Uhrskov på besøg … med lækre vine fra Antinori

Torsdag den 22. august var 36 noble medlemmer af Randers Vinlaugh mødt op i Jyske Bank til efterårets første vinsmagning, som både var den traditionelle generalforsamling samt en god eksklusiv smagning af vine fra det store, legendariske Marchese Antinori.

Som vanlig startede seancen med generalforsamlingen suppleret med et glas bobler … selvfølgelig også fra Marchese Antinori. Vanen tro blev Palle Svendsen valgt som dirigent og klarede – som vanligt – også opgaven til perfektion. 

Vi kom i skyndsom hast igennem de obligatoriske punkter, formandens beretning, regnskab, valg til bestyrelse samt eventuelt og var dermed hurtigt klar til det, som de fleste 36 fremmødte medlemmer nok reelt var mest interesseret i.

Vinsmagningen var lagt i kapable hænder hos Kristian Uhrskov fra Uhrskov vine, som er en gammel familievirksomhed, der har været drevet siden 1895 – oprindelig som købmandsbutik – og i dag drives af 4. generation via brødrene Anders & Kristian Uhrskov.

Kristian var en perfekt guide for at lære mere om det store, historiske og legendariske vinhus Marchese Antinori. Han fortalte om vinhuset og mange af dets ejendomme og vine. Det er få vinhuse, der i dag – som netop Antinori – drives i 26. generation.

Vinprogrammet for aftenen så sådan her ud:

  • NV Marchese Antinori,  Tenuta Montenisa Cuvée Royale Franciacorta, Lombardiet
  • 2018 Marchese Antinori, Castello del Castello Bramìto della Sala, Umbrien
  • 2015 Marchese Antinori, Villa Antinori Rosso, Toscana
  • 2015 Marchesi Antinori, Pian delle Vigne Rosso di Montalcino, Toscana
  • 2013 Marchesi Antinori, Villa Antinori Chianti Classico Riserva, Toscana
  • 2015 Marchese Antinori, Tignanello Chianti Classico Riserva, Toscana
  • 2015 Marchesi Antinori, Le Mortelle Botrosecco, Toscana
  • 2015 Marchesi Antinori, Guado al Tasso Cont’Ugo, Toscana
  • 2014 Marchesi Antinori, Tignanello IGT, Toscana

Jeg skal selvfølgelig nok senere supplere med links til mine beskrivelser og anmeldelser af vinene.

Om Antinori

Antinori familien er blandt de ældste vinavlerfamilier i Italien. Man har optegnelser der daterer familiens vinproduktion tilbage til 1180, hvor familien lavede vin på ejendommen Castello di Combiate. Den nedbrændte imidlertid i 1202 og familien flyttede til Firenze, hvor man drev handel med silkestoffer og bankvirksomhed.

I 1385 meldte Giovanni di Piero Antinori sig ind i Firenzes Vinmagerlaug, og det blev den officielle grundlæggelse af vinhuset Antinori. I de kommende år blev familien mere og mere berømte for deres vine og som følge af deres succes købte de i 1506 Palazzo Antinori. I 1861 blev familiens overhoved tildelt titel af Marschesi … markis, og den titel følger fortsat familien i dag.

I dag drives firmaet af 26. generation repræsenteret af Piero Antinori, og vinhuset ejer en lang række vingårde i primært Toscana, men også i resten af Italien og rundt om i verdenen. Ja faktisk ejer huset i dag over 2.000 hektar vinmarker fordelt på forskellige vingårde i Italien og i udlandet. Huset har deres hovedsæde i San Casciano Val di Pesa i Chianti.

For at få en fornemmelse af, hvor store Antinori er i Italien … ja endda internationalt, så lige lidt om deres vingårde.

I Toscana ejer man – udover hovedsædet San Casciano Val di Pesa – ejendommene Pèppoli på omkring 100 hektar, hvoraf 50 hektar er vinmarker, Badia a Passignano med 223 hektar vinmarker, Guado al Tasso med 300 hektar vinmarker, Pian delle Vigne med omkring 184 hektar, hvoraf 65 hektar er vinmarker, Fattoria Aldobrandesca på 193 hektar, Fattoria Le Mortelle på 270 hektar, La Braccesca på 342 hektar, Montenisa på 60 hektar, Santa Christina, som også er voldsom stor, samt endelig Tenuta Tignanello med 127 hektar vinmarker.

Derudover har man også vingården Castello della Sala i Umbrien, hvor der ejes 500 hektar, hvoraf 140 hektar er vinmarker, Tormaresca i Puglia, Prunotto med 50 hektar i Piemonte, mens ejendommene i udlandet tæller Antica samt det kendte Stag’s Leap i Californien, Col Solare i Washington State, Haras de Pirque i Chile, Tuzko i Ungarn, Meridiana på Malta og endelig Vitis Metamorfosis i Rumænien.

Deres store indflydelse og betydning kan også ses på, at Antinori er en del af den lille, men særdeles eksklusive, elitære klub Primum Familiae Vini … i daglig tale blot kaldt PFV.

Gruppen består af 12 verdensberømte familieejede vinproducenter, og her er Antinori i fint selskab med Mouton Rothschild, Joseph Drouhin, Jaboulet, Pol Roger, Symington, Egon Müller, Vega Sicilia, Hugel & Fils, Miguel Torres, Perrin & Fils (Beaucastel) samt Tenuta San Guido (Sassicaia).

PFV blev oprettet i 1992 og organisationen kaldes også Leading Wine Families. Man kan kun blive medlem ved invitation og der kan maksimalt være 12 medlemmer.

Gruppen består kun af 100% familieejede vinfirmaer og har gennem årene holdt sig meget anonymt, men afholdte for første gang i 2013 en smagning på Prowein i Tyskland og en velgørenhedsauktion i London.

Familierne skal have mange generationers erfaring og værne om de traditioner og værdier, som familieejet står for og sikre at sådanne idealer overlever og er levedygtige i fremtiden. De deler information om generationsskifte, hvordan de sikrer deres vine mod svindel og forskellige tekniske muligheder.

Tignanello

Hos Antinori er vingården Tenuta Tignanello nok den mest interessante og helt klart også mest kendte. Ejendommen blev købt i 1900 af den daværende ejer Piero Antinori.

Dengang var ejendommen alene på 47 hektar, men er gennem årene løbende blevet udvidet ved yderligere opkøb af marker. Det var dog imidlertid Pieros søn, som først begyndte at eksperimentere med druesorterne på ejendommen.

I 1924 skabte han en decideret skabte skandale i Toscana, da han fremstillede en Chianti indeholdende druesorter, som dengang kun var kendt fra Bordeaux. Han fortsatte med at eksperimentere med nye blends, nye typer egefade, temperatur kontrol og flaskelagring.

Han gik på pension i 1966 … men hans søn Piero Antinori var endnu mere innovativ. Man eksperimenterede med tidligere høst af hvide druer, forskellige typer barriques, ståltanke og malolaktisk gæring af røde vine.

Den virkelig revolution kom i 1971 da Piero Antinori lancerede vinen Tignanello, en barrique lagret vin opkaldt efter selve vingården. Vinen indeholdt Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Dette betød at den ikke kunne høre ind under Chianti Classico klassifikationen. Og ydermere indeholdt vinen ikke en mindre del hvide druer, som lovgivningen i Chianti fra 1975 ellers foreskrev.

Teknisk set var Tignanello ikke den første supertoscaner … den ære tilfaldte Sassicaia, som er skabt af en Antinori slægningen Marquis Mario Incisa della Rocchetta … men netop med bistand fra Piero Antinori, som jo havde eksperimenteret med Cabernet siden 1920’erne.

Men det blev Tignanello som virkelig rystede op i den italienske vinverden. Dette medførte blandt andet konsekvenser i både lovgivningen og for fremtidigt arbejde med Chianti klassifikationen.

Selvom lovgivningen for Chianti Classico i dag er lavet om efter Antinoris model, så fortsætter familien med at sælge deres Tignanello som IGT vin, Vi smagte som aftenens sidste vin selvfølgelig den legendariske vin i en årgang 2014.

Afslutning

Det blev en virkelig lækker smagning, og bagefter blev eventuelle slanter samt en madvin fra Antinori nydt til en omgang nordisk tapas fra Kevin og Norevent, venligst sponsoreret af aftenens vært Jyske Bank, som også endte som opsamlingsspot for de vine, som flere af os endte med at købe med lidt rabat på aftenen.

Samlet en stor tak til Kristian Uhrskov for en god smagning.