Herlig cypriotisk vinaften på Fladbro Kro

Randers Vinlaugh på Fladbro Kro
32 medlemmer i Randers Vinlaugh var torsdag den 19. marts 2015 til cypriotisk vinsmagning … eller rettere 31 medlemmer, for lige præcis ét af medlemmerne, nemlig Bjarne Ørsted, stod for selve smagningen. Bjarne har nemlig et specielt kærlighedsforhold til øen, har endda et sommerhus på øen og kender dens hemmeligheder … og ikke mindst vine.

De fleste af os kender ikke meget til cypriotiske vine … måske udover at ha’ hørt eller smagt dessertvinen Commandaria, men det blev der rådet bod på denne aften. Bjarne Ørsted var på hjemmebane, og udover at han sponsorerede en del af aftenen, så delt han ud af sin viden om Cypern og dens vine … og havde derudover inviteret George Philis, som er involveret i produktionen af de vine, som vi smagte denne aften.

Vel ankommet fik vi alle stukket et glas mousserende vin i hånden, og så var der en lille appetizer i form af et lille stykke kød med lidt ristede rodfrugter og estragon på toppen. Klasse. Og da alle var arriveret, så fik vi os bænket, hvorefter Bjarne fortalte lidt om Cypern og dens lange, spændende historie.

De cypriotiske vine, som vi skulle igennem denne aften kom alle fra ét vinhus, nemlig Stou Kir Yianni Wines, som ligger i den lille bjergby Omodos på Cypern. Ja faktisk er der ikke tale om en traditionel vingård, for Stou Kir Yianni er en restaurant, som drives af Stavros Zenonos.

Han var egentlig ansat i et forsikringsselskab i Limassol, men for over 10 år siden forlod han det sikre job og brugte sit livs opsparing på en gammel, tom bygning, som over en periode på 4 år blev ombygget til en ægte, chamerende cypriotisk restaurant.

Udover restauranten overtog Stavros også familiens 60 hektar vinmarker omkring byen Omodos. Restauranten kaldte han Yianni efter hans far … også fordi, at hele projektet er blevet et rigtigt familieprojekt, hvor moderen bl.a. hjælper til i køkkenet.

På græsk hedder Stou Kir Yianni Στου Κυρ-Γιάννη.

De 60 hektar vinmarker passer Stavros også, og her dyrkes druer … både spisedruer til restauranten, men også druer til produktion af vinene. Selve vinproduktionen sker i samarbejde med firmaet Lizzarus Ltd., som ledes af George Philis. De to herrer sørger i kompagniskab for at leje produktionsudstyr hos forskellige lokale vingårde til produktionen.

Det betyder således, at vinene er produceret på forskellige lokationer i området, og til selve produktionen har Stavros og George hyret en vinmager, som skulle hedde noget i retning af Georgios Fournais.

Og det var netop George Philis, som Bjarne havde lokket til at deltage i aftenens arrangement. Han havde rejst 8.000 kilometer for at deltage i Randers Vinlaughs smagning af vinene fra  Stou Kir Yianni Wines. Ganske imponerende. Han fortalte om nogle af vinene, og alle de deltagende medlemmer af Randers Vinlaugh fik en spændende og flot aften med god mad og vine fra Cypern. Og ganske flotte vine, som bestemt kan begå sig udenfor øen.

George Philis fortæller om Cypern og vinene
Her fortæller George Philis om Cypern og vinene.

Vi smagte sammenlagt følgende vine:

Jeg har som vanlig linket til en beskrivelse af vinene.

Bjarne Ørsted holdt en flot cypriotisk aften
Her fortæller Bjarne Ørsted lidt om Cyperns spændende historie.

Madmæssigt blev det også en flot aften, hvor vi fik appetizer og en super 3-retters menu:

Appetizer

Appetizer
Fin lille appetizer, lidt kød med lidt ristede rodfrugter og estragon på toppen

Forret

Forret
Forretten var lidt torsk med saltet agurk, luftig syrnet fløde, brændt hvidløg, fennikel og brøndkarse.

Hovedret

Hovedret
Hovedretten bestod af langtidsbagt røget okseflank, bagt gulerod, rødløg, rødvinssauce og skovsyre.

Dessert

Dessert
Sammen med husets Commandaria fik vi rombagt ananas, hvid chokoladecreme, ananassorbet og crumble. Den smagte sgu også meget godt. Dessertvinen Commandaria var netop frigivet fra huset, så Bjarne havde måtte få vinen fløjet til Danmark – ganske imponerende.

Et kæmpe tak til Bjarne Ørsted for denne specielle aften. Tak for indsats, indblik, indtryk og for at få stablet arrangementet på benene. Også for sponsoreringen.

Som vanligt slutter vi selvfølgelig med lidt flere stemningsbilleder:

Fladbro by night

Fladbro Kro

Cypriotisk vin i glassene

God stemning