Referat fra den store Alvaro Palacios smagning

Thomas Elle fortæller om Palacios vine
Torsdag den 19. november afholdte Randers Vinlaugh den sidste smagning i året 2015 … nemlig med vine fra den spanske superstjerne, vinmageren Alvaro Palacios. Det fandt sted hos Vinspecialisten, som havde ryddet butikslokalet, dækket hyggeligt op og gjort plads til 34 deltagere fra laughet.

Indehaver Thomas Elle havde påtaget sig opgaven at foretælle om den spanske vinmager og præsentere et felt af vine fra Palacios’ 3 vingårde i henholdsvis Priorat, Rioja og Bierzo. Og Thomas havde forberedt sig grundigt på opgaven bl.a. via et besøg hos vinmageren i Spanien. Dét kan man kalde grundig research.

Derudover havde Thomas lavet et flot smagehæfte med aftenens vine samt lidt info om de enkelte vine.

Smagehæfte
Det flotte smagehæfte med aftenens vine

Thomas fortalte om Alvaro og hele historien om den spændende vinmager. Med de mange vine i forretningen som et flot og lokkende tapet, så fik vi en fremragende gennemgang af både Alvaros start som vinmager samt de forskellige vine.

Thomas fortalte, at Alvaro Palacio kom fraen børneflok på 9 børn, og hans forældre var ejere af den respekterede vingård Palacios Remondo i Rioja.

Alvaro kunne have valgt at blive boende og overtage driften af vingården, men i stedet rejste han til Bordeaux, hvor han blev uddannet som ønolog for efterfølgende at arbejde for Moueix-familien på Château Petrus.

Da Alvaro kom hjem til Spanien igen, tog han til vindistriktet Priorat, som på det tidspunkt hovedsagligt var kendt for produktion af bulk vin. Da vinmarkerne kun gav et lille udbytte, var flere og flere af vinbønderne begyndt at nedlægge deres marker.

I 1990 købte Alvaro sin første vinmark Finca Dofi, med det mål at fremstille en krydsning mellem Pétrus og La Grange. I 1993 købte han efterfølgende prestigemarken l’Ermita, som var beplantet med mellem 60 og 100 år gamle vinstokke, der ikke var podet på amerikanske rødder. Allerede i 1995 begyndte kritikerne at overøse Alvaro Palacio med deres roser, og denne meget positive kritik fortsætter.

Fra Priorat smagte vi Palacios’ flotte Les Terrasses, den imponerende Vi de Vila Gratallops samt vinen Finca Dofi, hvor druerne jo netop kommer fra Alvaros første vinmark i Priorat.

I 2000 spurgte Alvaros far, om han ville overtage den daglige ledelse på vingården i Rioja, og fristelsen til at kunne lede vingården uden indblanding var for stor.

Det første skridt var at opgive negociantforretningen, da Alvaro mente, at man med over 100 hektar vinmarker ikke havde brug for andres druer. Han implementerede også økologi i vinmarkerne, og udbyttet blev sænket betydeligt. Efterfølgende begyndte han at arbejde vinmarkens terroir og opdelte derfor vinproduktionen i flere forskellige cuvéer. Og resultatet udeblev ikke: Rioja i verdensklasse! Det smagte vi med vinene Propiedad, La Montesa i både en Crianza og en ældre Reserva samt entry-level vinen La Vendimias, som vi fik serveret som madvin.

Men udover Priorat og Rioja, så har Alvaro også investeret i vinmarker i området Bierzo. Det er et lidet prangende vindistrikt, som er omgivet af bjerge og befolkningstætheden er meget lav. Vinmarkerne ligger langs floden Sil i omkring 500-600 meter højde. Vinene er normalt kraftige og rustikke, men gennemsnittet er stadig et godt stykke fra at være virkelig interessante. Palacios’ resultat i Bierzo smagte vi med både vinen Petalos del Bierzo samt enkeltmarksvinen Moncerbal.

Vi fik en fantastisk præsentation af vinmageren og smagte således et bredt udvalg af vinene fra alle 3 vingårde, nemlig vinene:

Jeg skal selvfølgelig – som vanligt – nok linke til mine anmeldelserne af vinene inkl. lidt supplerende info. Jeg var specielt imponeret af vinen Petalos del Bierzo, som jeg også tidligere har smagt i årgangen 2009. Siden sidst er den blevet endnu bedre … som om nogle år i kælderen har modnet den yderligere. I dag vil jeg faktisk give den halv Thumbs Up ekstra.

Ellers var højdepunkterne helt klart Vi de Vila Gratallops og Moncerbal … helt imponerende vine. Finca Dofi imponerede mig ikke så meget, men jeg tænker, at det nok alene skyldes, at vinen fortsat er meget ung. Det skulle man nok smage om 5 eller 10 år efter min vurdering. Ja, og så smager Les Terrasses også bare altid godt, men Thomas fortalte, at den vin er på vej til at udgå af Palacios’ sortiment.

Vi sluttede aftenen med et flot pølse- og ostebord, som Vinspecialisten hurtigt fik stablet på bordet. Det var spansk vin i særklasse, en lige så flot præsentation fra Thomas og en virkelig hyggelig aften.

Stor tak til Thomas og resten af holdet i Vinspecialisten.

God stemning i Vinspecialisten