Alle indlæg af houlberg

Randers Vinlaugh vurderede julevine for Randers Amtavis

Randers Vinlaugh repræsenteret af Sune og Ulrik fra bestyrelsen var forleden et 2-mands ekspertpanel for den lokale Randers Amtsavis i deres kåring af den bedste julevin i 2 kategorier.

Bestyrelsen havde fået en henvendelse fra avisen, om vi ville hjælpe dem med at kåre en julevin fra 5 lokale forretninger?

Det ville vi selvfølgelig, så Sune og Ulrik fra bestyrelsen deltog en mandag aften efter job i smagning af i alt 10 mulige bud på en julevin fra henholdsvis Vinhuset Randers, Vinspecialisten, Glud Vin, Jysk Vin og Føtex.

Hver butik var havde fundet deres bud på en julevin i de 2 kategorier;  vine under 100 kr. og  vine under 300 kr.  og hver butik havde fået frit slag i, hvad de mente, var deres bedste 2 bud. Og hver forretning valgte faktisk nogle rigtig fine og fyldige vine.

Alle vinene blev smagt blindt … og så skulle vi komme komme med vores kommentarer og selvfølgelig point efter en 6 stjerne vurdering og så noterede journalisten Jeppe Bjerre Trans bare alle vores kommentarer.

Det kom der hele 2 artikler ud af … en for hvert prisleje og selvfølgelig var den første artikel forsidestof 🙂 …. mindre kunne jo ikke gøre det, så dermed fik vi samtidig promoveret Randers Vinlaugh … måske til inspiration for nye medlemmer?

Af hensyn til copyright, så kan vi desværre ikke lægge artiklerne op her på Randers Vinlaughs hjemmeside, men vi kan da afsløre, at det blev et tæt ræs, men vinderen i den dyreste af kategorierne  blev en 2022 Gigondas fra vinhuset Domaine la Bouïssiere, mens vindere i den billigere kategori blev en Côtes du Rhône fra Villa des Grès.

Dermed løb Rhône med sejren i begge kategorier … og også den lokale Jysk Vin, der forhandler begge vine.

Sluttelig dermed lige et glædelig jul til alle eksisterende og måske kommende medlemmer af Randers Vinlaugh 🙂

Piemonte smagning med Vinspecialisten Mariager på Restaurant Rebelsk Rådhustorvet (5)

Torsdag den 30. januar 2025 kl. 19.00 på Restaurant Rebelsk, Rådhustorvet

Af Italiens 20 vinregioner er Piemonte så afgjort med i kampen om den vinrøde førertrøje. Kun forfulgt af den arealmæssigt langt større region Toscana, træder Piemonte så eftertrykkeligt i pedalerne, at mange af de andre italienske vinregioner i hovedfeltet for længst har opgivet at følge med, når det drejer sig om kvalitet og efterspørgsel.  

Piemonte er nemlig en kvalitetsmæssig gigant i det italienske vinlandskab. Med det største antal kvalitetsinddelte områder (17 DOCG samt 42 DOC) er regionen ”for foden af bjergene” ikke blot et smukt landskab krydret med UNESCO-optagede seværdigheder, men også hjemsted for nogle af Italiens og verdens mest eftertragtede vine i form af Barolo og Barbaresco.

Faktisk har Piemonte, modsat mange andre italienske vinregioner, slet ikke nogen områder som kvalitetsmæssigt er inddelt lavere end de to højeste niveauer DOC og DOCG (Denominazione, di Origine Controllata og Denomonazione di Origine Controllata e Garantia). Men med et så stort antal af højkvalitetsinddelte områder, er Piemonte langt mere end blot Barolo og Barbaresco.

Det vil vi i Randers Vinlaugh gerne sætte fokus på. Derfor sætter vi os godt til rette i det bredeste gear, og tager en tur i det Piemontesiske vinlandskab. Størstedelen af produktionen findes i det sydøstlige hjørne i distrikterne Langhe og Monferrato.

Omkring 2/3-dele af vinarealet i Piemonte er beplantet med blå druesorter. De dominerende vine laves på de tre primære blå druesorter: Barbera, Nebbiolo, Freisa og Dolcetto. Men også hvide vine på grønne druesorter som Cortese og Arneis er begyndt at tiltrække sig mere og mere opmærksomhed. De mange lokale druesorter er nemlig karakteristiske ved Piemonte, hvor internationale druesorter kun er at finde i meget begrænset omfang.

Aftenens våde etape i Giro di Piemonte afholdes på restaurant Rebelsk, og bliver på kyndig og behørig vis varetaget af Cille Kristensen og Peter Høy fra Vinspecialisten i Mariager.  Så find den vinrøde trikot frem, og glæd jer til en spændende aften hvor vi lægger os på hjul igennem Piemonte. Andiamo!

Medlemspris 550 kr. – gæster 750 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 22. januar

Skriv ”Arr. 1 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Noget Bordeaux i glasset med Ib Bergkjær fra Sigurd Müller Vinhandel på Restaurant Skovbakken (6)

Torsdag den 27. februar 2025 kl. 19.00 på Restaurant Skovbakken

Randers Vinlaugh har endnu engang fundet et spændende emne til den 27. februar på Restaurant Skovbakken.

Med Sigurd Müller har vi fornøjelsen af at invitere medlemmerne til vinsmagning med vine fra Bordeaux – vel og mærke fra to fantastiske årgange! Vi får besøg af ingen ringere end Ib Bergkjær som er direktør hos Sigurd Müller, og nok så kendt fra tv-programmet ”noget i glasset”.

Aftenen vil indeholde 8 vine fra Bordeaux, hvor de 6 vine er røde og kan blive en ”battle” mellem to fremragende årgange – nemlig 2016 og 2019, hvor der bliver rig mulighed for at komme i dybden på disse fantastiske årgange. Vi starter med en tør hvid Bordeaux fra et Sauternes slot.

Videre til de to årgange – Bordeaux 2016, som er en årgang der ikke må gå din næse forbi, siger mange. Den sammenlignes af mange anmeldere og vinskribenter med den helt forrygende 1982 og har et kæmpe vinøst potentiale. Og selvfølgelig årgang 2019 som blandt andet nævnes som koncentreret, rig frugt, høj alkohol og meget tannin, vel og mærke moden tannin, er nøgleordene for årgang 2019. En anden vigtig detalje for producenterne er, at kvantiteten efter en lille årgang 2017 og 2018 atter er tilbage til normalen …

Som afslutning bliver der endnu en hvid Bordeaux fra Sauternes fra ”øverste” hylde!

Så er du nysgerrig efter at se og smage, hvad vinene fra Bordeaux i to super anmeldte årgange kan, er det en rigtig god idé at deltage, da det ikke bliver bedre og mere klassisk med Ib Bergkjær fra Sigurd Müller og Bordeaux.

Restaurant Skovbakken vil være stedet i hyggelige og kendte omgivelser samt med den dejlige Randers Vinlaugh buffet efter smagningen.

Medlemspris 525 kr. – gæster 725 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 19. februar.

Skriv ”Arr. 6 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Champagne med Champaniac hos Sparekassen Kronjylland på Tronholmen (7)

1111Torsdag den 27. marts 2025 kl. 19.00 hos Sparekassen Kronjylland, Tronholmen 1

Champagne er for de fleste lig med fest, luksus og store fejringer … og der er sagt meget om denne ikoniske vin. Winston S. Churchill sagde fx I could not live without Champagne. In victory I deserve it. In defeat I need it. Og Mark Twain sagde: Too much of anything is bad, but too much Champagne is just right. Oscar Wilde sagde også de kloge ord; Only the unimaginative can fail to find a reason for drinking Champagne.

Som de fleste ved, så stammer boblerne fra andengæringen i flasken og denne form for andengæring bliver også kaldt for Champagne metoden – selvom det korrekte navn er dog Méthode Classique. Som de fleste ved, så kommer den ikoniske drik fra Champagne distriktet i Frankrig, lige omkring Reims og Epernay. De har eneret på navnet, så står der Champagne på etiketten, kan man være ganske sikker på, at det er en ægte Champagne.

Alle elsker Champagne … ældre og unge og det er i øjeblikket mere populært end nogensinde før og selv unge mennesker drikker champagne. Da vi samtidig i Randers har et lille eksklusivt importfirma af netop gode champagner, hvad er så mere naturligt end at lave en fuldstændig 100% champagnesmagning i Randers Vinlaugh? Bare en boblende aften med den ikoniske drik.

Vi får således besøg af Jan og Carsten fra Champaniac og de vil guide os igennem et udvalg af deres champagnehuse. Champaniac er et lille firma, som Jan og Carsten driver på hobbybasis, men en alvorlig hobby, og de koncentrerer sig alene om helt små producenter i Champagne. Der finder man fantastisk kvalitet til overkommelige penge.

Smagningen holdes hos Sparekassen Kronjylland, som også vil sponsorere noget mad … og så bliver der jo ekstra penge til de dyre bobler, så der er lagt op til bebrusende aften i godt selskab.

Medlemspris 450 kr. – gæster 650 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto;
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 19. marts.
Skriv ”Arr. 7 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

En spansk battle … Rioja mod Ribera del Duero hos Jysk Vin på Østre Boulevard (8)

Torsdag den 24. april  2025 kl. 19.00 i kantinen hos Jysk Vin, Østre Boulevard

Vin-giganterne tørner sammen i dette højintense brag af en smagning, hvor de to verdenskendte spanske vinområder, Rioja og Ribera del Duero endeligt får lov at møde hinanden face to face. Hvem står mon tilbage som vinder når røgen har lagt sig? Og er der overhoved nogen der kan stå op efter sådan et brag? Det finder vi ud af når Randers Vinlaugh besøger Jysk Vin, til hvad der må forventes at blive et vinepos af dimensioner.

Rioja ligger i det nordlige Spanien langs floden Ebro og er opdelt i tre underområder: Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Baja. Området er kendt for sine tempererede klimaforhold, påvirket af Atlanterhavet. Ribera del Duero, derimod, ligger syd for Rioja, primært i regionen Castilla y León og er omkranset af bjergkæder.

Modsat Rioja, har Atlanterhavet derfor ikke nogen modererende effekt. Dette skaber ekstremt varme og tørre somre, som giver vinene herfra et kraftigt og modent udtryk. Men da Ribera generelt ligger højere end Rioja, får vinene fordel af kolde nætter som samtidig sikrer syrlighed og friskhed i vinene.

Vine fra Rioja er kendt for deres finesse og balance, især de røde, der primært er lavet på druen Tempranillo. Her finder man også blends med andre druer som Garnacha og Graciano. Rioja-vinene gennemgår ofte længere lagring på egetræ, hvilket giver dem komplekse og klassiske noter af vanilje, tobak og krydderier.

I Ribera del Duero er Tempranillo-druen, kaldet Tinto Fino, også den dominerende drue. Vinene her er, grundet det kontinentale klima, ofte mere robuste og fyldige, med intens frugtighed og mørke bærnoter, men de er ligesom vinene fra Rioja, ideelle til mange års lagring på egefade.

Så hvilken af disse to stolte spanske Toreadorer er du mest til?

Duk op og få syn for sagen. Vi slutter selvfølgelig af med en dejlig tapas fra Rosengården – Hasta la Vista!

Medlemspris 475 kr. – gæster 675 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 16. april.

Skriv ”Arr. 8 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Oregon smagning blev ramt af Murphys lov

Den sidste smagning i Randers Vinlaugh blev vist ramt af det, som kaldes Murphys lov, der jo ofte formuleres som; alt, der kan gå galt, vil gå galt. Først havde Frederik Kreutzer – der oprindelig skulle stå for smagning – glemt smagningen i forbindelse med et jobskifte og måtte melde forfald 2 uger forinden.

Heldigvis var Anne Aamot – der er indehaver af American Wine i Hellerup – både frisk og hjælpsom, så hun overtog bare Frederiks rolle og ville komme og forestå smagningen, således vi kunne få den planlagte smagning af Oregon Wine fra American Wine.

Men om formiddagen på selve dagen meldte Anne til os, at hun var influenzaramt, havde mistet hele stemmen og desværre ikke kunne komme alligevel. Umiddelbart var det heller ikke muligt at finde et transportfirma, der kunne fragte de amerikanske vine til Jylland og Restaurant Skovbakken, såfremt vi selv – som nødløsning – kunne holde smagningen selv.

Lidt en lortesituation, men vi fandt en løsning, hvor Anne sendte sin betroede medarbejder Emma i bil til Randers for at aflevere vinene, så dermed så smagningen ud til at blive en realitet … og heldigvis for de 41 medlemmer af Randers Vinlaugh, der havde tilmeldt sig dette arrangement nysgerrige på vinene fra Oregon.

Læs oveni, at Emma også lige missede færgen til Jylland med 1 minut, så vinene først ankom til Restaurant Skovbakken 10 minutter før vores start kl. 19.00 … men trods akt kom alle de tilmeldte til at smage de vine, som også havde tilmeldt sig for.

Til gengæld måtte de fremmødte medlemmer i stedet for Kreutzer eller Aamot trækkes med Johansen og Houlberg fra bestyrelsen. De forsøgte efter bedste beskub at fortælle om Oregon som vinregion og de forskellige vine … efter et powerpointshow, de jo først havde modtaget om eftermiddagen … ikke optimalt, men en nødløsning.

Vinene

Samlet kom feltet dermed denne aften til at se sådan her ud:

Der var ingen madvin med i de leverede vine, så vi havde forinden indkøbt en ekstra Oregon vin beregnet til maden, således vi var sikre på, at der var vin nok til alle … når man nu samtidig måtte undvære en præsentation fra importøren selv.

Men én ting var som altid og kom til rette tid … nemlig den gode buffet på Restaurant Skovbakken. Den giv vi – efter de første 7 Oregon vine – selvfølgelig i kast med.

Samtidig serverede bestyrelsen den indkøbte madvin og nogle flasker fra det ekstra smagesæt af de vine, som tidligere havde smagt, så dermed var der vist ingen, som tørstede.

Det blev til gengæld lidt pauvert med fotos fra aftenen, for midt i den store forvirring med afholdelsen, så fik ingen fra bestyrelsen taget fotos … så det må I undvære denne gang. Så også på den måde blev det en vinsmagning påvirket af Murphys lov.

Michael Bisgaard var forbi med Bisgaards egne importerede vine

Torsdag den 24. oktober fik 28 medlemmer af Randers Vinlaugh besøg af en sprudlende Michael Bisgaard, der driver vinbutikkerne Bisgaards i Viborg og Bisgaards Vinhandel i Støvring.

De to vinbutikker sælger et stort udvalg af forskellige vine, øl og delikatesser, men denne aften var med fokus på vine, som Bisgaard selv importerer fra en række europæiske vinhuse … nøje udvalgt og besøgt inden vinene er hentet hjem til de danske kunder.

Det var en oplagt Michael Bisgaard, der fortalte laughets medlemmer om de forskellige vinhuse og de medbragte vine, der kom fra både Tyskland, Frankrig og Italien … samlet ikke mindre end 12 forskellige vine, så ingen gik tørstige fra smagningen.

Vinene

Samlet smagte vi disse vine

  • N.V. Legras & Haas, Intuition Brut, Champagne, Frankrig
  • 2014 Weingut Günther Steinmetz, Wintricher Geierslay Riesling Feinherb, Mosel, Tyskland
  • 2023 Vallena, Soave, Veneto, Italien
  • 2020 Domaine Ginglinger, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig
  • 2021 Château Ollieux Romanis, Cuvée Prestige, Languedoc, Frankrig
  • 2021 Castello di Radda, Chianti Classico, Toscana, Italien
  • 2022 Foremasso, Barbera d’Alba Superiore, Piemonte, Italien
  • 2020 Vignobles Diffonty, Château Sixtine Châteauneuf-du-Pape Cuvée du Vatican, Rhône, Frankrig
  • 2020 Antolini, Amarone Classico Morópio, Veneto, Italien
  • 2021 Weingut Günther Steinmetz, Wintricher Geierslay Riesling Sur Lie, Mosel, Tyskland (madvin 1)
  • 2021 Antolini, Valpolicella Superiore Ripasso, Veneto, Italien (madvin 2)
  • 2022 Vignobles Diffonty, Château Sixtine Côtes-du-Rhône Cuvée du Vatican, Rhône, Frankrig (madvin 3)

Jeg skal som vanligt selvfølgelig nok linke til beskrivelser og mine anmeldelser af vinene.

Derefter var der buffet … den efterhånden god, velkendte buffet hos Randers FC Konference med forskellig kød, kartofler, sauce og gode salater.

Som vanligt slutter vi med lidt fotos fra aftenen.

Lækker Sierra de Gredos kult vinsmagning hos Vinpusheren

Faktisk samme dag, som Vin for begyndere udgav deres podcast nr. 30 om emnet Sierra de Gredos, så besøgte Randers Vinlaugh også Vinpusheren aka Michael Poulsen, hvor vi også skulle smage vine fra netop Sierra de Gredos.

I Podcasten- hvor Vinpusheren havde skænket vinene fra Sierra de Gredos – kan man bl.a. høre René Langdahl blive vildt  begejstret af vinene fra kultområdet Sierra de Gredos. Michael Poulsen har også sagt, at der efter hans vurdering i Sierra de Gredos laves nogle af Spaniens bedste og mest spændende vine.

Det var dog kun beskedne 19 medlemmer af Randers Vinlaugh, som havde ladet sig lokke med på turen trods laughets sekretærs ellers fine  salgsevner og store lovprisninger af Sierra de Gredos vinene. 

René Langdahl havde allerede i starten af måneden også skrevet en stor artikel til bladet Gastro om Sierra de Gredos og den revolution, som vinene derfra har oplevet.

Med de tilmeldte medlemmer steg ind i bussen ved Randershallen og holdt inden længe foran Vinpusherens butik i Højbjerg, hvor der allerede var dækket op til os … og Michael var i gang med at hælde aftenens første vin op til os … en mousserende Pet Nat, der stod klar med en fræk rød farve … og dertil bød Poulsen på lidt flæskesvær og trøffelchips … og dermed var vi således hurtigt i gang.

Vinene fra Sierra de Gredos er lidt mere vovede, mere vilde og alligevel meget betagende … det fik medlemmerne virkelig lov at stifte bekendtskab med og Vinpusheren havde sørget for at vi smagte vinene med store forskelle for at vise spændvidden i vinene fra. Sierra de Gredos.

Vi fik efter et par slurk af første Pet Nat vin sat og ned, og så fik vi en smagsprøve på Vinpusherens store og engagerede viden. 

De smagte vine

Faktisk skulle vi denne aften smage nogle af de samme vine, som René Langdahl og Jonas Landin jublede over i Podcaten og samlet kom programmet til at se sådan her ud:

Vinpusheren guidede os igennem vinene … fortalte om området og havde i bedste Jørgen Klevin stil tegnet Sierra de Gredos området på en tavle for enden af bordet.  Den sidste vin var dog ikke fra samme område, men da vi var lidt færdige førend bussen kom, så bestilte vi 

Jeg havde selv smagt nogle af vinene før … der har jeg linket til mine oprindelige anmeldelser. De øvrige skal jeg nok skrive om og linke til senere. Ved de 3 vine, som René Langdahl og Jonas Landin snakker om og anmelder i Podcasten, har jeg skrevet et P ved vinene.

Vil du høre Podcasten, så lyt til den, hvor du normalt hører Podcast, fx Spotify … bare søg på Sierra de Gredos eller Vin for begyndere.

Undervejs fik vi også små lækkerier … noget røget laks på rygeostecreme og maltbrød, en toast med brændte peberfrugter og tun og senere noget lækker charcuteri, pesto og brød. Nu er Michael Poulsen jo også et madøre … han står jo bag vin- og kogebøgerne En Vinpushers Kogebog, der er lavet i 3 udgaver.

Faktisk, så frigiver Vinpusheren allerede i næste uge endnu en bog … men det er ikke En Vinpushers Kogebog 4 … men anderledes og den skulle vistnok have titlen Vinpusheren Ufiltreret … den glæder vi os allerede til. Frigives den 26. september.

Det blev en mægtig fin aften … tror alle hyggede sig. Der var god stemning og vinene talte for sig selv. For nogle var det måske lige vildt nok, mens andre – som Vinpusheren og René Langdahl  var helt oppe at ringe … men som altid fik vi udvidet vores horisont og viden om vin … og det er jo ikke så ringe endda.

Generalforsamling og det mere ukendte Bourgogne

Torsdag den 22. august startede Randers Vinlaugh den nye sæson med den traditionelle generalforsamling samt en vinsmagning af vin fra det mere ukendte Bourgogne med Poul Victor fra PinoChar Wine i Århus.

Det bakkede 33 medlemmer af Randers Vinlaugh op om og de fik i Sparekassen Danmarks nye lokaler en rigtig fin oplevelse. Først bød Sparekassen os velkommen og bød på et glas bobler …. og det glas tog vi med til ind til selve generalforsamlingen.

Den blev kyndigt forestået af vor sædvanlige dirigent Palle Svendsen med beretning ved formanden samt kort gennemgang af regnskab fra kasseren. Der var reelt set kun ændringer ved valg af bestyrelse, hvor Gert Ebbe Christiansen blev afløst af Jørgen Jacobsen.

Derefter fik Poul Victor fra PinoChar Wine ordet og guidede os igennem en dejlig lille smagning af 8 burgundiske vine fra primært Côte Chalonnaise.

Vinene

Samlet kom vi til at smage disse vine:

Jeg har linket til beskrivelser og mine anmeldelser af vinene.

Efter smagningen sluttede med lidt god mad … og mere vin, hvor madvinen var en af de vine, som vi havde smagt under selve smagningen.

Sydafrikansk winemakers dinner uden vinmageren Charles Hopkins

26 medlemmer og en Jyske Bank ansat havde tilmeldt sig Randers Vinlaughs store og eksklusive winemakers dinner med vinmageren Charles Hopkins fra De Grendel … men allerede weekenden inden måtte han sande, at han ikke fik sit visum til turen.

Det var ellers en formel sag, men desværre gik det galt, så derfor måtte Hans fra importøren Lesedi Wines i stedet holde smagningen suppleret med et videoklip med Charles Hopkins. Det gjorde Hans nu ganske godt, selvom det selvfølgelig ikke er det samme, som at møde vinmageren himself.

Randers Vinlaugh havde da også brugt masser af krudt på at få sådan en smagning til at falde på plads og fået accept fra Redmark og Jyske Bank til at sponsorere lån af kantinen på øverste etage af Tronholmen 5 og lidt mad sidst i smagningen.

Da  Charles Hopkins fra De Grendel ikke selv kunne komme, så havde Randers Vinlaugh i stedet sørget for godt med vine … 7 mand pr. smagesæt, der omfattede 9 forskellige vine og derudover 3 af disse vine til maden.

Hans fra Lesedi Wines gav også en flaske gratis til de fremmødte, som et plaster på såret. Den flaske kunne medlemmerne frit vælge blandt aftenens vine.

Historien om De Grendel

Vingården ligger på tæt på Cape Town på skråningerne af bjerget Tygerberg ved Tygerberg Natur reservatet. Gården kan dateres helt tilbage til 1720, hvor den første ejer var forrretningsmanden Claas Meyboom. Men siden 1891, hvor David De Villiers Graaff – som var borgmester i Cape Town – købte gården, har den været i Graff familiens eje.

Det er nu ikke vinmarkerne, som fik David De Villiers Graaff til at købe De Grendel, men derimod klimaet for hans araberheste, så han fik bygget storslåede stalde og vognhuse – kaldet Koetshuis – men fortsatte også med at købe yderligere jord, så De Grendel blev en imponerende stor farm, der strakte sig milevidt.

David De Villiers Graaff var i det hele taget en kendt skikkelse i Sydafrika … indflydelsesrig politikker, dygtig forretningsmand og succesfuld farmer og han startede også med opdræt af kvæg på De Grendel. Han havde også været finansminister og højkommissær i London, var personlig ven med de to første premierministre i det samlede Sydafrika og kendte mange generaler.

Han endte også med at blive adlet af kong George V og opnåede titlen Sir og blev baron … et titel, som siden er blevet i familien.

I dag drives gården af 4. generation i Graaff familien, nemlig David Pieter Berkeley de Villiers Graaff, som overtog tøjlerne i 2015, hvor hans far David Graaff – opkaldt efter den innovative og karismatiske grundlægger – døde.

David Graff havde ellers sat sit aftryk på De Grendel, bl.a. med større fokus på den vinproduktion, som der altid havde været på gården i mindre omfang siden 1800-tallet. Han startede med en genplantning af omkring 300 hektar vinmarker og ansatte også vinmageren Charles Hopkins, der tidligere havde arbejdet hos Graham Beck’s Cellar.

I 2003 kunne vingården præsentere de første flasker De Grendel vine til nogensinde at komme på markedet og siden har vingården haft det primære fokus på vinproduktion. David Graff indledte også i 2012 et samarbejde med Michelin kokken Jonathan Davies om drift af en restaurant på vingården … De Grendel Restaurant, hvor man både kan smage husets vine og sydafrikansk gourmetmad.

De Grendel har i dag samlet omkring 330 hektar vinmarker, der nyder godt af de kølige briser fra Atlanterhavet kun 7 kilometer mod vest. De kølige vinde afhjælper sommervarmen, så druerne på De Grendels marker kan hænge længere før perfekt modenhed.

Smagningen af 9 De Grendel vine

Samlet så smageprogrammet for aftenen sådan her ud:

  • 2021 De Grendel, Cap Classique Brut
  • 2020 De Grendel, Cap Classique Proposal Hill Pinot Noir Brut Rosé,
  • 2020 De Grendel, Koetshuis Sauvignon Blanc
  • 2023 De Grendel, Organic Viognier
  • 2023 De Grendel, Op die Berg Chardonnay
  • 2021 De Grendel, Op die Berg Pinot Noir
  • 2019 De Grendel, Merlot
  • 2020 De Grendel, Shiraz
  • 2022 De Grendel, Op die Berg Syrah

Jeg skriver om, anmelder alle 9 vine i de kommende blogindlæg og linker selvfølgelig løbende.

Vi slutter som vanligt med lidt fotos fra aftenen.