Fredag den 9. maj havde 27 gæster, medlemmer fra Randers Vinlaugh samt et “par tilløbere” fundet vej til Jyske Bank, hvor Randers Vinlaugh havde besøg af ejeren og vinmageren på det amerikanske vinhus Ampelos Cellars, som ligger ved Lompoc i Santa Barbara i Californien. Han hedder Peter Work, og han er pæredansk. Kontakten til Peter Work var opstået, da laughets kasserer for nogle måneder siden besøgte vinhuset i Californien … og så blev denne X-tra smagning arrangementet med hjælp fra Ann Hoff fra Otto Suenson … den danske importør af Ampelos vinene.
Og det var en oplagt Peter Work, som virkelig kunne fortælle meget om livet som vinbonde i USA. Som Peter selv sagde, så har han svært ved at forklare noget kort … og heldigvis for de fremmødte gæster, for det blev en virkelig informativ og spændende aften … ja, og så fik vi selvfølgelig også smagt Peter Works vine, nemlig hele 8 stykker, nemlig følgende vine:
- 2012 Ampelos Cellars, Santa Ynez Viognier
- 2013 Ampelos Cellars, Rosé of Syrah
- 2012 Ampelos Cellars, Santa Rita Hills Pinot Noir
- 2009 Ampelos Cellars, Pinot Noir Lambda
- 2007 Ampelos Cellars, Pinot Noir Rho
- 2009 Ampelos Cellars, Pinot Noir Rho
- 2009 Ampelos Cellars, Syrache
- 2009 Ampelos Cellars, Syrah Gamma, Californien, USA
Peter Work er født og opvokset i Århus og blev uddannet som civilingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet. Den uddannelse suppelerede han med en HD fra Handelshøjskolen i København samt studier på Princeton University. Efter et år som rådgivende ingeniør hos Rambøll blev Peter Work ansat som management konsulent hos Price Waterhouse, der senere forflyttede ham til USA, hvor han har boet lige siden.
I 1994 blev han headhuntet til Walt Disney koncernen som IT-direktør, og året efter blev han gift med Rebecca, som ligeledes havde sin egen IT-karriere. I 1999 startede de sammen med nogle venner firmaet Exult, som året efter blev børsnoteret.
Efter 11. september 2001 – hvor et planlagt møde i New York, tæt på World Trade Center, blev aflyst – så begyndte Peter Work og hans kone at gøre status over deres hidtidige liv. Var de tilfredse med det, de beskæftigede sig med, og hvad var egentlig deres mål med tilværelsen?
Derefter besluttede ægteparret sig for at begynde deres vineventyr og købte derfor en ranch på 35 hektar nord for Santa Barbara. De forlod deres faste job for at hellige sig de ny anlagte vinmarker og for at grundlægge Ampelos Cellars. Der blev sikkert også solgt lidt aktier, så der var startkapital til den nye tilværelse som vinbønder i Lompoc i Californien.
Peter fortalte, at omkring 12 hektar af hans i alt 35 hektar jord er tilplantet med vinstokke, og at han til den samlede produktion køber omkring 1/4-del yderligere druer fra naboejendomme. Peter fortalte endvidere, at han ikke forventer at plante yderligere vinstokke og udvide vinmarkerne fra de nuværende 12 hektar, idet de ikke ønsker en meget større produktion. Til selve produktionen har Peter hjælp fra Don Schroeder. Don er deres søn, og han er til daglig vinmager for kult-vinhuset Sea Smoke Estate Vineyards, men hjælper altså også Peter og Rebecca med produktionen på Ampelos.
Peter Work er bourgogne-fan, og det afspejler sig i vinmarkerne, hvor der mest vokser Pinot Noir. Men da Rebecca Work er glad for Rhône, så er der også nogle parceller med druer kendt fra den egn, nemlig Syrah, ligesom der er en smule Grenache og Viognier. I dag har Ampelos cirka 40.000 vinstokke primært tilplantet med Pinot Noir, men altså også med Syrah, Grenache og Viognier.
Som ægte amerikanske vinbonde er Peter meget bevidst om, hvilke kloner af Pinot Noir, som han har plantet på sine marker, og på Pinot Noir siden har han en bredt udvalg, nemlig clone 115, Pommard 4, Pinot Noir clone 777, 667, 828 samt 2A. Dette er modsat af de franske vinbønder fortæller Peter videre, de ved ikke selv, hvilke kloner de har overtaget, da de arvede eller købte deres marker.
I Lompoc er der endvidere godt med sol … faktisk de fleste dage, så der er brug for kunstvanding. Ampelos har egen brønd, som forsyner markerne med de omkring 7-8 millioner liter vand hvert år.
Ampelos drives i dag økologisk og biodynamisk. Det arbejde startede Peter og Rebecca tilbage i 2006, og 3 år senere opnåede de så deres status som certificeret økologisk og biodynamisk for deres vinmarker og blev ligeledes certificeret som “sustainable in practice”.
Peter fortalte, at den økologiske og biodynamiske certificering ikke er gældende for de bønder, hvorfra de pt. køber supplerende druer, men det er noget, som de er i gang med at ændre. De forventer således, at den samlede produktion indenfor nogle år vil opfylde de krav, som de selv sætter til deres egne marker.
Den biodynamiske tankegang er opfundet af Rudolf Steiner i 1924 og byggede allerede dengang på anerkendte principper inden for landbruget, som han så valgte at forene, så man ser hvert enkelt landbrug som en organisme, hvori mennesker, dyr, planter mineraler og det kosmiske system indgår som overordnede elementer. Den biodynamiske vinbonde arbejder efter den biodynamiske kalender, som angiver månens og stjernernes positioner.
Peter Work fortæller, at han er gået “all in” omkring den biodynamiske tilgang, og det betyder bl.a. brug af kompost, kvas og hestepærer til gødning af markerne, nedgravning af kohorn og de ting, som i øvrigt følger med en sådan certificering. Han mener også, at hans vine beviseligt er blevet bedre, og at druematerialet ganske enkelt er bedre. Det er faktisk bevist, at biodynamiske vinstokke, efter at de er konventeret fuldt ud, blev mere resistente over for visse sygdomme.
Lidt mere jordnært, så har Ampelos investeret i 77 høns, som render rundt blandt vinstokkene og spiser nogle af laver og myrer, som ellers normalt kan ødelægge en del af vinstokkene og produktionen. Derudover er der også investeret i 9 uglekasser … hvor håbet er, at disse tages i brug af nogle lokale ugler, som kan holde andre skadedyr væl fra markerne.
Peter fortæller, at han hvert år køber omkring 3 nye fade, og samlet ejer hen ved 500 barriques. Lidt sjovt hedder nogle af tønderne Booty Barrels … og har en lidt fræk, illustrativ tegning af en skøn kvinde brændt ind i tønden.
Ampelos navnet skal vi også lige omkring og de enkle etiketter. Navnet er egentligt græsk … og det har også sin lille historie.
Ud over vinhuset har Peter og Rebecca Work nemlig også investeret i Ampelos Resort, som er et lille hotel på den græske ø Folegandros. Hotellet har 10 værelser og en lille lejlighed, som parret kan bo i, når de besøger stedet. I det daglige drives det lille resort af Peters søster, som bor på øen sammen med hendes græske mand Fotis Papadopoulos. Peter og Rebecca er i øvrigt også gift på øen.
Ampelos er det græske ord for vinstok, så dermed synes de, at navnet var meget passende. Navnet har et dobbelt betydning. For det første tror Peter Work, at alle store vine starter i vinmarken. For det andet giver navnet en tilknytning med Grækenland, deres resort og øen Folegandros.
Udover at producere egne vine … så har vingården i Lompoc også fået lidt stjernedrys fra Hollywood, idet skuespilleren Kurt Russell er begyndt at lave vine, og får lavet dem hos Peter. Kurt Russell er kendt fra film som Tequila Sunrise, Flammehav, Vildt begær, Stargate og westernfilmen Tombstone.
Han er jo gift med Goldie Hawn, hvis datter Kate Hudson også er en kendt stjerne i Hollywood. Hun skulle efter sigende også være ret dygtig til at smage vine, og har tit været med stedfaderen på Ampelos. Sjovt nok hedder én af Kurt Russells vine Rosé of Syrah … ligesom hos Ampelos, mens en Chardonnay vistnok skulle få navnet Goldie … efter konen/samleveren. Ved faktisk ikke, om de er gift.
Alt i alt … en fantastisk aften. Som vanlig slutter vi med lidt stemningsbilleder fra aftenen.
En meget charmerende og fortællende vinmager
Peter viste “lysbilleder”. Her et foto af familien på picnic på Ampelos … inden byggeriet gik i gang.