I dansk vintervejr med vine fra den solbeskinnede Gardasø

Gardasøen, den naturskønne norditalienske sø med det dejlige klima, besøges hvert år af mere end 500.000 danskere – men vinene derfra er ikke nær så kendte på vores hjemlige breddegrader.

Måske ikke det mest velvalgte tidspunkt til at smage vinene fra Gardasøen, men aftenens gæst, Anne Juel Christensen, gjorde sit til, at alle fik en god og lærerig aften.

Annes liv i vinens verden, hendes baggrund som ønolog og winemaker fornægtede sig ikke.

Der blev øset ud af både vin og viden på en yderst charmerende facon, så mange af medlemmerne blev kloge på både vinfremstilling, mikroklima og gærceller – ja, blev klædt på til selv at gå gang med vinfremstilling hjemme i badekarret, som Anne fortalte, at hun havde gjort.

Netop mikroklimaet er helt afgørende ved Gardasøen. Varmen fra søens opvarmning om sommeren frigøres om vinteren som sammenholdt med vinden er med til at skabe et helt specielt mikroklima.

Vinene, vi smagte, er fra den appellation, der hedder Garda Doc, og som er beliggende i den sydlige del af Gardasøen. Garda Doc breder sig ind i både Veneto og Lombardiet. Vinregioner, der er mere kendte for helt andre typer vine.

Indledningsvis smagte vi to Spumante med meget forskellige smagsudtryk.

Dette var i øvrigt også et gennemgående tema med de næste 4 hvide vine, der parvis var fra de spændende områder Lugana og Custoza – absolut et behageligt bekendtskab.

De to Bardolino vine, rosé og rød, var nok mere velegnet ved bredden af Lago di Garda end en november-aften i dansk lorte vejr, som foredragsholderen også udtrykte det.

Aftenen sluttede med Restaurant Skovbakkens dejlige buffet samt en lille vinbar, som supplerede nedenstående smageliste:

  • Garda Spumante Classico Doc
    Azienda Agricola Prendina, Cuvée Maison
  • Garda Spumante Doc
    Cantine Virgili Luigi, Pjafoc
  • Lugana Doc 2021
    Seiterre Viticolori Dal 1877, Smeralda
  • Lugana Doc 2021
    Zeni 1870, Vigna Alta
  • Custoza Doc 2021
    Azienda Agricola Gorgo, San Michelin
  • Custoza Superiore Doc 2021
    Catine di Custoza, Custodia
  • Bardolino Chiaretto Doc 2021
    Guerriere Rizardi, Keya
  • Bardolino Montebaldo Doc 2020
    Villabella, Moriongo