Torsdag den 22. september 2016 var 31 medlemmer fra Randers Vinlaugh på omkring 2 timer rundt i de fleste tyske vindistrikter … anført af aftenens turguide Ole Porsvig fra Tysk Vin Klub i Hørsholm på Sjælland … eller i hvert fald 8 af de i alt 13 vindistrikter i vores sydlige broderland. Vi sprang nemlig over de helt små distrikter Saale-Unstrut, Sachsen, Mittelrhein og Hessische Bergstraße samt det store og velkendte Mosel.
Ole Porsvig er selv indehaver af Tysk Vin Klub, som reelt startede i 1989 som en vinklub mellem venner, men i dag er forhandler af tysk vin af høj kvalitet og har et stort sortiment på mere end 100 forskellige tyske vine. Ole Porsvig har en uddannelse i en vinhandel og har også en praktisk erfaring efter et års ophold hos Weingut Fritz Allendorf i Rheingau. Ole overtog Tysk Vin Klub i 2007.
Og Ole er godt inde i sit stof … meget vidende om tysk vin, så vi fik dels sat nogle af de lidt forvirrende begreber om tørhedsgrader og de lovgivningsmæssige kvaliteter for tysk vin på plads. Vi fik også en godt indblik i nogle af de vine, som der laves rundt om de forskellige vindistrikter i et godt blandet udvalg på forskellige druer, som vi også hørte lidt om.
De mange tyske regler og betegnelser kan være meget forvirrende … er en Feinherb sødere end en Spätlese … og kan de to i det hele taget sammenlignes? Det fik vi styr på, idet de tyske vine dels inddeles i tørhedsgrader, som går fra Trocken til Halbtrocken, Feinherb og endelig til Mild. Derudover måler man også i Tyskland Oechle-graden … en kvalitetsmåling af druesukkerindholdet i den ugærede most, som bl.a. fortæller om druernes modningsgrad og mostens vægtfylde.
Endelig er der lovgivningsmæssigt defineret forskellige kvalitetsniveauer hos de grundige tyskere, og på Qualitätswein mit Prädikat afgør Oechle-graden typen af vin … om det er en Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein eller Trockenbeerenauslese.
Smagesættet bestod af 8 vine samt en madvin. Ud af de samlede 9 vine var der 6 hvidvine på druesorterne Weißer Burgunder, Silvaner, Riesling samt Gewürztraminer, mens de tre røde var på henholdsvis Spätburgunder/Pinot Noir samt Lemberger … som vi i Østrig mest kender under navnet Blaufränkisch.
Vi smagte først 2 x Weißer Burgunder/Pinot Blanc og senere 2 x Riesling. Vi fik også en oversigt over, hvilke druer der primært dyrkes i Tyskland, og selvfølgelig er Riesling – druernes dronning – de mest udbredte hvidvinsdrue i Tyskland, mens druernes konge – den røde Spätburgunder/Pinot Noir er den mest udbredte af rødvinsdruerne.
Smagesættet så sådan ud:
- 2014 Weingut Posthof Doll & Göth, Weißer Burgunder, Rheinhessen, Tyskland
- 2013 Weingut Kreuzberg, Pinot Blanc, Ahr, Tyskland
- 2014 Weingut Emmerich, Seinsheimer Hohenbühl Silvaner von Uralten Reben Kabinett Trocken, Franken, Tyskland
- 2013 Weingut K.H.Schneider, Domberg Riesling, Nahe, Tyskland
- 2013 Weingut Krebs, Riesling Freinsheimer Musikantenbuckel Halbstück Trocken, Pfalz, Tyskland
- 2012 Weingut Drautz-Able, Lemberger, Wurttemberg, Tyskland
- 2013 Weingut Allendorf, Quercus Pinot Noir, Rheingau, Tyskland
- 2011 Winzerkeller Hex vom Dasenstein, Gewürztraminer Spätlese, Baden, Tyskland
- 2012 Weingut Krebs, Spätburgunder Trocken, Pfalz, Tyskland
Som vanlig har jeg linket til mine beskrivelser og anmeldelser af vinene.
Det blev sammenlagt både en lærerig og hyggelig aften, der – som vanligt på Slotskroen – sluttede med en god buffet. Madvinen var Weingut Krebs’ Spätburgunder.
Dækket op på Slotskroen … klar til vinsmagning
Ole Porsvig fortalte om de tyske vindistrikter, druer og producenterne
Ole ved noget om tysk vin … og det fik Randers Vinlaugh stor glæde af
Her takker formanden Ole Porsvig for et flot tysk rundfart