Hvem vandt … Brunello eller Vino Nobile? Referat fra den toscanske vinaften

Brunello mod Vino Nobile

45 tilmeldte medlemmer vidnede om stor interesse for den annoncerede battle mellem Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano. Måske var det konkurrenceelementet. Måske var det vinene. Eller måske var det udsigten til et gensyn med den vidende og underholdende Bill Kuhl fra vinfirmaet Toscavini fra København.

I hvert fald fik alle deltagerne en flot aften på grund af Bill Kyhl, som var i topform og levende fortalte om Toscana … de to byer Montalcino og Montepulciano … og ikke mindst vinene. Men det var også takket være et godt værtsskab fra Revisionsfirmaet Kvist & Jensen, som havde lagt både lokaler til og sponsoreret en særdeles lækker buffet efter smagningen.

Et stort tak til specielt Thomas Hedegaard og Finn Vammen, som havde værtsrollen denne aften.

Montepulciano

Selvom der ikke er så stor afstand mellem de to byer, så har vinene fra Montepulciano altid stået lidt i skyggen for vinene fra Montalcino. Dels er antallet af producenter i Montalcino meget højere, og dels har gruppen af eliteproducenter været konstant stigende i Montalcino.

For 500 år siden var vinene fra Montepulciano blandt de mest eftertragtede vine i Toscana. Men herefter tabte de terræn til både Chianti og Brunello, som i dag nyder større prestige end Vino Nobile di Montepulciano.

I Montepulciano er eliten en mindre gruppe bestående af nogle få kendte producenter samt en lille håndfuld nye stilsættende gårde, der er kommet frem siden midten af 1990’erne. Men i takt med, at de bedste producenter forsøger at rendyrke og forfine et Montepulciano-udtryk, dvs. finde ind til kernen af sine egne kvaliteter, fremfor at sammenligne sig med Montalcino, er både vinene og fremtiden blevet meget mere interessant.

Hovedparten af vinmarkerne til Vino Nobile ligger i den vestlige og højeste del af distriktet i op til 600 meter. De bedste marker ligger omkring 300 meter over havets overflade på sydøstvendte skråninger med en jordbund, som overvejende består af sand, grus og ler.

Vine fra Vino Nobile di Montepulciano placerer sig et sted mellem Chianti Classico og Brunello di Montalcino. Vinene skal indeholde mindst 70% Prugnolo Gentile, der er det lokale synonym for Sangiovese. Den resterende most skal indeholde 10-20% Canaiolo Nero, mens resten typisk er Mammolo. Vinen laves typisk på 80% Sangiovese, 15% Canaiolo og 5% Mammolo, men blandt de bedste producenter går udviklingen mod en højere andel Sangiovese.

Brunello skal altid laves på 100% Sangiovese, så Vino Nobile di Montepulciano adskiller sig herved i druesammensætningen. Vinene skal være lagret to år før de udgives, tre år for Riserva.

Navnet Vino Nobile di Montepulciano blev opfundet af Adamo Fanetti. Indtil 1930 kaldte man blot vinen for Vino Rosso Scelto di Montepulciano, men Adamo kaldte sin vin nobile, altså ædel … og det navn har siden hængt på de bedste vine fra Montepulciano.

Montalcino

Brunello må kun laves i Montalcino kommune, og arealet blev allerede udstukket i 1932. Brunello var da også blandt de første til at få DOC status i 1966. Brunello var også den første vin, der fik den højeste klassifikation DOCG i 1980.

Navnet Brunello stammer fra druen, der anvendes i vinen, Sangiovese Grosso. Brunello blev anvendt af de lokale som navn på en klon af Sangiovese druen. Man kalder dog ikke disse kloner for Brunello længere, da man ikke vil risikere, at navnet kan bruges uden for Montalcino-zonen.

I takt med Brunelloens succes er det vinmæssige areal vokset dramatisk og det same er antallet af vinproducenter. I 1975 blev der produceret 800.000 flasker fra 25 producenter. I dag er der omkring 250 producenter, der dyrker vin fra 1.900 hektar vinmarker.

Vinene denne aften … og hvem vandt dette battle?

Vi smagte et flot felt af vine fra de to byer. Her har I listen af de vine, som vi smagte denne aften:

Som vanligt har jeg linket til mine beskrivelser og anmeldelser på vinene, og i min optik havde battlen en klar vinder, nemlig Montalcino. Selvom vinene måske er mere efterspurgte og mere hyppede end vinene fra Montepulciano, ja så synes der også at være en klar årsag til dette, nemlig at vinene bare er en spids bedre.

Hvis vi kigger på bestillingerne til Toscavini efter smagningen, så tegner de samme billede sig. Brunello tog en klar sejr, og specielt Brunello’en fra Collemattoni var i særklasse.