i 1970’erne og 1980’erne.

Marco overtog driften i 1994 og dedikere sit arbejdsliv til at lave kvalitetsvine, hvilket bl.a. betød, at han i 1999 byggede en moderne vinkælder til Rocca di Montegrossi, hvilket også omfattede et rum til at lagre sine elskede Vin Santo.

Vinmarkerne ligger på syd- og sydøstvendte bakker med kalkholdige lerjord i  340 til 510 meters højde. Der dyrkes mest Sangiovese, der med sine 13 hektar udgør hele rygraden i vinene, herefter er der 2,5 hektar med Merlot, mens de resterende 4,5 hektar er med druerne Canaiolo, Colorino, Cabernet Sauvignon, Pugnitello og Malvasia Bianca del Chianti.

Rocca di Montegrossis olivenlunde er plantet omkring vingården på blide, eksponerede skråninger under ideelle forhold til produktion af olie af høj kvalitet. Marco har omkring 1.000 træer, som er sorterne Coreggiolo og Moraiolo.

Olivenlundene plantes på den traditionelle coltura promiscua måde, blandet med andre frugttræer og i overensstemmelse med Chiantis traditioner beskæres det i det polykoniske vasesystem.

I 2006 startede han den møjsommelige proces med at konvertere til økologisk vindyrkning og blev certificeret i 2010. Derudover bruger Marco solpaneler til strøm til vineriet, mens resten udelukkende kommer fra certificerede vedvarende kilder.

Han har også bygget store cisterner til at samle regnvand til landbrugsarbejdet for at spare dyrebart drikkevand.

Produktionen af vinene sker med hjælp fra den konsulterende ønolog Attilio Pagli og sammen har de frembragt en række vine, som har begejstret den internationale presse.

Vinene

Denne aften skulle vi smage et pænt udsnit af vinene og de fleste i par, hvor man kunne sammenligne 2 årgange op mod hinanden. Det betød, at smageprogrammet kom til at så sådan her ud;

 • 2022 Rocca di Montegrossi, Rosato
 • 2017 Rocca di Montegrossi, Chianti Classico
 • 2020 Rocca di Montegrossi, Chianti Classico
 • 2014 Rocca di Montegrossi, Chianti Classico Gran Zelezione Vigneto San Marcellino
 • 2015 Rocca di Montegrossi, Chianti Classico Gran Zelezione Vigneto San Marcellino
 • 2014 Rocca di Montegrossi, Geremia IGT
 • 2015 Rocca di Montegrossi, Geremia IGT
 • 2015 Rocca di Montegrossi, Ridolfo IGT
 • 2018 Rocca di Montegrossi, Chianti Classico (madvinen)

I kommende indlæg beskriver jeg vinene … og stopper selvfølgelig links ovenfor til mine anmeldelser.

Ved smagningen havde vi lidt brød til, mens Viggo havde medtaget lidt olivenolie fra Rocca di Montegrossi … Olio Extra Virgin Olive DOP del Chianti Classico.

En Tour de France med fransk vin præsenteret af Sigurd Müller Vinhandel

Torsdag den 23. marts var 28 gode medlemmer af Randers Vinlaugh mødt op til en vinøs Tour de France i Puma Lounge 3 hos Randers FC Konference ved byens stadion.

Vi havde lokket Christian Worsøe Damm fra Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg til Randers for at forestå den lille kamp med en række franske vine fra forskellige vinområder som fx Alsace, Beaujolais, Bourgogne samt Nord- og Sydrhône.

Han skulle forestå denne lille kamp om den gule førertrøje og præsentere alle kombattanterne i feltet og forsøge at holde feltet nogenlunde samlet, selvom vi egentlig ikke smagte vinene to af gangen mod hinanden, men i stedet tog vi den med ro og cyklede afsted i mere astadigt og tilbagelænet tempo.

Efter formandens traditionsrige velkomst, så tog Christian Worsøe Damm over og ledte os grundigt igennem aftenens 8 vine, hvoraf 2 var hvide og resten ellers rødvine. 

Det gjorde Christian rigtigt godt … understøttet af nogle plancher samt små historier om de forskellige huse. Han fortalte selvfølgelig også lidt om Sigurd Müller Vinhandel, som vi jo tidligere har mødt i forskellige vinsmagninger i Randers Vinlaugh.

Vinene

Samlet så vores smageskema sådan her ud:

Med andre ord et spændende felt, hvor der var godt med lækkerier i det brede felt, hvor jeg specielt var meget imponeret af Beaujolais vinen fra Georges Descombes, der af mange uofficielt regnes som det 5. medlem af den berømte Morgon Gang of Four.

Jeg har selvfølgelig ovenover linket til mine egne anmeldelser af alle vinene.

Efter smagningen bød Randers FC Konference på en totalt lækker buffet, men vi så kunne nyde slanterne samt madvinen, så var en af vinene fra smagningen, nemlig Les 3 Villages Ventoux fra Château la Croix des Pins.

Lokalerne, maden og servicen hos Randers FC Konference var ganske fantastisk … og alle virkede til at have en rigtig hyggelig aften og nød alle vinene. Som vanligt slutter vi med lidt fotos fra Tour de France smagningen.

Randers Vinlaugh var på Jysk Vinbar med Galicien som tema

35 medlemmer af Randers Vinlaugh besøgte torsdag den 23. februar Jysk Vins helt nye og tjekkede vinbar Jysk Vinbar i Aarhus og med et tema om vine fra Galicien.

Som vanligt på udebane, så startede vi ved Arena Randers aka Randershallen, da vi klokken 18.00 skulle med bus til Aarhus og Jysk Vin var undervejs vært ved godt selskab med Hans Peter samt et glas champagne … endda havde Hans Peter medbragt ægte champagneglas, så dermed kunne vi ikke starte bedre.

Jysk Vins nye vinbar ligger i Vestergade tæt på Magasin og er en ny hyggelig vinbar i hjertet af Aarhus, hvor god vin, lækker tapas, en moderne og behagelig indretning, kyndig betjening og en varm atmosfære i fællesskab sætter rammen for en uforglemmelig oplevelse.

Vi blev sat af tæt på baren og snart indtog vi vinbaren, som denne aften var reserveret til Randers Vinlaugh.

Efter formandens velkomst med en særlig velkommen til de to nye medlemmer Ida Pallesen, Jeanette Holm og Peter Skjødt-Jakobsen, så bød vinbarens daglige leder Anders Søgaard os også et hjertelig velkommen … og så gik smagningen ellers i gang med et tema, som hed vinene fra Galicien.

Vinene

Vi skulle denne aften smage 8 vine … næsten alle fra Galicien og mange endda fra Rías Baixas, mens en enkelt vin kom fra området Bierzo tæt på … en lækker vin fra Veronica Ortega. Men samlet så væres smageskema sådan her ud:

Det var et felt, som vikst begejstrede generelt … jeg var selv fuldstændig imponeret af den smukke hvide Leirana Genoveva fra Bodegas Forjas del Salnés og den røde Cobrana fra Veronica Ortega, men alt det kan du læse om i mine anmeldelser, som har linket til ovenover.

Efter de første 7 vine, så kom der også lidt spansk tapas på bordet, som vi kunne spise sammen med madvinen fra Joaquín Rebolledo og det faldt i god jord.

Hvor var det godt af se Jysk Vins nye vinbar, der bare er så smart, tjekket og samtidig hyggelig og hvor var det også en dejlig aften i lag med gode mennesker i Randers Vinlaugh.

Som altid slutter vi også med nogle billeder fra aftenen.

Loire smagning med Kjær Sommerfeldt

37 havde tilmeldt kalenderårets første smagning i Randers Vinlaugh og alle – undtagen et par stykker ramt af influenza – havde mødt op. Aftenens fokus var Loiredalen og i front stod Jan Post fra Kjær Sommerfeldt.

Som både tidligere ansat i Vinspecialisten i Randers samt tidligere medlem af Randers Vinlaugh var Jan velsagtens den mest kvalificerede til at forestå aftenens smagning.

Denne betragtning levede han i høj grad op til med en professionel og kompetent fremtoning, samt evnen til at håndtere diverse udfordringer som spændte over alt fra propvine til håndbold-VM.

Arbejdernes Landsbank havde både lagt lokaler til og sponsoreret maden … og i aftenens anledning havde de tilmed sponsoreret en flot præmie i form af en magnum flaske Champagne fra Kjær Sommerfeldts nye vinhus Thierry Fournier.

Aftenens smagning førte medlemmerne af Randers Vinlaugh igennem Loire-dalens mange og forskellige vindistrikter og vintyper. Den første vin på programmet var en mousserende vin fra Anjou på de mindre kendte druer Grolleau Gris og Pineau d´Aunis og lavet på en enkelt gæring i flasken – den såkaldte Méthode Ancestrale.

Men aftenen bød selvfølgelig også på mere velkendte og klassiske druer fra Frankrigs have. Efter de spændende bobler bød Posten nemlig på Sauvignon Blanc fra Henri Bourgeois i form af den deklassificerede Petit Bourgeois – et klassisk eksempel på druens grønne, syrlige og lette udtryk.

En anden af Loires kendte hvidvinsdruer blev præsenteret af Fabien Duveaus, La Hunaudiére på 100% Chenin Blanc. En vin der til pengene imponerede med både aromamæssig kompleksitet og dybde, og som på glimrende facon bevidste hvor undervurderet Chenin Blanc egentlig er.

På den tørre hvidvinsside er de ubestridte konger og dronninger af Loire dog lavet på Sauvignon Blanc. Dette blev gjort helt klart af førnævnte Henri Bourgeois, som med både Pouilly-Fumé og Sancerre bevidste at Loires største hvidvine kan bide skeer med Bourgogne og skabe vine med både stringent syre, kraft og imponerende balance imellem fad og frugt.      

Med 11 vine på programmet bød aftenen selvfølgelig også på rødvin. I Loire dalen findes flere blå druesorter heriblandt både Pinot Noir og Gamay, men det er dog de rød vine på Cabernet Franc som har skabt mest opmærksomhed for Loire dalen.

Det fik medlemmernes af Randers Vinlaugh at smage i ikke mindre end 3 ud af 4 rødvine.  Cabernet Franc er som bekendt stamfader til den verdenseksponerede Cabernet Sauvignon, men med et mere køligt og mindre tanninpræget udtryk.

Det var aftenens 2 første rødvine gode eksempler på. Fra henholdsvis Henri Bourgeois og Château de Fesles, smagte aftenens deltagere stålagret Cabernet Franc med karakteristiske pebrede og urtede toner, understøttet af moden rød og sort bærfrugt.

Fabien Duveau bød på aftenens tredje Cabernet Franc – Les Hauts Poyeux – en klart mere afrundet, kraftigere og fyldigere stil, ikke mindst grundet 18 måneder på både nyt og brugt egetræ, hvilket bidrog til mere kompleksitet og flere niveauer af aroma end de forrige vine.

Som aftenens eneste rødvin uden Cabernet Franc, bød Henri Bourgeois på en rød Sancerre – Les Baronnes, der på fin vis beviste at Loire dalens kølige klima sagtens kan frembringe Pinot Noir som udtrykker druens bedste kvaliteter endda tilsat en mærkbar mineralitet.

En af Loire dalens mange specialiteter er Chenin Blanc fremstillet med naturlig koncentration af sukker gennem inficering med ædelråd fra skimmelsvampen, Botrytis. Disse søde vine fra den vestlige del af Anjou er blandt nogle af verdens bedste og mest eftertragtede.

Det fik aftenens deltagere også lov at opleve idet den sidste vin på programmet var en Bonnezeaux fra Château de Fesles. Fremstillet på ædelrådsinficerede Chenin Blanc druer og lagret halvandet år på mellemstore egetræ- og akacietræfade, var der tale om en sand meditationsvin med flot syre og sødmebalance samt masser af mundfylde og adskillige lag af frugt og krydderi.   

Aftens smagning blev fulgt til dørs af en velassorteret tapasmenu fra Slawteren i Tørring og det udgjorde et fornemt punktum til en aften hvor Randers Vinlaugh stiftede bekendtskab med Loire dalens store diversitet i vintyper og stile.

Vi takker alle deltagere for en hyggelig aften og sender derudover en særlig tak til Arbejdernes Landsbank for at lægge lokaler til, sponsorere den dejlige mad … en præmie til konkurrencen.       

Aftenens vine i rækkefølge:

 • Les Equilibristes, Pet Nat – Zestos
 • Henri Bourgeois, Petit Bourgeois – Blanc
 • Henri Bourgeois, Pouilly-Fumé La Demoiselle
 • Fabien Duveau, La Hunaudiére – Blanc
 • Henri Bourgeois, Sancerre – D´Antan
 • Henri Bourgeois, Sancerre – Etienne Henri
 • Henri Bourgeois, Petit Bourgeois – Rouge
 • Château de Fesles, Cabernet Franc – La Chapelle
 • Henri Bourgeois, Sancerre Rouge – Les Baronnes
 • Fabien Duveau, Les Hauts Poyeux – Rouge, Saumur Champigny
 • Château de Fesles, Bonnezeaux

I dansk vintervejr med vine fra den solbeskinnede Gardasø

Gardasøen, den naturskønne norditalienske sø med det dejlige klima, besøges hvert år af mere end 500.000 danskere – men vinene derfra er ikke nær så kendte på vores hjemlige breddegrader.

Måske ikke det mest velvalgte tidspunkt til at smage vinene fra Gardasøen, men aftenens gæst, Anne Juel Christensen, gjorde sit til, at alle fik en god og lærerig aften.

Annes liv i vinens verden, hendes baggrund som ønolog og winemaker fornægtede sig ikke.

Der blev øset ud af både vin og viden på en yderst charmerende facon, så mange af medlemmerne blev kloge på både vinfremstilling, mikroklima og gærceller – ja, blev klædt på til selv at gå gang med vinfremstilling hjemme i badekarret, som Anne fortalte, at hun havde gjort.

Netop mikroklimaet er helt afgørende ved Gardasøen. Varmen fra søens opvarmning om sommeren frigøres om vinteren som sammenholdt med vinden er med til at skabe et helt specielt mikroklima.

Vinene, vi smagte, er fra den appellation, der hedder Garda Doc, og som er beliggende i den sydlige del af Gardasøen. Garda Doc breder sig ind i både Veneto og Lombardiet. Vinregioner, der er mere kendte for helt andre typer vine.

Indledningsvis smagte vi to Spumante med meget forskellige smagsudtryk.

Dette var i øvrigt også et gennemgående tema med de næste 4 hvide vine, der parvis var fra de spændende områder Lugana og Custoza – absolut et behageligt bekendtskab.

De to Bardolino vine, rosé og rød, var nok mere velegnet ved bredden af Lago di Garda end en november-aften i dansk lorte vejr, som foredragsholderen også udtrykte det.

Aftenen sluttede med Restaurant Skovbakkens dejlige buffet samt en lille vinbar, som supplerede nedenstående smageliste:

 • Garda Spumante Classico Doc
  Azienda Agricola Prendina, Cuvée Maison
 • Garda Spumante Doc
  Cantine Virgili Luigi, Pjafoc
 • Lugana Doc 2021
  Seiterre Viticolori Dal 1877, Smeralda
 • Lugana Doc 2021
  Zeni 1870, Vigna Alta
 • Custoza Doc 2021
  Azienda Agricola Gorgo, San Michelin
 • Custoza Superiore Doc 2021
  Catine di Custoza, Custodia
 • Bardolino Chiaretto Doc 2021
  Guerriere Rizardi, Keya
 • Bardolino Montebaldo Doc 2020
  Villabella, Moriongo