Referat fra laughets store Louis Jadot bourgognesmagning

Jes fra Kjær & Sommerfeldt Århus afdeling
Så blev 2015 skudt i gang i Randers Vinlaugh. 31 medlemmer havde lugtet, at der var en spændende smagning på programmet, nemlig en stor bourgognesmagning med vine udelukkende fra det store Bourgogne- og negociant vinhus Louis Jadot, som er beliggende midt i Beaune. Og til at stå for præsentationen af vinene, der havde laughet hentet Jes og Michael fra det gamle, historiske og hæderkronede vinfirma Kjær & Sommerfeldt.

Kjær & Sommerfeldt er både Kongelig Hofleverandør og samtidig Københavns ældste vinhandel. Firmaet startede med at handle vin i 1875, så det fylder faktisk 140 år her i 2015 … vistnok den 31. marts. Det har siden 1928 haft butik på Gammel Mønt, der gennem tiderne har haft besøg af både royale og kendte kunder samt nogle af verdens mest respekterede vinhuse.

Maison Louis Jadot er grundlagt af Louis Henry Denis Jadot i 1859. På det tidspunkt var Jadot familien allerede vinbønder, da de allerede i 1826 havde købt Premier Cru huset Clos des Ursules i Beaune. Allerede fra starten havde huset den karakteriske etiekette med den romerske vingud Bacchus også igen på etiketten. Ja, han er faktisk på etiketterne af alle husets vine, lige fra basisvinene til de dyreste Grand Cru vine fra huset.

Bacchus var den romerske gud for landbrug og vin, svarende til den græske Dionysos. Hans planter var vinstokke og efeu/vedbend. Han tilhængere var satyrer med ben fra geder samt vilde kvinder, der dansede energisk under hans festivaler. Lyder da meget festligt.

Nå, men den unge Louis opbyggede herefter et hurtigt voksende negociantfirma med fokus på salg af vin til markederne i Nordeuropa.

Hans søn, Louis Jean Baptiste, overtog ledelsen af virksomheden i 1900, og udvidede driften ved at købe mange vinmarker, herunder Corton Charlemagne og Chevalier Montrachet Les Demoiselles, og hans søn … altså 3. generation … hed altså også Louis, nemlig Louis Auguste Jadot. Han drev vinhuset frem til hans død i 1962. Her blev driften overtaget af vinmageren André Gagey , som havde hjulpet Louis i kælderen siden 1954.

Siden 1962 har Maison Louis Jadot således været drevet af Gagey-familien, og siden 1985 har Gagey-familien også ejet huset og i dag er det Pierre-Henry Gagey, som sidder med det økonomiske og strategiske tømmer.

Vinmager i vinhuset har dog siden 1970 været én af Bourgognes store mænd, nemlig Jacques Lardière. Da unge Jacques blev ansat var han ikke ønolog, men biolog, så ansættelsen var usædvanlig, og allerede den første høst blev en kæmpe udfordring med masser af hagl. Men den klarede han flot, og siden er både han og Jadot vokset med opgaven.

Jacques Lardière har ansvaret for Jadots produktion af omkring 5 millioner flasker om året, og er meget optaget af terroir. Som han siger, “Husk, at Pinot Noir ikke betyder noget i Bourgogne, det er terroiret, som er unikt. Pinot Noir formidler bare bedst vores terroir og forskellighederne mellem landsbyer og marker”.

Og Jacques vil lave Bourgogne, som den oprindeligt smagte – nemlig af dens terroir. Derfor anvendes der ikke ukrudtsmidler eller kunstgødning på Jadots marker (henved 10% dyrkes ligefrem biodynamisk), og begreber som enzymer og kunstig gær er bandlyst.

Især de røde vine kan have en høj ekstrakt med meget markerede tanniner. De kræver tid, også de mindste vine. En usædvanlig stil for et hus, der har så mange flasker at sælge, men al ære og respekt værd. Jadots vine er for så vidt gammeldags vine, men tankegangen bag er ikke.

Maison Louis Jadot køber ikke kun druer, men de har også meget betydelige besiddelser i Côte d’Or, faktisk 154 hektar og er dermed en af de betydelige jordbesiddere i Bourgogne, bl.a. har de også en ejendom i Pouilly-Fuissé og de bestyrer Château de Jacques i Beaujolais. På egne og købte druer laver de vin fra flere end 100 appellationer, og Jacques Lardière er inde over dem alle. Og jeg har også talt deres vine … ikke mindre end 290 forskellige vine laves der hos Louis Jadot.

Jacques Lardière gik imidlertid på pension i 2012 og overlod pladsen til Frédéric Barnier, som med stor respekt for Lardiéres arbejde har taget arven og opgaven op.

I Robert Parkers bog, The World’s Greatest Wine Estates, udpeges Bourgognes tretten bedste producenter. Kun én af producenterne ligger i Beaune – og det er Louis Jadot.

Jes fortalte om både vinhuset, Bourgogne og jorden i Bourgogne.

De røde bourgogner
Vi smagte et fint udvalg af nogle af de mange vine fra Louis Jadot, bl.a. 1 Premier Cru og 1 Grand Cru. I rækkefølge smagte vi disse vine:

Jeg har som vanlig linket til mine beskrivelser og noter af vinene.

Vi fik et godt indblik i blot nogle af vinene fra det store vinfirma, flot præsenteret af Kjær & Sommerfeldt. Danske Bank havde lagt lokaler til samt sponsoreret en flot buffet efter smagningen, så en stor tak til banken. Alle havde vist en fornøjelse aften … og hvor var det godt at komme i gang med smagningerne igen.

Vi slutter som vanlig med et par fotos fra smagningen:

Louis Jadot smagning I

Louis Jadot smagning I