Randers Vinlaughs 25 års jubilæum på Østergade 1

Der var fuldt hus til Randers Vinlaughs 25 års jubilæumsgilde torsdag den 25. november på Østergade 1. Kapaciteten på max 56 besøgende på restauranten var således på bristepunktet og vi kunne ha’ været langt flere, hvis der havde været mere plads.

Den overraskende meget store interesse for deltagelse i Randers Vinlaughs jubilæumsarrangement havde vi ikke lige set komme i vor bestyrelse, da vi planlagde arrangementet. Da vi sidst planlagde en sæsonafslutning på Østergade 1 var der kun 45 tilmeldte … men dengang måtte vi aflyse pga. Covid-19.

Det skulle vi heldigvis ikke denne gang, så dermed blev 25 års jubilæumsgildet afholdt samme sted og igen i godt samarbejde med Østergade 1 og med Jysk Vin, som gennem laughets 25 års levetid har stået for rigtigt mange smagninger med forskellige temaer.

Denne gang var temaet Châteauneuf-du-Pape og Jysk Vin havde sendt Hans Peter til at præsentere vinene … og han er jo nærmest også hjemmevant i Randers Vinlaugh.

25 års tilbageblik

Men inden vi kom så langt, så bød formanden velkommen og skuede lige 25 år tilbage på de forgangne år. Det er jo blevet til rigtigt mange smagninger og vi er kommet godt rundt i vinens verden. Formanden havde regnet ud, at vi i løbet af de 25 år samlet har smagt omkring 2.000 vine … hvis man ellers havde deltaget alle gange.

Vi har smagt vine fra kendte områder i Europa, bl.a. Toscana, Piemonte, Bordeaux, Bourgogne, Alsace, Rhône, Ribera del Duero, Rioja og mange andre områder. Vi har smagt vine fra vidt forskellige områder i rigtigt mange lande som Frankrig, Portugal, Italien, Østrig, Tyskland, New Zealand, Argentina, Chile, Sydafrika, Australien, Canada … ja vel hele verdenen.

Gennem årene er det blevet til omkring 200 smagninger og alle har været spændende, nogle måske endda ret ekstraordinære og endda nærmest uforglemmelige.

Vi har også rykket grænserne med smagning af vine fra andre områder som fx Cypern, biodynamiske vine fra Loire, naturewine fra Sydfrankrig, bulgarske vine samt danske vine. Vi har forsøgt at tage pulsen i vinverdenen, finde tendenser og udfordre medlemmerne … for kun ved at smage, så lærer vi sådanne vine rigtigt at kende og finder måske nye favoritter.

Interesse og et åbent sind er forudsætningen for at lære nyt … og med sanserne åbne opnår vi for alvor essensen af laughets formål, at fremme interessen for og kendskabet til vin. Det er med til at rykke vores smag, opdage nye vinkler, nye vine, nye smage og måske endda nye favoritter. Det handler Randers Vinlaugh om … sammen med hygge, samvær og gode stunder.

Vi har også besøgt fantastiske restauranter … og udover Østergade 1 har det fx været Restaurant ET, Tulstrup Kro, Fladbro Kro, Malling & Schmidt, Fru Larsen, Bistroteket og mange andre steder.

Vi har også haft besøg af vinmagere, fx danske Peter Work på Ampelos Cellars, Knud Kjellerup, der laver bourgognevine og mødt sommelier, ateist og den underholdende vinosof Thomas Lysgaard og andre sommelier som Ann Hoff og Jacob Dahl Andersen.

Formanden mindedes denne jubilæumsaften specielt Georg fra Sigurd Müller, som vi havde fornøjelse af møde under forskellige lejligheder helt frem til hans død.

Så har der selvfølgelig også været de mange rejser til vinområder forskellige steder i verdenen. Det er blevet til samlet12 vinrejser med mange gode stunder, som fx en svømmende portvinservering på Portugal turen eller – som Bernt selv ville ha’ udtrykt det – den næsten højtidelige stilhed ved smagning af en Margaux 2007 på Château Margaux under Bordeaux turen.

Derudover har vi holdt kokkeskoler, hvor nogle af medlemmerne har hjulpet de professionelle kokke med at kreere lækre måltider på både Fladbro Kro, Skovbakken og Østergade 1. Skovture har vi også været på … uden det har været “helt ude i skoven”.

Ja, der er mange minder. Men hvad har den bedste stund egentlig været? Ja, det er sikkert forskelligt fra medlem til medlem. Min egen første smagning var en Ribera del Duero smagning, som virkelig fik gjort mig interesseret i vin. 

Og netop Ribera del Duero bliver temaet, når vi i den kommende sæson laver en ekstra jubilæumsfejring i version 2.0. Vi fejrer nemlig igen laughets 25 års jubilæum på arnestedet … altså på Restaurant Skovbakken, hvor Randers Vinlaugh oprindeligt blev oprettet i november 1996.

Smagningen vil blive kommenteret af Thomas Ilkjær, som jo er vinskribent på Politiken og flere vinmagasiner i Skandinavien udover at være forfatter til vinbøger samt daglig leder af Vinakademiet. Den aften giver vi den fuld pedal med 12-15 Ribera del Duero vine. I kan allerede nu glæde jer til jubilæumsfejring nr. 2  … og et gensyn til vort gamle setup på Skovbakken, mens prisen også bliver vildt billig som tilbage for 25 år siden. Og så er der i øvrigt plads til alle.

Formanden rundede af med en skål … selvfølgelig med ægte champagne og vi gav laughet et 3-foldigt hurra med på vejen inden vi gik over til maden og vinene i jubilæumsgildet.

Maden

René og Ruben fra Østergade 1 havde selvfølgelig sammensat en lille 4 retters menu til at følge vinene undervejs og det blev inkl, en appetizer til disse retter:

Appetizer: Laks med rogn … eller noget i den retning

Vi startede selvfølgelig som til et rigtigt gilde med lidt champagne og det blev en fin og sprød 2018 Blanc de Blanc Cuvée Empreinte Brut fra champagnehuset Doyard-Mahé. Og dertil fik vi denne appetizer med bl.a. lidt laks. creme og poppende rogn.

Forret; Rødtunge med risotto og hummersauce

Forretten blev en lækker rødtunge ovenpå lidt risotto og den blev serveret sammen med aftenens første Châteauneuf-du-Pape Blanc, hvilket blev en 2020 Châteauneuf-du-Pape Blanc fra Clos du Mont-Olivet.

Mellemret: Svampetoast med vintertrøffel, frissé og estragon

Så kom der gang i de røde Châteauneuf-du-Pape vine og til denne mellemret bestående af en svampetoast smagte vi to 2019’ere og det var Châteauneuf-du-Pape fra Clos du Mont-Olivet samt La Bastide Saint-Dominique.

Hovedret: Peberbøf med jordskokker, rosenkål og peber

Det vinøse højdepunkt denne aften blev de to 2012 topvine fra henholdsvis Clos du Mont-Olivet og Domaine de la Janasse. Fra Clos du Mont-Olivet var det topvinen Châteauneuf-du-Pape la Cuvée du Papet og fra Janasse var det deres Châteauneuf-du-Pape Vielles Vignes.

De blev hjulpet godt undervejs af en god peberbøf med masser af peber suppleret med jordskokkecreme og rosenkål. 

Dessert: Franske oste

Da der fortsat var 2 Châteauneuf-du-Pape i vente, så duede det ikke med en sød dessert, så derfor fik vi i stedet serveret lidt franske oste, men de to vine var en 2019 Châteauneuf-du-Pape fra Domaine de la Janasse og en 2018 Châteauneuf-du-Pape fra Clos St. Antonin

Aftenens vine

Dermed kom smageprogrammet således til at se sådan her ud:

Ovenover finder I selvfølgelig links til mine beskrivelser og anmeldelser af alle vinene.

Vi slutter selvfølgelig med flere fotos fra en god aften.