Blindebuk med Thomas Lysgaard … og en hyldest til livet

Blindebuk med Thomas Lysgaard
Sæsonafslutningen i Randers Vinlaugh stod i kærlighedens og livets navn … kærlighed til livet, de gode ting i livet … musik, poesi, nydelse og et godt grin. Og det blev på flotteste vis akkompagneret af de to basale, essensielle og livsbekræftende elementer, som virkelig kan understøtte specielle momenter i livet, nemlig mad og vin.

Derfor kunne det heller ikke være mere passende end at overlade orkestreringen – altså forestå en vinsmagning og lave os lidt gourmetmad – til en herre som Thomas Lysgaard, som netop som prisvindende sommelier, ateist og vinosof både har stor erfaring indenfor mad og vin … men også kan komme med andre betragtninger i forhold til netop kærligheden, livet, kunsten og at være et menneske i denne verden.

Så med temaet “blindebuk, gourmetmad og spændende vine” havde vi lokket Thomas Lysgaard til Randers, og havde valgt temaerne blindsmagning & forskellighed … nærmest en progression med to sideløbende vinsmagninger – uden samme hastighed.

Lidt af et vovestykke, hvor Thomas i det ene spor ville præsentere 8 forskellige vine i en kontrastfyldt diversitetssmagning, suppleret med fortælling om forskellighedene og årsagerne til det, og i det andet spor skulle gætte land og drue på 3 vine, som vinlaughet ville servere blindt for Thomas og alle laughets medlemmer.

En sådan opgave … at snakke om livsnydelse og samtidig forestå og formidle en analytisk tilgang til vinen, harmonerer måske ikke voldsomt godt, men hvis nogle kunne magte en sådan opgave, så var det Thomas Lysgaard … og det fik vi at føle på egen krop. Det blev ikke en aften, som vi husker … men en aften, som vi aldrig glemmer.

I alt 50 medlemmer deltog i denne anderledes sæsonafslutning … som helt imod tradtioner, vaner og forventning ikke blev afholdt på en restaurant af finere eller mindre lødig karakter, men derimod i – noget så kedeligt – en bank … men imidlertid ikke en hvilken som helst bank, men Jyske Bank, hvis Private Banking afdeling var storsponsor for aftenen.

Thomas Lysgaard 01
Thomas Lysgaard i hopla

Thomas Lysgaard startede poetisk med at understrege, at maden og vinen aldrig må være det essensielle, men skal understøtte det essencielle … et specielt øjeblik, en speciel begivenhed eller blot en nydelse i livet. Det skete med et lille digt, med en tekst om ikke at fokusere på genskinnet fra ringens diamant på fingeren, men lyset fra pigens øjne … eller noget i den stil.

Vinmæssigt havde Thomas allieret sig med Otto Suenson & Co og valgt 8 vine fra deres sortiment … mens han på den madmæssige front havde allieret sig med Musikken Spisehus i Ålborg … som endda stillede med en kok, der – som en usynlig ninja – stille, roligt, ubemærket med ultrapræcis elegance og nærmest svævende – servicerede medlemmerne med små lækre retter, mens vi nød aftenens vine.

Jeg havde valgt de 3 vine, som vi skulle teste Thomas og medlemmerne med. Jeg havde købt vinene med hjertet og lang tid før, jeg kendte Thomas’ smageprogram. Men på en eller anden underfundig – måske hjulpet af højere magter – passede de 3 “blinde” vine sindssygt godt ind i det samlede program, som derved kom til at se sådan her ud:

Som vanligt har jeg linket til mine beskrivelser af vinhusene og vinene.

Med andre ord et overdådigt program, som Thomas præsentede med sjæl, nerve og sjælden indlevelse. Og det blev gjort med digte og brug af musikstykker til at illustrere forskelle i vinene. Vi hørte Stevie Ray Vaughan fortolke det gamle Jimmi Hendrix nummer Little Wing, jazzede Dave Grusins Elegia og andre eksempler på kunstnere, som virkelig kan deres shit.

Kunstnere, som når de er unge er vilde og ivrige at vise, hvad de kan … og med alderen ikke ivrigt behøver at vise, hvad de kan … og hvor det kommer al dente … på samme måde, som god vin. Som Thomas siger, så er god vin allerede god fra start til slut. En dårlig vin bliver aldrig god og du kan ikke smage vinens farve. Mange vise ord om vin og livet.

Thomas Lysgaard 02
Thomas fortæller med stor passion

Det blev en aften, hvor Thomas – som også lovet i indbydelsen – med passion, farverige fortællinger, store armbevægelser og et humør, som de fleste ikke kan nå til sokkeholderne, øsede ud af sin enorme viden om vin, livet og kærligheden. Herlig fyr … herlig aften … herlige vine og det hele gik op i en stor helhed. Sådan skal gøres.

I vores multichallenge af Thomas – blindsmagningen – havde jeg ikke gjort det nemt. Vi skulle jo drille den gode sommelier en smule, men han klarede den sgu egentligt ganske pænt. Albariño fra Spanien er ikke nemt at gætte, og Thomas var først lidt ovre i noget italiensk. Da jeg fortalte, at druen alene findes i det pågældende land, men også er set i Australien, så gættede han hurtigt spansk Verdejo eller Albariño. Sådan.

Den tyske blev gættet uden problemer, mens den sværeste udfordring … den charmerende Syrah fra Ungarn næsten blev ramt. Thomas mente, at det var noget østrigsk … og da den laves lige på den anden side af grænsen til Østrig og af et østrigsk vinhus, så var det imponerende godt gået. Medlemmerne gættede også lystigt med … og 3 medlemmer havde 3 – ud af 6 – rigtige, så der måtte lodtrækning til for at finde en vinder af aftenens vinøse præmie.

Laksetatar i lille kokotte med kydderurter
Laksetatar i lille kokotte med kydderurter

Maden fra Musikken Spisehus er også værd lige af dvæle et øjeblik ved. Helt fortæffelig og langt over mine forventninger. Menuen var sådan lidt tapas eller italiensk inspireret og så sådan her ud:

  • Snacks; Krydrede spanske chips
  • Laksetatar i lille kokotte med kydderurter
  • 3 slags snackspølser med gode sylterier og aioli
  • Sprøde rejer i panko på hjertesalat a la caesar
  • Sprøde løgtærter med skinke fra slagter Munch
  • Braiseret kalvebryst med nye løg & timian
  • Unikaosten Gammel Knas med kompot af havtorn

En kraftig anbefaling herfra af Musikken Spisehus … en del af Musikkens Hus i Ålborg. Ganske imponerende, godt gået, high five for deres præstation, som virkelig understøttede vinsmagningen på smukkeste vis … og dermed understøttede den overordnede vision eller mission om en en aften, som vi aldrig glemmer. Mission accomplished!

Vi slutter som vanligt med et par stemningsbilleder fra aftenen … en værdig sæsonafslutning.

Gode sylterier og aioli
Gode sylterier og aioli

Thomas Lysgaard 03
Hør musikken, mærk livet

Sprøde rejer i panko på hjertesalat a la caesar
Sprøde rejer i panko på hjertesalat a la caesar

Blindebuk 1
Folk hyggede sig i selskab med Thomas Lysgaard

Thomas Lysgaard 04
Thomas Lysgaard … prisvindende sommelier, ateist og vinosof

Sprøde løgtærter med skinke fra slagter Munch
Sprøde løgtærter med skinke fra slagter Munch

Blindebuk 2
50 deltagere … så kantinen i Jyske Bank var proppet

Thomas Lysgaard 05
Stevie Ray Vaughan … hør musikken

Braiseret kalvebryst
Braiseret kalvebryst med nye løg & timian

Blindebuk 3
Og hvor var maden da fantastisk

Kokken fra Musikkens Spisehus
Her kokken bag den fantastiske mad … han ville helst ikke fotograferes … håber han tilgiver mig, men han fortjener sgu stor ros