Sydafrikansk winemakers dinner uden vinmageren Charles Hopkins

26 medlemmer og en Jyske Bank ansat havde tilmeldt sig Randers Vinlaughs store og eksklusive winemakers dinner med vinmageren Charles Hopkins fra De Grendel … men allerede weekenden inden måtte han sande, at han ikke fik sit visum til turen.

Det var ellers en formel sag, men desværre gik det galt, så derfor måtte Hans fra importøren Lesedi Wines i stedet holde smagningen suppleret med et videoklip med Charles Hopkins. Det gjorde Hans nu ganske godt, selvom det selvfølgelig ikke er det samme, som at møde vinmageren himself.

Randers Vinlaugh havde da også brugt masser af krudt på at få sådan en smagning til at falde på plads og fået accept fra Redmark og Jyske Bank til at sponsorere lån af kantinen på øverste etage af Tronholmen 5 og lidt mad sidst i smagningen.

Da  Charles Hopkins fra De Grendel ikke selv kunne komme, så havde Randers Vinlaugh i stedet sørget for godt med vine … 7 mand pr. smagesæt, der omfattede 9 forskellige vine og derudover 3 af disse vine til maden.

Hans fra Lesedi Wines gav også en flaske gratis til de fremmødte, som et plaster på såret. Den flaske kunne medlemmerne frit vælge blandt aftenens vine.

Historien om De Grendel

Vingården ligger på tæt på Cape Town på skråningerne af bjerget Tygerberg ved Tygerberg Natur reservatet. Gården kan dateres helt tilbage til 1720, hvor den første ejer var forrretningsmanden Claas Meyboom. Men siden 1891, hvor David De Villiers Graaff – som var borgmester i Cape Town – købte gården, har den været i Graff familiens eje.

Det er nu ikke vinmarkerne, som fik David De Villiers Graaff til at købe De Grendel, men derimod klimaet for hans araberheste, så han fik bygget storslåede stalde og vognhuse – kaldet Koetshuis – men fortsatte også med at købe yderligere jord, så De Grendel blev en imponerende stor farm, der strakte sig milevidt.

David De Villiers Graaff var i det hele taget en kendt skikkelse i Sydafrika … indflydelsesrig politikker, dygtig forretningsmand og succesfuld farmer og han startede også med opdræt af kvæg på De Grendel. Han havde også været finansminister og højkommissær i London, var personlig ven med de to første premierministre i det samlede Sydafrika og kendte mange generaler.

Han endte også med at blive adlet af kong George V og opnåede titlen Sir og blev baron … et titel, som siden er blevet i familien.

I dag drives gården af 4. generation i Graaff familien, nemlig David Pieter Berkeley de Villiers Graaff, som overtog tøjlerne i 2015, hvor hans far David Graaff – opkaldt efter den innovative og karismatiske grundlægger – døde.

David Graff havde ellers sat sit aftryk på De Grendel, bl.a. med større fokus på den vinproduktion, som der altid havde været på gården i mindre omfang siden 1800-tallet. Han startede med en genplantning af omkring 300 hektar vinmarker og ansatte også vinmageren Charles Hopkins, der tidligere havde arbejdet hos Graham Beck’s Cellar.

I 2003 kunne vingården præsentere de første flasker De Grendel vine til nogensinde at komme på markedet og siden har vingården haft det primære fokus på vinproduktion. David Graff indledte også i 2012 et samarbejde med Michelin kokken Jonathan Davies om drift af en restaurant på vingården … De Grendel Restaurant, hvor man både kan smage husets vine og sydafrikansk gourmetmad.

De Grendel har i dag samlet omkring 330 hektar vinmarker, der nyder godt af de kølige briser fra Atlanterhavet kun 7 kilometer mod vest. De kølige vinde afhjælper sommervarmen, så druerne på De Grendels marker kan hænge længere før perfekt modenhed.

Smagningen af 9 De Grendel vine

Samlet så smageprogrammet for aftenen sådan her ud:

  • 2021 De Grendel, Cap Classique Brut
  • 2020 De Grendel, Cap Classique Proposal Hill Pinot Noir Brut Rosé,
  • 2020 De Grendel, Koetshuis Sauvignon Blanc
  • 2023 De Grendel, Organic Viognier
  • 2023 De Grendel, Op die Berg Chardonnay
  • 2021 De Grendel, Op die Berg Pinot Noir
  • 2019 De Grendel, Merlot
  • 2020 De Grendel, Shiraz
  • 2022 De Grendel, Op die Berg Syrah

Jeg skriver om, anmelder alle 9 vine i de kommende blogindlæg og linker selvfølgelig løbende.

Vi slutter som vanligt med lidt fotos fra aftenen.