Sommerudflugt m/temaet ”Vinetiketten – vinens visitkort”

Det var 29 glade medlemmer fra Randers Vinlaugh, som denne lørdag den 29. maj 2010 tog på laughets tradtionelle skovtur i Fussingø, hvor temaet for vinsmagningen denne gang var vine … valgt ud fra vinetiketterne.
Det blev en fornøjelig eftermiddag, hvor især én af vinene faldt i medlemmerne smag, specielt den mandlige del. Det var vinen fra de autralske “Some Young Punks”, hvor der følger klistermærker med, som du kan påklæde den nydelige 50´er pinup-girl på flasken. Koncentreret, muskuløs, tæt og drikkemoden kleppert med tonstung frugt og kontant struktur.

Ellers kan de smagte vine ses her:

2007 Hirsch, Grüner Veltliner Trinkvergnügen, Østrig
Importør: Flasken indeholder, hvad etiketten lover: Ren biodynamisk drikkeglæde og uimodståelighed. Stil dit glas på bordet, af med skruelåget og hæld op med rund hånd! Aromaer af pærer, gule æbler, citrus, hvid peber, appelsin og krydderi. I munden er denne afdæmpede, saftige og forfriskende vin uimodståelig med sine krydrede, bløde frugt og den præcise, modne syre. Det er så drikkeligt og saftigt – drikkeglæde!
Atom Wine

2006 Pacific Rim Winemakers, Dry Riesling, USA
Importør: Til Dry Riesling blander 20% af tysk Riesling vin – udvalgt af Johannes Selbach i Mosel-området – til 80% af Riesling fra husets marker i Columbia Valley. Den tyske Riesling giver stor dybde og syreindhold, samt lav alkohol. Dry Riesling er en sprød, tør og frodige med smag af citrus, jasmin og mineraler. Pacific Rim Dry Riesling er uendeligt alsidig og harmonisk supplerer de mest levende og smagfulde retter – fra Asien til Europa med et bredt udvalg af fisk og skaldyr, oste og pålæg.
Otto Suenson

2007 Francis Ford Coppola, Pinot Noir Director’s Cut, USA
Importør: Filminstruktøren Francis Ford Coppola, der er mest kendt for Godfather filmene, købte i 1995 Rosso & Bianco winery, hvor han i dag laver californiske vine af meget høj kvalitet. Med sit gode navn, så er Francis Ford Coppola nød til at gøre alting  bedst muligt. Samtidigt holdes priserne nogenlunde nede pga. netop navnet, da mange ikke tager ham lige så seriøst som ex. franske pruducenter. Denne kombination giver efter vores mening noget af det bedste vin til prisen, som vi har smagt!! I 2006 fandt Francis Ford Coppola et sted til sin nye vingård i Sonoma County. For ikke at glemme dette, har han lavet en serie vine udelukkende fra Sonoma County, Director’s Cut. Det er med hver vin, målet at vise druens potentiale i Sonoma County. Denne Pinot Noir er fra Sonoma Coast, som jo dækker det meste af kystlinien i Sonoma County, og således er meget afhængig af Stillehavets strømme. Det er væsentligt køligere ved kysten, men solens varme stråler gør at druerne opnår optimal modenhed. Director’s Cut Pinot Noir er silkeblød og fyldig med aromer af tranebær, muskatnød og nelliker. En lækker sag med søde tanniner og smag af kirsebær, tranebær & tørre jordbær.
Otto Suenson

2006 K. Vintners, The Magnificent Wine Co., House Wine, Walla Walla Valley, USA
Importør: Vinbranchen er fuld af farvestrålende personligheder. Vi tror dog godt, at vi med rette tør påstå, at Charles Smith fra K Vintners ville tage prisen, hvis det kom til en afstemning. Charles har i dag til huse i den ”Klondykeagtige” vinby Walla Walla. På adressen Mill Creek Road ligger hans lille hvidmalede skur flankeret af et kæmpestort hvidt K. Udenfor døren står en gammel men skinnende Cadillac og byder en velkommen til et meget alternativt ”garagevineri”. Når Charles tager i mod, møder man ham sandsynligvis i en sort T-shirt med heavymetal motiv, og helt sikkert med enorme ”polkakrøller” (der er i sandhed alt for få vinpersonligheder af hans slags!). Sideløbende med K Vinene laver Charles en række forskellige vine under firmanavnet The Magnificent Wine Company. I denne serie får man mulighed for at smage nogle af Charles vilde og utraditionelle ideer. Selvom Charles Smith producerer en del forskellige vine, er den totale produktion dog uhyre begrænset. De fleste af vinene er stort set uopdrivelige og sælges kun gennem mailinglisten (som der i øvrigt er alt for lang venteliste på). Mængderne, der kommer til Danmark, er derfor små. Husets vin er navnet på denne forførende og let drikkelige rødvin. Den eksakte formel er nærmest en hemmelighed! Men det er nok lidt af hvert af alt det gode. Tanken med vinen er, at den ikke skal tages alt for alvorligt, men derimod nydes som den er. House wine er blevet ekstremt populær i USA på grund af den formidable kvalitet og rimelige pris. Ofte produceres House Wine af opkøbte druer fra venner og bekendte. Charles Smith beskriver selv denne vin således ”What can we say?… An absolute steel. Maybe you should call the cops”
Sigurd Müllers Vinhandel

2006 Killibinbin, Blend, Langhorne Creek, Australien
Importør: En karakterfuld vin, som er en fornøjelse at drikke. 2006 var et fremragende år som gav rig moden frugt. eRobertParker.com skriver ‘this appealing wine is ready for prime-time drinking’ og smider 90 points efter den. For the Aboriginals betyder Killibinbin at stråle og lyse. I 1997 startede Killibinbin med at producere 400 kasser af Langhorne Creek Shiraz. Vinen blev straks udsolgt og blev udråbt rundt om i verden som værende ’best value for money’. Robert Parker gav de 2 første årgange 92 & 96 points. Dette var startskuddet til en ny karriere for Killibinbins grundlæggerne Wayne Anderson og Liz Statister. Ti år er gået og Killibinbin er vokset en smule. Nu producerer de en næsten kommercielt bæredygtig mængde på 4000 kasser, men det er stadig et vinhus, der bygger mere på lidenskab for vin, snarere end på en god forretningsforstand. Wayne er nu eneansvarlig for styringen af Killibinbin. Der er blevet opkøbt små nye nøje udvalgte parceller i McLaren Vale og Paracombe i Adelaide Hills – områder der supplerer den oprindelige frugt fra Langhorne Creek’s berømte og historiske Metala Vineyard. Det hele bliver dog holdt adskilt da de virkelig ønsker at fremhæve den mangfoldighed disse enestående vinmarker viser. Lavt udbytte og vin fra nøje udvalgte parceller kombineret med den lille produktion er nøglen til Killibinbins succes. Åh, og så det at de ikke tager det alt for alvorligt. Vin er til nydelse for alle, er deres filosofi… Sympatisk…
Estwine.dk

2005 Bonny Doon Vineyard, Syrah Le Pousseur, USA
Importør : Hippien Randall Grahm er manden bag én af de mest spændende vingårde i Californien netop nu. Gården var blandt de første i Californien til at dyrke Rhône-druer, hvilket da også har givet Randall kælenavnet “the Rhône Ranger”. Bonny Dooner kendt for sine utraditionelle etiketter, med illustrationer af Ralph Steadman, Grady McFerrin og andre. Vingården har ændret fokus og har således solgt deres hverdagsvine, såsom Big House Red og Cardinal Zin fra. De har ligeledes solgt den gamle vingård og er flyttet i nye lokaler i Santa Cruz. Randall Grahm, der erkendt for sit arbejde med terroir, har i de seneste par år købt en del nye marker, så han fremover kan dyrke sine egne druer og ikke købe dem, som han tidligere har gjort. Randall er ligeledes gået over til biodynamisk produktion. Syrah er den mest ædle af de røde Rhône druer. Den har rejst længere og mere succesfuldt end noget anden drue. Den stammer fra Rhône, hvor den er kendt for store vine såsom Côte-Rôtie, Hermitage og Cornas. Dens dybe, mørke, kødfulde karakter, giver den en plads blandt de fineste druer i verden. Stor Syrah handler om parfumen og spændingen mellem det vilde og det forfinede. 2005 var et køligt år, der har givet en elegant og stringent vin med en fantastisk parfume. Kendetegnende for rigtig Syrah er lakrids, anis, violer, baconfedt samt krydderier som hvidpeber, kardemomme, enebær og sandeltræ. Ikke at forglemme den fantastiske mineralitet.
Otto Suenson

2007 Some Young Punks, Drink’n’Stick, Clare Valley, Australien
Importør: Super lækker Australier fra de 3 skøre unge vinmagere fra Some Young Punks. Lavet på 62 % Mataro (Mouvédre) og 38 % Shiraz. Der følger klistermærker med, som du kan påklæde den nydelige 50´er pinup-girl på flasken. Vinetiketterne er en historie for sig selv! Med masser af Aussie humor præsenterer ‘the Punks’ deres vine med den helt rigtige mængde attitude. Vinen i flaskerne er med længder bedre end de fleste andre skæve og innovativt udstyrede vine. De kloge blandinger og robuste vine bærer navne såsom Passion has red lips og Naked on rollerskates. Frugten kommer fra gamle vinstokke – Shiraz fra mere end 100 år gamle stokke – fra en mark på berømte Wendouree Road i Clare Valley.
Estwine.dk

2006 Bodegas y Viņedos de Trujillo, Habla No. 4, Extremadura, Spanien
Importør: Perfektionisme er inspirationen for Spaniens nye kultvinhus nr.1. Inspireret af og navngivet efter historien om Michelangelo, der formede en så perfekt skulptur af Moses, at han i begejstring kastede sin stenhammer lang væk og udbrød: “Tal!!!”. Direkte oversat til spansk: Habla. Oversat til nutiden kan man kalde Hablas mesterværker af vine og tankerne bag dem for moderne vins svar på, hvorfor de bedste dieselbiler i dag er udstyret med 6 gear. Det er næste generation! Fremtiden leveret i nutiden. Hvis man i alt, hvad man foretager sig i processen, kun yder perfektion – hvordan kan outputtet da blive andet end perfekt? Som illustration af, hvor seriøst man går til værks på Habla, kan vi da lige nævne, at huset valgte at hælde de første to års vinproduktion i vasken, fordi man ikke mente, at kvaliteten levede op til den standard, man stræbte efter. Et besøg på Habla bekræftede yderligere den kompromisløse holdning – intet er overladt til tilfældighederne! De i alt 200 ha vinmarker er opdelt i ikke mindre end 64 små parceller, hvoraf hver parcel i gennemsnit leverer druer til 468 flasker. De enkelte parceller dyrkes naturligvis separat, alt efter deres individuelle messoklima som overvåges nøje, dels af de 40 fastansatte markarbejdere, dels via en satellit.
H.J. Hansen

2008 Mollydooker, The Boxer Shiraz, Australien
Importør: Den mørke, dystre “Smokin’ Joe Frazier” af en vin starter en smule tøvende og har paraderne oppe. Men netop når man tror, at the Boxer har fået civiliserede vaner, hamrer den vilde aroma-hooks ud: Brombær, lakrids, brombær, brombærmarmelade, mørk chokolade, engelsk lakrids og ribs. På tungen kender vinen kun en vej – fremad. Den uddeler slagserier af smag på tungen, men har samtidig en ultrapræcis, blid syre, der får vinen til at virke helstøbt og harmonisk. Finalen viser et lille blidt tannisk bid, som bidrager til at give definition til denne frugtdrevne Shiraz. Et garanteret hit hos Shiraz-fans.
Atom Wine

Menuen denne dag var som følgende:
Bruchetta m/rimmet torsk, citron & ristede hasselnødder
Bruchetta m/tunmouse … tilbage fra de døde
Krebsehalesalat m/vaniljeolie
Ølglaseret sommerskinke
Bulgursalat m/rødbeder & feta
Salat med nye kartofler, kapers & nye asparges
Grillede hotvings m/lime
Peberkrydret kyllingesalat
Artiskokhjerte- og bladsellerisalat m/citron & parmesan
Provencalsk dyppebrød m/urter & bacon
Syndig chokolademousse m/skildpadder, daim & myntesmag

Efter opfordring et par opskrifter
Artiskokhjerte- og bladsellerisalat m/citron & parmesan
Skær artiskokhjerter i skiver. Bladselleri skæres i tynde stængler og blandes med skiverne af artiskokhjerter. Hæld godt med citronsaft samt olivenolie over. Krydr’ med godt salt ovenpå. Slut af med parmesan, brug fx en skrællekniv til at lave de tynde parmesanskiver. Det er da nemt.

Syndig chokolademousse m/skildpadder, daim & myntesmag
Opskrift fundet på nettet, se her.