Houlbergs umbriske fortællinger, vine & simremad

En kold aften i februar var 34 medlemmer af Randers Vinlaugh samlet til endnu en smagning og denne aften med den varme overskrift; Simremad og umbriske fortællinger.

Den lokkende overskrift dækkede over et joint-venture fra bestyrelsen, idet kældermesteren og sekretæren havde tilbragt de meste af dagen i køkkenet for at fremtrylle lidt umbrisk mad og samtidig havde lagt vinsmagningen i hænderne på sekretæren.

Det havde tilsyneladende ikke skræmt i hvert fald 32 af de deltagende medlemmer væk. Man kan således ikke beskylde medlemmerne for manglende mod. 

Inspirationen til vinsmagningen var sekretærens besøg hos en række vinproducenter i Montefalco området i Umbrien for et år siden, hvor det lokale konsortium af vinproducenter – Consorzio Tutela Vini Montefalco – ud af de blå havde inviteret sekretæren til Montefalco i Umbrien med alt betalt.

De havde tilsyneladende fået øje på sekretæren vinblog – Houlbergs Vinblog – og tænkt, at han nok var en anerkendt vinanmelder, så derfor havnede sekretæren således sammen med den internationale vinpresse til den årlige Anteprima Sagrantino, som er en forsmag på områdets Sagrantino vine, som står foran frigivelse efter 37 måneders lagring.

Det blev til 5 dage i Umbrien med smagning af den nye 2013 årgang, besøg på 16 vingårde, deltagelse som dommer i en national madlavningskonkurrence, gallamiddage og selvfølgelig masser af fremragende vine … og de bedste fra hele turen var derfor nu indkøbt til en smagning i Randers Vinlaugh … for kun det bedste er godt nok til medlemmerne i laughet.

Med udgangspunkt i blogindlæggene på Houlbergs Vinblog hørte medlemmerne om turen og de udvalgte producenter. Da vinene fra Umbrien – specielt Sagrantino – i høj grad fortjener mad, så blev vinene serveret sammen med maden … 3 hjemmelavede retter, nemlig:

  • Pane casereccio con piccorino e salsicce con tartufo – hjemmebagt piccorinobrød med trøffelpølser
  • Ganasce di maiale brasate Sagrantino con purè di verdure croccanti bakeded – Sagrantino-braiserede svinekæber med sprød ovnbagt grøntsagsmos
  • Torta di strato del formaggio con ribes nero – ostelagkage med solbær

Til forretten smagte medlemmerne 2 hvidvine samt en Montefalco Rosso, men da vi skulle ombord i 5 x tørre Sagrantino vine, så skulle der saft og kraft i maden med simretten … braiserede svinekøber, inden vi sluttede sødt med det historiske dessertvin Montefalco Sagrantino Passito og ostelagkage. Samlet så det vinøse felt sådan her ud:

Der er selvfølgelig linket til beskrivelser og anmeldelserne af vine på Houlbergs Vinblog. Vil man læse mere om turen, så kan man også læse blogindlægget; Houlberg i Montefalco – part 1: Hvad fanden laver han der?

Som sædvanlig var der god stemning og de fremmødte fik en smagsprøve på, hvad der produceres i Montefalco og specielt eksempler på de fremadstormende Sagrantino vine, som kan være meget forskellige, men både har saft, kraft og masser af tanniner, hvilket specielt kan opleves, hvis der suges godt med luft ind i munden samtidig.