Canadisk vinsmagning på Tronborg med Den-Can Wine

Efter en sygemelding i sidste øjeblik var beskedne 13 entusiastiske medlemmer af Randers Vinlaugh dukket op på restaurant Tronborg for at blive klogere på canadisk vin.

I et passende lille men hyggeligt lokale havde indehaveren af Den-Can Wines forberedt et overvældende display af både mousserende, hvide, rosé og røde vine.

Grundet et beskadiget knæ var ejeren af Den-Can Wine på krykker og tvunget til at sidde ned under hele seancen, imens den praktiske servicering blev klaret af en hjælpende hånd fra firmaet.

Dette var dog på ingen måde en hindring og faktisk understøttede denne ellers uheldige omstændighed en hyggelig og uformel smagning som på mere end én måde var i øjenhøjde.

Knæskade havde da heller ikke påvirket taleevnerne, så de 13 fremmødte medlemmer fik både humoristiske anekdoter, vinfaglighed, samt masser af levende beskrivelser af det canadiske vinlandskab som Den-Can Wine i mange år har udforsket i både privat og faglig sammenhæng.

Disse spændende og passionerede beskrivelser blev selvfølgelig løbende fuldt til dørs af lige så spændende og forskelligartede vine. Den-Can Wines vine kom fra to forskellige vinområder i Canada –

Det produktionsmæssigt største og vigtigste område, Niagara Peninsula beliggende ved den sydvestlige del af Lake Ontario, huser 5.900 ud af Canadas samlede 6.900 hektar vinareal.

Dernæst det relativt nye vinområde – halvøen, Prince Edward County, som er et af Canadas køligste vinområder, beliggende ved den nordlige bred af Lake Ontario.

Her finder man blot 50 vinproducenter, som ofte er nødt til at begrave deres vinstokke om vinteren for at beskytte mod de barske temperaturer.

Fra sidstnævnte, Prince Edward County smagtes frisk og mineralsk mousserende Gamay samt en fremragende, tør (eller måske halvtør?) Riesling, som i blinde kunne have ført de fleste til Mosel eller Alsace.

De smagsmæssige associationer fortsatte til Bourgogne i form af Chardonnay holdt i flot balance mellem fadpræg og frugt. Sidste vin fra det kølige Prince Edward County var en Pinot Noir som, trods dens unge alder, viste flot potentiale med fin rød bær- og stenfrugt og diskrete krydrede fadtoner.

Både Riesling, Chardonnay og Pinot Noir kom fra samme producent, Hidden Bench, som i stil og udtryk havde et klart mere klassisk europæisk ideal end smagningens resterende vine.    

Herefter vendte smagningen sig mod det større og varmere område, Niagara Peninsula, og med dette blev stilen mere utraditionel. Indledningsvis i form af to rosévine – den første på Gamay, og den sidste på en blanding af Gamay, Pinot Noir og Chardonnay lavet på tørrede druer inspireret af den italienske klassiker fra Veneto.  

Sidstnævnte vin kom fra producenten, Foreign Affair som har både canadiske og italienske rødder, og som især har forkærlighed for den førnævnte italienske ”passito” metode, hvorunder druerne tørres inden selve vinfremstillingen påbegyndes, for herved at koncentrere sukkeret i druerne.

Både denne producent og stil kom til at præge resten af aftenen, og det var tydeligt at Den-Can Wine også nærede samme forkærlighed for denne type vin. 

Ved koncentration af druesukkeret opnås både mere fylde, frugtsødme og ikke mindst alkoholpotentiale. Det kunne deltagerne fra Randers Vinlaugh bestemt også nikke genkendende til, da smagningens sidste og røde vine (alle lavet med ”passito” metode) kom på bordet.

I rækkefølge smagte vi Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og en madvin på et blend af klassiske Bordeaux-druer – Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, og Petit Verdot.

Alle sammen med et tydeligt præg af passito i form af fylde, sødmefuld og koncentreret frugt, alkohol med hedvinspotentiale (17 %) og markant tannin.

Dette kunne dog i aftenens anledning ikke passe bedre idet Randers Vinlaugh havde allieret sig med restaurant Tronborg, der i vanlig stil præsenterede et overdådigt udvalg af mundvandsdrivende lækkerier i form af lam, okse, kalv og kylling, som kunne give modspil til de kraftige vine.

Alt sammen akkompagneret af et bredt og velanrettet sortiment af tilbehør stegt, bagt, kogt, og sauteret. Alt sammen med kyndig vejledning og servicering fra køkkenet på Tronborg som gladelig skar og skænkede både første, anden og evt. tredje gang man ville have fyldt tallerkenen op.               

Alt i alt en uformel og hyggelig aften som bød de få fremmødte på indsigt i en spændende og mangfoldig canadisk vinverden, som stil- og smagsmæssigt rummede både velkendte referencer til Europa, utraditionelle afstikkere, samt forunderlige (og måske endda forførende) hybrider.  

De smagte vine i rækkefølge:

  • Borealis 2019 – Hinterland (mousserende gamay)
  • Estate Riesling 2017 – Hidden Bench
  • Estate Chardonnay 2019 – Hidden Bench
  • Estate Pinot Noir 2019 – Hidden Bench
  • Gamay Vin Gris 2019 – 13´st Winery
  • Amarose´2019 – Foreign Affair
  • Cabernet Sauvignon 2015 – Foreign Affair
  • Cabernet Franc 2015 – Foreign Affair
  • Dream 2016 – Foreign Affair