Alle indlæg af houlberg

Hyggelig aften og vinsmagning i butikken Vinhuset Randers

34 medlemmer af Randers Vinlaugh havde tilmeldt sig en vinsmagning hos Vinhuset Randers i deres hyggelige butik nede på Kirketorvet og alle de fremmødte fik alle en rigtig dejlig aften med både hygge, gode vine samt en lækker tapasanretning.

Det blev nemlig en aften, hvor Peter og Susanne sammen med deres unge vinelev Malthe rigtigt kræsede for os … ved at skabe en rigtig dejlig stemning, men også ved at servere en række vine, som Malthe i løbet af aftenen fortalte om.

Derudover havde Susanne lavet en virkelig smagfuld tapastallerken til alle og den blev serveret efter smagningens 8 vine og fulgt til dørs af yderligere 2 madvine, således vi sammenlagt kom op på 10 vine fra henholdsvis Tyskland, Østrig og Spanien.

Peter Hunniche startede med at fortælle lidt om udviklingen i butikken fra starten på Rådmands Boulevard som del af Vinstokken over til flytningen til midtbyen og senest udskiftningen i deres kædesamarbejde fra Skjold Burne til Østjysk Vinforsyning aka Vinoble. 

I dag suppleres sortimentet dig også fra andre importører, hvorved Randers Vinhus står meget stærkere i deres sortiment end nogensinde før … og det skulle vi snart smage.

Vinene

Randers Vinhus havde nemlig lavet et smageprogram med vine fra nogle af de lande, som de selv har en særlig forkærlighed for og også er stærke på, nemlig Tyskland, Østrig og Spanien, så derved kom vores program til at se sådan her ud:

Jeg skal som vanlig nok senere supplere med links til mine egne beskrivelser og anmeldelser af vinene på Houlbergs Vinblog.

Efter de 8 vin fik vi – som skrevet – en flot tapastallerken med lidt forskellige retter og dertil ikke bare én madvin, men hele 2 madvine i form af en hvid og en rød. Sådan

Samlet en rigtigt flot – og ikke mindst hyggelig – vinaften, så stor tak til holdet af Susanne, Peter og Malthe.

Som vanlig slutter vi på et par stemningsbilleder.

Klogere på New York State med smagning af vine fra Ravines Wine Cellars

33 medlemmer fra Randers Vinlaugh havde trodset, at det var laughets egen sekretær, som skulle stå for den første vinsmagning i 2024, og tilmeldt sig … nok nysgerrige på at vide mere om det mere ukendte  New York State vinområde og smage vine fra danskfødte Morten Hallgren

Derfor mødte de 33 medlemmer trofast op torsdag den 25. januar og trodsede både vintervejr samt en række trapper til kantinen hos LOU advokaterne i Østergrave og sad endda alle klar 10 minutter før det officielle starttidspunkt kl. 19.00.

Som vanligt bød vore formand velkommen … og vi skal vist lige vende os til, at formanden nu er Sune efter Leifs lange samt arbejdsomme indsats som formand igennem mange år. Men hurtigt fik sekretæren ordet og fik sendt flasker rundt til første vin … det er jo en gylden regel, som ikke skal ignoreres.

Derefter fortalte han lidt om aftenens område, der måske nok ikke er kendt af så mange herhjemme.

New York State vinområdet

Der er samlet omkring 14.000 hektar vinmarker i New York State, hvilket gør det til det 3. største vinområde i USA. De laver 106 millioner liter vin, men det er kun 4,1% af produktionen i Californien med, som årligt laver 2,6 milliarder liter vin.

I New York State er der 11 vinområder … men 7 er de mest betydningsfulde og fælles for disse er, at alle ligger tæt ved vand og sådan set i et cool climate område. Der er samlet 471 vinerier og samlet skaber branchen 72.000 jobs.

Det nok vigtigste område er Finger Lakes, som også er centrum i smagningen af vinene fra Morten Hallgren. Det er et område med  4.334 hektar vinmarker, 144 vinerier, 423 vinavlere og blev officielt grundlagt i 1982, selvom man har lavet vin der i over hundrede år,

Finger Lakes opkaldt efter de 11 gletsjersøer og er et af de bedste cool climate områder i USA og perfekt for fx Riesling. Op i toppen på den vestlige side af Lake Seneca nord for byen Hammondspor finder vi Ravines Wine Cellars, som drives af Morten Hallgren

Ravines Wine Cellars

Morten er født i Danmark, men han flyttede som 15-årig til Frankrig sammen med sine forældre, som drev vingården Domaine de Castel Roubine i Côtes de Provence.

Forældrene drev deres vingård med knap 70 hektar vinmarker og dér lærte Morten først om fremstilling af vin. Det var derfor heller ikke underligt, at Morten senere valgte at uddanne sig til vinmager/ønolog på Ecole Nationale Supérieure d’Agronomie i Montpellier ..  en af ​​verdens største skoler indenfor vin.

Derefter fik Morten arbejde på 2. Cru Classé slottet Château Cos d’Estournel i Medóc i Bordeaux. Det var også i den periode, at han mødte sin kone Lisa.

Efter Cos d’Estournel flyttede Morten og Lisa til USA … først til West Texas, hvor Morten fik arbejde på Cordier Estates og senere hos Biltmore Estate i North Carolina.

I 1998 blev han spottet af Willy Frank fra Dr. Frank’s Vinifera Wine Cellars i Finger Lakes og Willy tilbød så Morten et job som ansvarlig vinmager på vingården i Finger Lakes området i New York  State i det østlige USA. Dr. Frank’s Vinifera Wine Cellars var en af de første pionererne indenfor vinproduktionen i Finger Lakes området.

Morten så straks et kæmpe potentiale i det ukendte vinområde, flyttede til Finger Lakes og startede med at arbejde for Willy Frank, men sideløbende købte han også selv udvalgte marker på nogle af området bedste sites, inden han i 2001 grundlagde sit eget vinhus Ravines Wine Cellars, hvor vinene dog i starten blev lavet i kælderen hos Willy Frank.

I 2006 forlod Morten jobbet hos Willy Frank og satsede så udelukkende på sine egne vine på Ravines Wine Cellars … opkaldt efter de mange kløfter aka Ravines, som der findes i området.

Han flyttede i 2010 selve produktionen til White Springs Winery i Genève i den nordvestlige ende af Seneca Lake. Selve White Springs Winery var ejet af landmand og filantropen Carl Fribolin og Morten blev samtidig ansvarlig for produktionen af vin for White Springs Winery … lige indtil 2012,  hvor Carl Fribolin ville sælge vingården og ha’ Morten til at overtage.

Sådan blev det … Morten købte White Springs vingården inklusiv dens 50 hektar vinmarker og en gammel skiferlade, som Morten så efterfølgende har renoveret og i dag både anvendes som vinkælder, laboratorie, smagsrum og lager.

I dag driver Morten og Lisa Hallgren samlet 130 hektar vinmarker, hvoraf nogle af markerne er ejet og andre lejet. De fordeler sig på en række marker, men de 3 vigtigste marker er Argetsinger Vineyard og 16 Falls Vineyard ved Seneca Lake og White Springs Vineyard ved Keuka Lake

Som indgang til smagningen af vinene fra Morten, så havde han sendt denne videohilsen til Randers Vinlaugh

Vinene

Vi skulle samlet igennem 9 forskellige vine fra Morten Hallgren … 4 forskellige på Riesling, en enkelte Chardonnay samt to røde på Pinot Noir og et par stykker mere. Samlet så vores smageprogram derfor sådan ud:

  • 2017 Ravines Wine Cellars, Dry Riesling Finger Lakes 
  • 2018 Ravines Wine Cellars, Dry Riesling 16 Falls Vineyard 
  • 2020 Ravines Wine Cellars, Dry Riesling White Springs Vineyard Finger Lakes
  • 2019 Ravines Wine Cellars, Dry Riesling Argetsinger Vineyard
  • 2020 Ravines Wine Cellars, Chardonnay Finger Lakes
  • 2020 Ravines Wine Cellars, Pinot Noir Finger Lakes
    2016 Ravines Wine Cellars, Pinot Noir Argetsinger Vineyard Finger Lakes
  • 2021 Ravines Wine Cellars, Cabernet Franc Finger Lakes – madvinen
  • 2019 Ravines Wine Cellars, Maximilien Finger Lakes

Alle blev vist duperet … særligt af vinene på Riesling. Supervin havde sørget for, at vinene kunne købes til favorable priser og det var der flere, som benyttede sig af. 

Vi sluttede med lidt pølsebord fra Slagter Primby i Assentoft, mens madvinen var en ren Cabernet Franc vin. 

En stor tak til LOU advokaterne for at ligge lokaler til, til Supervin for gode priser på indkøb af smagesæt … og så slutter vi selvfølgelig som altid med et par stemningsbilleder fra aftenen.

 

Smagning af vine fra danske Morten Hallgrens Ravines Wine Cellar i Finger Lakes i New York State (5)

Smagningen holdes torsdag den 25. januar 2024 kl. 19.00 hos LOU Advokater, Østergrave 4

New York State er vinmæssigt nok ikke så kendt herhjemme og de laver da også langt mindre vin end i Californien, som – by far – er det største vinproducerende område i USA med en årlig produktion på cirka 680 millioner gallons svarende til knap 2,6 milliarder liter vin.

Men selvom produktionen i New York således kun udgør 4,1% af produktionen i Californien, så er produktionen på 106 millioner liter vin alligevel nok til, at området er det 3. største vinområde i USA. Så derfor burde vi måske også oftere støde på vine fra New York State, som er langt mere udbredte end fx vine fra det langt mere hypede og efterspurgte Oregon.

En af de største vinregioner i New York er Finger Lakes AVA, som ligger i Upstate New York syd for Lake Ontario søen. Regionen har navnet Finger Lakes efter de 11 gletsjersøer, som der findes i området, hvor områderne omkring søerne Canandaigua, Keuka, Seneca samt Cayuga Lakes har flest vinhuse.

Samlet er der faktisk hele 3.800 hektar vinmarker i Finger Lakes … og således på størrelse med Nahe i Tyskland.

Og netop i Finger Lakes finder vi en dansker, som laver fantastiske vine i sit eget vinhus Ravines Wine Cellars og han hedder Morten Hallgren.

Hvad er så mere naturligt end af blive klogere på netop New York State og smage vine med dansk islæt? Derfor laver vi nu en smagning udelukkende med vine fra Ravines Wine Cellars.

Morten Hallgren har siden 2001 drevet Ravines Wine Cellars sammen med sin hustru Lisa … i det Finger Lakes som er kendt for at lave kølige og elegante vine, specielt Chardonnay i burgundisk stil og Riesling i tysk stil.

Og til at fortælle historien om Morten og præsentere en hel flok vine derfra, har laughets egen sekretær, webmaster og vinblogger Ulrik påtaget sig opgaven.

Smagningen holdes hos LOU Advokaterne … og det er med indgang i gården Østergrave 4 og på 3. sal. Der er selvfølgelig også lidt godt til ganen efter smagningen og dertil også mere vin fra Ravines Wine Cellars, så glæd dig til at blive klogere på New York State, Ravines Wine Cellar og en dansk vinmager over there.

Medlemspris 420 kr. – gæster 620 kr. – begrænsning 40 deltagere, så derfor først til mølle
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 17. januar.

Skriv ”Arr. 5 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Vinsmagning hos Vinhuset Randers og temaet Det Nye Europa med fokus på vinene fra Spanien, Tyskland og Østrig (6)

Afholdes torsdag den 22. februar 2024 kl. 19.00 hos Vinhuset Randers, Kirketorvet 4

Der sker store forandringer i vinverdenen mange steder. Vi har i aften valgt, at smagningen specielt vil sætte  fokus på Spanien, Tyskland og Østrig. Det har vi blandt andet gjort, fordi der netop her sker en rivende udvikling men også fordi Vinhuset Randers har en særlig forkærlighed for vinene fra  disse lande. Årsagen til at besøge  Vinhuset Randers skal også ses i lyset af, at der udover navneskiftet også her er sket store ændringer i 2023.

Vinhuset Randers er en vin-, spiritus- og delikatesseforretning i Latinerkvarteret i Randers Midtby.  Denne er drevet af Susanne og Peter Hunniche, som har haft butik siden april 2001. Igennem tiden er der kommet flere hænder til, først Anders, og siden Malthe – som nu står for en del af den daglige drift, og som også vil forestå smagningen for Randers Vinlaugh.

Først var butikken en del af ”Vinstokken” og siden 20 år i ”Skjold Burne”. Primo 2023 er butikken gået ud af kædesamarbejdet, og 99% af vinsortimentet udskiftet. Butikken drives nu som ”Vinhuset Randers” i tæt samarbejde med Østjysk Vinforsyning som hovedleverandør af vin.

Vinsmagningen her skal vise, hvad Vinhuset Randers er blevet, og understrege, hvad der karakteriserer det nye vinsortiment. Med vinhusets egne ord: Friskhed, Balance og Value for Money.

Efter smagningen vil der blive serveret en spændende tapasanretning, og mon ikke også der bliver mulighed for endnu en vin indenfor aftenens tema.

Vi forventer at kunne afholde smagningen i cafeen/forretningen hos Vinhuset Randers med begrænset plads, så tilmelding sker efter ”først til mølle” princippet.

Medlemspris 410 kr. – gæster 610 kr.  – OBS deltagerbegrænsning, så først til mølle
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto;
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 14. februar.
Skriv ”Arr. 6 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Australske vine med Vesterstrøm Vine (7)

Afholdes torsdag den 21. marts 2024 kl. 19.00 hos Randers FC Konference, Parkboulevarden 31

Vestaustralien er Australien største stat men en af de mindste vinstater. Til gengæld står de for op til 40% af alt kvalitetsvin i Australien. I forhold til vin er det ”cool climate” og ikke for frugt tunge vine … og det er faktisk også ved at være lang tid siden, at vi sidst har haft en australsk vinsmagning i Randers Vinlaugh.

Derfor skal vi nu i Randers Vinlaugh på en vestaustralsk rundrejse, hvor vi smager vine fra nogle af Australiens og Vestaustraliens bedste vindistrikter. Vi kommer bl.a. forbi områder som Margaret River, The Porongurups og Mount Barker. Vi skal smage vine på kendte druer og nye blends.

Vestaustralien er kendt for top Chardonnay, Riesling, Pinot Noir og Cabernet Sauvignon og det skal vi naturligvis smage. Men det er jo Australien, så vi skal naturligvis også smage den store Shiraz – den australske nationaldrue og til at forestå smagningen får vi besøg af Henrik Vesterstrøm, der i Birkerød driver Vesterstrøm Vine, som er førende på vestaustralske vine.

Henrik fortæller selv, at man i Vestaustralien får utrolig meget vin for pengene og at der i dag produceres nogle af de absolut bedste vine fra Australien. Henrik er i dialog med mange vingårde og hans mange vinrejser gør det muligt, at sælge vine af højeste kvalitet til meget attraktive priser i Danmark. Det skal vi smage.

Smagningen holdes igen hos Randers FC Konference, som vi jo efterhånden kender for gode faciliteter og en altid lækker buffet, når vi efter smagningen også skal ha’ noget godt at spise.

Det bliver dermed en spændende aften med vine fra Down Under, lækker mad og godt selskab.

Medlemspris 440 kr. – gæster 640 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 13. marts.
Skriv ”Arr. 7 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Besøg af vinmageren Charles Hopkins fra det sydafrikanske vinhus De Grendel (8)

Afholdes torsdag den 25. april 2024 kl. 18.30 i kantinen hos Redmark, Tronholmen 5, 4. sal OBS starttidspunkt er ændret til kl. 18.30

Vi vil altid gerne have besøg af en udenlandsk vinmager i Randers Vinlaugh, men det er svært at ramme en torsdag aften og specielt at få sådan en aftale på plads i tilstrækkelig  tid forinden. Men nu er det lykkes, så torsdag den 25. april får Randers Vinlaugh besøg af den sydafrikanske vinmager Charles Hopkins og Lesedi Wines.

Hans fra Lesedi Wines har vi tidligere haft besøg af i Randers Vinlaugh og dengang blev alle vist overrasket over det høje niveau på de sydafrikanske vinhuse … og bered dig til at blive det igen.

Charles Hopkins er vinmager i vinhuset De Grendel, der ligger tæt på Cape Town på skråningerne af bjerget Tygerberg ved Tygerberg naturreservatet. Vingården drives i dag af David Pieter Berkeley de Villiers Graaff, der er 4. generation i Graaff familien, der i 1891 købte stedet, der kan dateres tilbage til 1720.

Inden Charles Hopkins kom til De Gredel, så havde han arbejdet hos Graham Beck’s Cellar. De Grendel vinene laves i en meget europæisk og kølig stil. Denne aften skal vi smage 9 forskellige De Grendel vine … lige fra skarpe mousserende vine, knastørre hvidvine og elegante rødvine på både Pinot Noir, Merlot og Shiraz. Men ikke mindst skal vi høre om vinene fra vinmageren selv … Charles Hopkins.

Vi har fået Redmark & Jyske Bank til at være sponsor … det betyder, at smagningen holdes i kantinen på 4. sal hos Redmark på Tronholmen 5 med en smuk udsigt udover byen og Randers Fjord, og der har kantinedamen Lene lovet at lave lidt spændende mad til efter smagningen, og dertil skal vi selvfølgelig nyde lidt mere De Grendel vine. Du kan allerede godt begynde at glæde dig.

Medlemspris 425 kr. – gæster 625 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest onsdag den 17. april.
Skriv ”Arr. 8 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke

Nordrhône smagning med Bichel Vine

Årets sidste vinsmagning i Randers Vinlaugh blev et sandt tilløbsstykke, hvor hele 47 medlemmer havde tilmeldt sig … nok fordi emnet med vine fra det nordlige Rhône altid er populært og samtidig skulle præsenteres af Bichel Vine.

Der havde godt nok været et par små ændringer i programmet, for dels var Sparekassen Danmark ikke færdig med deres ombygning af banklokalerne på Østervold og derudover havde Bichel meddelt, at vort gamle medlem Anders desværre ikke kunne komme.

Derfor var smagningen i sidste øjeblik flyttet til Restaurant Tronborg og Anders i stedet afløst af Thomas, som er Bichel Vines butikchef i Malling og faktisk netop lige var hjemvendt fra NordRhône … så et par gode alternativer … når det skulle være.

Fra bestyrelsen var det Jan, der havde stået for planlægningen af vinsmagningen, så han bød også velkommen og overlod derefter så ordet til Thomas, der langsomt – men sikkert – førte os igennem aftenens 8 udvalgte vine … 2 hvide og så 6 røde Syrah vine.

Vinene

Men sikke vine og samlet blev det et felt, som så sådan her ud:

Jeg har linket til mine egne beskrivelser og anmeldelser af alle vinene. Men vi fik et godt indblik i vinene fra Nordrhône … og smagte også noget af det bedste, som området kan byde på både fra små producenter og det helt store E. Guigal foretagende.

Det blev endda forstærket af, at Bichel Vine havde medbragt et sæt af de lækre Zalto glas, som lige løfter smagsoplevelsen og nærmest står i skærende kontrast til Tronborgs små shot-vinglas.

Inden maden rundede vor nye formand Rune smagningen af og kunne fortælle, at Randers Vinlaugh allerede lige om lidt … i starten af december sender et nyt program ud for 1. halvår 2024 og det kan I godt begynde at glæde jer til, for det bliver også spændende.

Derefter gik turen ind i selve restauranten, hvor den sædvanlige Carving Buffet ventede … helt som vanligt med masser af kød samt tilbehør og dertil madvinen, som var den allerede smagte Syrah les Monestiers IGP fra Domaine les Bruyères.

Så samlet endnu en god smagning i Randers Vinlaugh.

Ole Udsen tog Randers Vinlaugh på rejse igennem skønne syditalienske vine

Randers Vinlaugh havde til deres smagning i oktober besøg af Ole Udsen, som kan kaldes godfather af syditaliensk vin og er en af vort lands bedste kendere af disse vine … og det fik 28 medlemmer fra vort vinlaugh at høre og smage denne aften på Bistroteket.

Ole har de sidste 30 år beskæftiget sig med vin, er forfatter til flere artikler, medforfatter til Politikens bog om Italiensk Vin, jurymedlem og jurypræsident, medorganisator af vinbegivenheder samt to gange finaledeltager i Gran Maestro del Vino Italiano.

Og allerede fra start – efter en kort og god velkomst fra laughet nye formand Sune – fik vi hurtigt eksempler på Oles viden. Han fortalte om sin historie med Syditalien, lidt om netop menneskerne, maden og vinene fra det sydlige Italien … og da han forelskede sig i vinene, så besluttede han også at importere og sælge dem via sit vinfirma Estrup & Udsen.

Denne aften skulle vi igennem flere områder, nemlig Sicilien, Campanien, Sardinien, Calabrien og Apulien … men vi skulle smage friske, lette og elegante vine og slet ikke nogle af de søde, tykke og gumpetunge Primitivo vine, som vi nok mest kender fra dette område.

Men efter lidt snak kom vi snart i gang med at smage vine … vi skulle denne aften igennem 10 forskelige vine.

Vinene

Samlet så vores smageprogram sådan her ud:

Jeg tror at alle – inklusiv mig selv – var overrasket over niveauet af vinene, for generelt var alle på et rigtigt højt niveau med enkelte, der var helt fantastiske som fx den røde 2015 Più Vite Riserva fra Sergio Arcuri … men det kan du læse om i mine beskrivelser og anmeldelser ovenover.

Efter de første 9 vine, så skulle vi have mad fra Bistroteket … og sikke da et lækker lille 2-retters menu, som til forret først bestod af lidt fin carpaccio, mens hovedretten var en lækker fiskeret … en stegt lange ovenpå risotto med små syltede græskarstykker og et sprødt låg ovenpå … mums. 

Vi slutter – næsten også som vanligt – med lidt stemningsfotos fra en rigtig hyggelig, sjov, informativ og dejlig aften.

Vinho med portugisiske vine på Skovbakken

Fra det københavnske vinfirma Vinho mødte 32 tilmeldte forventningsfulde medlemmer af Randers Vinlaugh en oplagt vinimportør Torben Ryttersgaard, der med stor faglig indsigt fortalte og guidede medlemmerne igennem en portugisisk aften.

Torben driver sammen med hustruen Bibi en støre import- og vinforretning i Knabrostræde – en sidegade til Strøget i København – med Danmarks ubetinget største udvalg af både bordvine og hedvine fra Portugal. 

Ham havde vi lokket til Randers … og det var med god grund, for Torben ved nærmest alt, hvad man kan vide omkring portugisiske vine og han ledte os også denne torsdag aften i september igennem et udvalg bestående af 9 forskellige vine fra Portugal. 

Det gjorde han med stor indsigt og viden, hvorfor vi fik et virkelig godt indtryk af, hvor portugisisk vin står i dag, for de smagte vine repræsenterede flere områder og samtidig med forskellig alder.

Vinene

Samlet smagte vi følgende vine i denne rækkefølge:

Det var vine med stort spænd … modne, frisk, tunge og lette … mine egne anmeldelser har jeg – som vanligt – linket til ovenover … hvor mine favoritter var Quinta das Bágeiras’ Avô Fausto Tinto samt Quinta dos Roques Tinto Reserva … mens aftenens eneste portvin også var ret fantastisk.

Den sidste af vinene var aftenens madvin, som vi skulle nyde til Restaurant Skovbakken altid habile buffét, som nok er en klassiker kendt af de medlemmer, som har været i laughet i mange år. Den skuffer aldrig … og det gjorde den heller ikke denne gang.

Vi slutter – næsten også som vanligt – med lidt stemningsfotos fra aftenen.

Vinaften hos Randers FC og Ludovic Riauté i fransk topform med Jura vine

30 medlemmer af Randers Vinlaugh havde tilmeldt sig sæsonens første vinsmagning, som skulle afvikles efter vor traditionelle og helt klassiske generalforsamling … og atter var Puma Loungen hos Randers FC Konference centrum for en smagning.

Vinsmagningen var denne gang lagt i hænderne på den altid energiske og charmerende franskmand Ludovic Riauté, der jo har en fortid som både  sommelier og restaurantchef bl.a. på restauranter som Karoline Amalie og  Brasserie Ferdinand i Århus.

Ham har vi mødt før i Randers Vinlaugh … sidst i januar 2020 til en Loire smagning på Bistroteket, men denne gang var temaet Jura … det lille vinområde mellem Bourgogne og Schweiz. Til smagningen havde Ludovic valgt 8 vine fra én producent, så vi kunne smage nærmest hele sortimentet og dermed få et godt indtryk af Jura.

Men inden vi kom så langt, så skulle vi lige ha’ overstået en generalforsamling, men det plejer jo at gå hurtigt. Det gjorde den også denne gang, selvom den nærmest traditionelle dirigent i form af Palle Svendsen var på ferie og ikke med. Dermed blev opgaven så varetaget af Bjarne Ørsted, som klarede det med bravur.

Formanden fik gennemgået de 8 smagninger i den forgangne sæson, mens kasseren fortalte om regnskabet for 2022/23, der viste positiv resultat på 9.437,19 kr. og en egenkapital på 23.988,96 kr. 

Derudover blev alle på valg genvalt … og under eventuelt opfordrede laughets næstformand til, at man kunne melde sig til bestyrelsen, hvis man på et tidspunkt kunne tænke sig at være med til at planlægge smagninger i bestyrelsen.

Men snart var det tid til vinsmagningen …. det som vi mest af alt var kommet for, så derfor overtog Ludovic Riauté på hans charmerende dansk med fransk accent.

Domaine Pierre Richard

Aftenens vinhus er en lille familieejet producent beliggende midt i den lille by Le Vernois omkring 40 kilometer svag sydvest for Arbois i Jura.

Vinhuset er oprindelig grundlagt tilbage i 1919 af Xavier Richard, som startede med lidt vinproduktion, selvom vindruer kun var én af afgrøderne, idet man havde polykultur, herunder var salg af honning en af husets vigtige indtægtskilder. Xavier havde købt den gamle ejendom fra det 18. århundrede i Le Vernois fra Bon familien.

Efter den anden verdenskrig overtog Jean Richard – en af Xaviers sønner – driften og han opgav de mange afgrøder og satsede alene på vinproduktion. Allerede i 1937 var Côtes de Jura blevet landets første AOC aka Appellation d’Origine Contrôlée, hvilket havde gjort vinene fra Jura meget kendte.

Men det var imidlertid hans søn Pierre Richard, som gjorde huset kendt for deres kvalitet, efter han i 1976 overtog ejerskabet fra far Jean. Han besluttede sig også for at købe en yderligere  ejendom, som ligger i den nærliggende kommune Mantry med marker på velkendte bakkeskråninger.

I dag er det Pierres søn Vincent Richard, der driver familiens 12 hektar vinmarker sammen med sin hustru Emmanuelle. Vincent er uddannet i vinavl og ønologi fra vinskolen i Beaune efterfulgt af  arbejde hos producenter i Saint-Emilion og Côtes de Provence.

Vincent har siden 2009 arbejdet sammen med far Pierre og har efterfølgende også langsomt overtaget ansvaret. Han startede i 2018 med at omlægge gården til økologisk drift og siden også biodynamisk under Ecocert certificering.

Vinene

Under vor smagning smagte vi et bredt udvalg af vinene fra Domaine Pierre Richard og de 5 druesorter, som er udbredt i Jura … altså Savagnin, Chardonnay, Poulsard, Trousseau og Pinot Noir.

Vi smagte også de specielle vine på Savagnin, som Jura mest er kendt for, herunder også den lokale specialitet Vin Jaune, der er fremstillet på samme måde som sherry. Vinen har  en karakteristisk duft af nødder.

Druerne høstes når de er så modne som muligt, hvorefter de ligger på tanke i mere end 6 år. I takt med at vinen fordamper, oxiderer den også og skaber et lag af gær. Når den er færdiglagret hældes den på karakteristiske 62 centiliter flasker.

Samlet smagte vi disse 8 vine fra Domaine Pierre Richard:

Jeg har selvfølgelig linket til mine egne anmeldelser på Houlbergs Vinblog, hvis du vil læse mere om de enkelte vine.

Efter smagningen blev der sat en flot buffet op fra Randers FC Konference … virkelig lækker med salater, forskellige kartoffeletter og 2 slags kød, mens madvinen blev den Trousseau, som vi allerede tidligere havde smagt.

Samlet en flot og hyggelig aften.