Loire smagning med Kjær Sommerfeldt

37 havde tilmeldt kalenderårets første smagning i Randers Vinlaugh og alle – undtagen et par stykker ramt af influenza – havde mødt op. Aftenens fokus var Loiredalen og i front stod Jan Post fra Kjær Sommerfeldt.

Som både tidligere ansat i Vinspecialisten i Randers samt tidligere medlem af Randers Vinlaugh var Jan velsagtens den mest kvalificerede til at forestå aftenens smagning.

Denne betragtning levede han i høj grad op til med en professionel og kompetent fremtoning, samt evnen til at håndtere diverse udfordringer som spændte over alt fra propvine til håndbold-VM.

Arbejdernes Landsbank havde både lagt lokaler til og sponsoreret maden … og i aftenens anledning havde de tilmed sponsoreret en flot præmie i form af en magnum flaske Champagne fra Kjær Sommerfeldts nye vinhus Thierry Fournier.

Aftenens smagning førte medlemmerne af Randers Vinlaugh igennem Loire-dalens mange og forskellige vindistrikter og vintyper. Den første vin på programmet var en mousserende vin fra Anjou på de mindre kendte druer Grolleau Gris og Pineau d´Aunis og lavet på en enkelt gæring i flasken – den såkaldte Méthode Ancestrale.

Men aftenen bød selvfølgelig også på mere velkendte og klassiske druer fra Frankrigs have. Efter de spændende bobler bød Posten nemlig på Sauvignon Blanc fra Henri Bourgeois i form af den deklassificerede Petit Bourgeois – et klassisk eksempel på druens grønne, syrlige og lette udtryk.

En anden af Loires kendte hvidvinsdruer blev præsenteret af Fabien Duveaus, La Hunaudiére på 100% Chenin Blanc. En vin der til pengene imponerede med både aromamæssig kompleksitet og dybde, og som på glimrende facon bevidste hvor undervurderet Chenin Blanc egentlig er.

På den tørre hvidvinsside er de ubestridte konger og dronninger af Loire dog lavet på Sauvignon Blanc. Dette blev gjort helt klart af førnævnte Henri Bourgeois, som med både Pouilly-Fumé og Sancerre bevidste at Loires største hvidvine kan bide skeer med Bourgogne og skabe vine med både stringent syre, kraft og imponerende balance imellem fad og frugt.      

Med 11 vine på programmet bød aftenen selvfølgelig også på rødvin. I Loire dalen findes flere blå druesorter heriblandt både Pinot Noir og Gamay, men det er dog de rød vine på Cabernet Franc som har skabt mest opmærksomhed for Loire dalen.

Det fik medlemmernes af Randers Vinlaugh at smage i ikke mindre end 3 ud af 4 rødvine.  Cabernet Franc er som bekendt stamfader til den verdenseksponerede Cabernet Sauvignon, men med et mere køligt og mindre tanninpræget udtryk.

Det var aftenens 2 første rødvine gode eksempler på. Fra henholdsvis Henri Bourgeois og Château de Fesles, smagte aftenens deltagere stålagret Cabernet Franc med karakteristiske pebrede og urtede toner, understøttet af moden rød og sort bærfrugt.

Fabien Duveau bød på aftenens tredje Cabernet Franc – Les Hauts Poyeux – en klart mere afrundet, kraftigere og fyldigere stil, ikke mindst grundet 18 måneder på både nyt og brugt egetræ, hvilket bidrog til mere kompleksitet og flere niveauer af aroma end de forrige vine.

Som aftenens eneste rødvin uden Cabernet Franc, bød Henri Bourgeois på en rød Sancerre – Les Baronnes, der på fin vis beviste at Loire dalens kølige klima sagtens kan frembringe Pinot Noir som udtrykker druens bedste kvaliteter endda tilsat en mærkbar mineralitet.

En af Loire dalens mange specialiteter er Chenin Blanc fremstillet med naturlig koncentration af sukker gennem inficering med ædelråd fra skimmelsvampen, Botrytis. Disse søde vine fra den vestlige del af Anjou er blandt nogle af verdens bedste og mest eftertragtede.

Det fik aftenens deltagere også lov at opleve idet den sidste vin på programmet var en Bonnezeaux fra Château de Fesles. Fremstillet på ædelrådsinficerede Chenin Blanc druer og lagret halvandet år på mellemstore egetræ- og akacietræfade, var der tale om en sand meditationsvin med flot syre og sødmebalance samt masser af mundfylde og adskillige lag af frugt og krydderi.   

Aftens smagning blev fulgt til dørs af en velassorteret tapasmenu fra Slawteren i Tørring og det udgjorde et fornemt punktum til en aften hvor Randers Vinlaugh stiftede bekendtskab med Loire dalens store diversitet i vintyper og stile.

Vi takker alle deltagere for en hyggelig aften og sender derudover en særlig tak til Arbejdernes Landsbank for at lægge lokaler til, sponsorere den dejlige mad … en præmie til konkurrencen.       

Aftenens vine i rækkefølge:

  • Les Equilibristes, Pet Nat – Zestos
  • Henri Bourgeois, Petit Bourgeois – Blanc
  • Henri Bourgeois, Pouilly-Fumé La Demoiselle
  • Fabien Duveau, La Hunaudiére – Blanc
  • Henri Bourgeois, Sancerre – D´Antan
  • Henri Bourgeois, Sancerre – Etienne Henri
  • Henri Bourgeois, Petit Bourgeois – Rouge
  • Château de Fesles, Cabernet Franc – La Chapelle
  • Henri Bourgeois, Sancerre Rouge – Les Baronnes
  • Fabien Duveau, Les Hauts Poyeux – Rouge, Saumur Champigny
  • Château de Fesles, Bonnezeaux