Alle indlæg af houlberg

Lombardiet med Bill Kyhl fra Toscavini + den årlige generalforsamling (1)

Torsdag den 27. august 2020 kl. 19.00 hos Jyske Bank, Dytmærsken

Corona epidemien ramte Randers Vinlaugh i forårssæsonen, hvor vi desværre måtte aflyse de to sidste vinsmagninger i både marts og april. Men nu er vi langsomt ved at vende tilbage til normale tilstande, og hvorfor så ikke tage tyren ved hornene og starte et af de steder, hvor Coronaen netop ramte allerværst i starten af udbruddet … nemlig i Lombardiet i Italien.

Det er egentlig lidt synd, at vi herhjemme mest har hørt om Lombardiet i forbindelse med Corona, for Lombardiet er et smukt område, som ligger mellem Piemonte, Veneto og Alto-Aldige … en lille vinregion, som er lidt en overset perle og det meste vin fra Lombardiet afsættes faktisk lokalt og specielt i Milano.

Der laves fremragende vine i Lombardiet, bl.a. på druen Chiavennasca, en drue vi kender under navnet Nebbiolo. Her giver det meget elegante og vel nærmest lettere udgaver af Barolo vinene. Derudover står Lombardiet også for nogle af de absolut bedste mousserende vine i Italien, nemlig Franciacorta vinene, som tåler sammenligning med noget af det bedste fra Champagne.

Vi har igen lokket Bill Kyhl fra Toscavini til Randers og Bill har også en speciel forkærlighed for vinene fra Lombardiet, så hvem vil være bedre til at guide os igennem sådan en aften? Tidligere har Bill Kyhl imponeret medlemmerne i Randers Vinlaugh med sin energi, gode humør og utrolige indsigt i de italienske vine. For dem, som ikke tidligere har været til smagning med Bill, så har I noget at glæde jer til.

Vinsmagningen holdes i det, som næsten kan betegnes som ”klublokalet”, nemlig kantinen i Jyske Bank … og den vinglade bank har lovet at sponsorere lidt let mad. Men inden selve smagningen skal vi selvfølgelig ha’ afholdt årets generalforsamling, hvor der – traditionen tro – serveres lidt mousserende vin og det bliver selvfølgelig ægte Franciacorta dråber.

Medlemspris 350 kr. – gæster 550 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 20. august
Skriv ”Arr. 1 + dit navn” som reference ved indbetalingen. Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke. 

Indkaldelse til ordinær generalforsamling

Dagsordenen er som følger:

  1. Valg af dirigent
  2. Formandens beretning
  3. Forelæggelse og godkendelse af regnskab
  4. Fastsættelse af kontingent for 2020/2021
  5. Valg af 2 bestyrelsesmedlemmer:
    Leif Bundgaard, Svend Pedersen og Bernt Nielsen er på valg. Både Leif og Svend er villige til genvalg, mens Bernt Nielsen takker af efter mange års trofast indsats. Bestyrelsen samtidig foreslår Sune Werner Johansen som nyt bestyrelsesmedlem.
  6. Valg af revisor og en suppleant:
    Bent Just er villig til genvalg som revisor, og suppleant Mads Jørgen Knudsen er også villig til genvalg.
  7. Behandling af indkomne forslag
  8. Eventuelt 

Eventuelle forslag skal være formanden i hænde senest mandag den 27. juli 2020. 

Under generalforsamlingen er laughet vært ved et glas mousserende vin.

For at deltage i og opnå stemmeret på generalforsamlingen skal kontingentet kr. 400,00 være indbetalt senest mandag den 27. juli 2020.

Husk proceduren fra sidste år !!!

Kontingentet på 400 kr.  indbetales direkte til Randers Vinlaughs konto; reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest mandag den 20. juli.
Skriv ”kont. + dit navn” som reference ved indbetalingen.

Hilsen bestyrelsen

Leif Bundgaard – Bernt Nielsen – Jan Jørgensen – Svend Pedersen – Ulrik Houlberg Iversen

Pinot Noir fra Bourgogne, Alsace, Rheinhessen & Baden med Bækkelund Vine på Restaurant NOK (2)

Torsdag den 17. september 2020 kl. 19.00 på Restaurant NOK, Randers Storcenter

Næste smagning var en af de smagninger, som vi desværre måtte aflyse i foråret pga. Corona krisen, men denne spændende smagning skal vi ikke snydes for. Vi får nemlig besøg af Bækkelund Vine … et godt 10 år gammelt vinfirma i Silkeborg, som er ejet af Dan Magnussen.

Det er et mindre vinfirma, der går meget op i udvælgelsen af vinene, og at passionen stadig er intakt hos den vinbonde, som de handler med. Historien bag vinene er for Bækkelund Vine også en vigtig del. Vi har overladt til Dan Magnussen at lave en minitest af Pinot Noir fra Frankrig og Tyskland henholdsvis på fad og ikke fadlagret.

Pinot Noir, Spätburgunder, Frühburgunder, Blauburgunder m. fl. – ja, kær drue har mange navne, og der findes vel heller ikke en vin med større fanskare end Pinot Noir. Den er først og fremmest elegant og feminin, let parfumeret med bærduft og samtidig syrerig med mineralsk smag kombineret med jordbær, kirsebær, brombær eller solbær – kom selv og smag.

Druen kræver et køligt og stabilt klima samt det rette høsttidspunkt for at frembringe den typiske og helt rigtige Pinot Noir tone.

Elegancen og letheden i druen er en stærkt medvirkende årsagen til, at vinene så typisk præges af området og  er en fantastisk eksponent for terroieret, den kommer fra. Pinot Noir er uløseligt forbundet med Bourgogne, som selvfølgelig er uundgåelig i vores smagning af Pinot Noir fra de klassiske europæiske såkaldte køligere vinområder. 

Smagningen vil afspejle forskellene fra Bourgogne, Alsace og tyske vinområder, hvor Spätburgunder i dag finder større og større udbredelse. Vinene fra denne sarte drue vil afspejle vinproducentens holding til fadlagring, og hvorledes man frembringe de mest elegante og frugtprægede vine, som glæder et stigende antal af vinentusiaster.

Et af Randers Vinlaugh’s medlemmer, Mark Wilhelmsen, som driver restaurant NOK i Randers Storcenter med stor succes, har indvilget i at lukke restauranten denne aften for netop at vise medlemmerne, hvad NOK formår. Vi vil blive præsenteret for en buffet med ekstra høj kødkvalitet og  masser af tilbehør, som vil være afpasset til sådan en rigtig Pinot Noir/Spätburgunder aften.    

Medlemspris 400 kr. – gæster 600 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto;
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 10. september.
Skriv ”Arr. 2 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Vinmagernes aften hos Jysk Vin (3)

Torsdag den 22. oktober 2020 kl. 19.00 hos Jysk Vin

Noget af de mest spændende ved vinsmagninger er at smage vine, som man ellers aldrig før har smagt … vine som overrasker og udvider ens vinunivers. Det bliver dog en ekstra tak mere interessant, når vinene præsenteres af den, som selv har lavet vinene. Sidst vi prøvede det i Randers Vinlaugh, var til bourgognesmagningen med Knud Kjellerup fra Maison Albert Sounit og Domaine Bernollin.

Nu vil vi allerede igen give medlemmerne i Randers Vinlaugh en sådan uovertruffen oplevelse, men denne gang bliver det ikke bare én vinmager … men med hele 2 udenlandske vinmageren på én aften … og så endda fra 2 store vinhuse, nemlig Weingut Robert Weil i Rheingau – en sand Riesling mester – samt Sottimano fra Barbaresco i Piemonte. Med andre ord lidt af et scoop !!!

Vi har nemlig lavet en aftale med Jysk Vin om en aften med de to vinmagere … en Vinmagernes aften, som holdes hos Jysk Vin på Østre Boulevard. De to vinmageren skal i deltage i Jysk Vins vinfestival et par dage efter og Jysk Vin har simpelthen lokket dem til at komme til lille Randers et par dage før for Randers Vinlaughs skyld. Så håber vi selvfølgelig bare, at Corona virussen ikke spænder ben for dette lidt unikke arrangement.

Der kommer efter vinene – 4 vine fra hvert af de to vinhuse – også lidt pølsebord med tilhørende madvin, som vi altid plejer i Randers Vinlaugh. Men I kan allerede nu godt sætte kryds i kalenderen … der er lagt op til en særdeles spændende vinaften.

Medlemspris 400 kr. – gæster 600 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 15. oktober
Skriv ”Arr. 3 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Eksklusiv sæsonafslutning på Østergade 1 med Løgismose (4)

Torsdag den 19. november 2020 kl. 19.00 på Østergade 1 

Sæsonafslutningen i Randers Vinlaugh er altid noget særligt og eksklusivt … men desværre slog Corona-epedimien vores afslutningen for 2019/20 sæsonen i stykker, så vi måtte aflyse arrangementet i april. Men selve arrangementet skal I ikke snydes for, så nu har vi sat det på programmet igen. Og det kan du være glad for.

Vi har jo hyret en af de danske sværvægtere indenfor gastronomi og god vin – nemlig Løgismose – til at komme til Randers og holde en vinsmagning for medlemmerne i vort gamle og traditionsrige vinlaug.

Løgismose har siden etableringen i 1965 været en institution indenfor mad og vin, bl.a. stod grundlæggerne Lene og Svend Grønlykke bag åbningen af Restaurant Kong Hans Kælder, driften af Falsled Kro, Løgismose Mejeri og etableringen af butikken Løgismose Vin, Mad og Delikatesser, som dannede rammen om vinimporten.

Derfor er det også meget passende, at smagningen afholdes på Restaurant Østergade 1, hvor vinene bliver parret med en 3-retters middag … et glas bobler til en appetizer, 2 forskellige hvidvine til forretten, hele 3 forskellige rødvine til hovedretten og selvfølgelig en lille sød vin til desserten.

Østergade 1 og Løgismose i skøn symbiose … det kan kun blive godt.

Der er med andre ord lagt op til en aften extraordinaire i lag med andre gode medlemmer af Randers Vinlaugh … og det skal således nok blive festligt, anderledes og en smule traditionsrigt … med forsinkelse.

Medlemspris 575 kr. – gæster 775 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 12. november.
Skriv ”Arr. 4 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke

Fabelagtig burgundisk Winemakers Dinner med Knud Kjellerup på Funder

Hele 37 glade medlemmer af Randers Vinlaugh oplevede torsdag den 6. februar 2020 en fabelagtig og eksklusiv Winemakers Dinner på Restaurant Funders, hvor en perlerække dejlige burgundiske vine fra danske Knud Kjellerup fra de to burgundiske vinhuse Domaine Bernollin & Maison Albert Sounit gik hånd i hånd med en lækker gastronomisk gourmetmiddag.

Randers Vinlaugh havde lokket den travle danske vinmager Knud Kjellerup til en smagning i vort stolte, gamle vinlaugh. Han har nogle gange tidligere lavet vinsmagninger sammen med Briand Funder … og hvad var så mere nærliggende end af lave en Winemakers Dinner på netop Restaurant Funders, som Briand næsten lige har åbnet?

Briand Funder er selv fan af Knud Kjellerups vine, så han havde tilpasset en 3-retters middag inkl. start appetizers tilpasset vinene fra Bourgogne … både Knuds Crémant de Bourgogne bobler samt de lækre hvide Chardonnay og røde Pinot Noir vine. 

Brian havde forberedt en menu, som så sådan her ud:

  • Appetizer; 3 små lækkerier, nemlig profiteroles med fuglelevercreme, ristet rugbrød med røget laks og en crouton med stenbiderrogn og frisk ost
  • Forret; Ristet mørksej med jordskokker og jomfruhummersauce
  • Hovedret; Farseret perlehønebryst med perlespelt og trøffel, grillet persillerod og hønsefumet
  • Dessert; Ostetærte med Comté, kvædekompot og syltede nødder

Vinmæssigt skulle vi igen 13 vine, heraf 3 Crémant de Bourgogne til de 3 små appetizers, 3 hvidvine inden forretten, 2 hvidvine til selve forretten, 2 rødvine før hovedretten, 2 rødvine til hovedretten og endelig en rødvin til desserten. Py ha … lidt et felt.

Knud Kjellerup havde også vores gamle ven og tidligere medlem af Randers Vinlaugh Jan Post Nielsen som repræsentant for Kjær & Sommerfelt, som er importør af Knud Kjellerups vine fra Maison Albert Sounit og Domaine Bernollin.

Og det hele startede helt traditionelt ved, at formanden mister Bundgaard bød velkommen, hvorefter Briand Funder også lige bød os velkommen til hans nye restaurant. Han fortalte også, at ham – som de fleste af de fremmødte – havde glædet sig til denne aften, da han for år tilbage havde lavet flere arrangementer med Knud.

Derefter overtog Knud Kjellerup roret … og hvor var det dejligt at høre, hvordan Knud virkelig brænder for sine vine og ha’ besøg af en vinmager, som kender til alle de små deltaljer om hver eneste vin.

Knud startede – mens vi fik lidt Crémant de Bourgogne i glasset – med at fortælle lidt om historien om hans vej til at blive vinbonde i Bourgogne og så fortsat bo i Danmark til hverdag.

Historien om Maison Albert Sounit og Domaine Bernollin

Hvis vi starter med at kigge på historien om Maison Albert Sounit, så købte Knud Kjellerup vinhuset Maison Albert Sounit tilbage i 1993 sammen med sine to gode venner Jesper Krogh og Axel Holm Jensen.

Dengang var Maison Albert Sounit alene et negociantfirma, som ikke ejede en eneste mark, og det danske trekløver købte da også alene firmaet, mens de lejede sig ind i husets smukke, gamle bygning på Place du Champ de Foire i Rully.

Bygningen blev opført omkring 1850 af Jeunet familien ovenpå et gammelt stenbrud, og har nogle af de største, ældste og smukkeste vinkældre i Rully. Bygningen kaldes også Château Jeunet efter de oprindelige grundlæggere, mens vinhuset først fik sit nuværende navn i 1930, da det blev overtaget af Albert Sounit.

Siden overtagelse i 1993 har Knud Kjellerup og kompagni dog købt bygningen og har også – stille og roligt – opkøbt marker. Det kulminerede i 2005, hvor de købte Domaine Bernollin i Jully-les-Buxy i hjertet af Côte Chalonnaise og lagde det sammen med Maison Albert Sounit.

Man havde tidligere købt druer og vine hos Domaine Bernollin, men da den gamle ejer Pierre Bernollin var 74 år – og ikke havde nogen efterfølger – så købte det danskejede vinhus med det samme domænet og dets vinmarker.

Det betyder, at Maison Albert Sounit og Domaine Bernollin i dag sammenlagt har imponerende 16,5 hektar vinmarker i det dyre Bourgogne, men derudover køber man – i fortsat bedste negociant stil – også stadigvæk druer hos en række vinavlere, samlet fra omkring 10 hektar vinmarker.

Det betyder, at der samlet i dag produceres omkring 220.000 flaske vin, hvilket sker på Bernollin vineriet i Jully-les-Buxy, mens de fleste af vinene fortsat lagres i de gamle kældre i Rully.

At være fransk vinbonde … og bo i Danmark

Knud Kjellerup solgte undervejs Østjysk Vinforsyning for at koncentrere sig om det franske eventyr på Maison Albert Sounit og Domaine Bernollin, men han er nu privat fortsat bosiddende i Hinnerup mellem Hadsten og Århus.

Han fortalte, at han egentlig aldrig har overvejet at flytte til Frankrig, da han elsker Danmark. Det betyder blot, at hans Citroën så må tage turen de omkring 1.200 kilometer til Bourgogne med jævne mellemrum.

Flyve gider Knud nemlig ikke … det er sgu ærlig talt for stressende og bøvlet. Og med en base i Danmark, så kan Knud Kjellerup også stå for en række små smagninger for Kjær & Sommerfelt, som er dansk importør af vinene fra Maison Albert Sounit og Domaine Bernollin.

Det var også Jan Post Nielsen fra Kjær & Sommerfelt, samt mig … laughets sekretær, som havde fået opgaven med at skænke vinene i alle medlemmernes glas, hvilket med 13 forskellige vine var lidt af en stressende opgave, som vi dog fik løst sådan nogenlunde med lidt sved på panden.

Knud fortalte også den lille søde historie om den unge Ludivine Griveau, som tidligere har arbejdet på Maison Albert Sounit og i dag er ledende vinmager på den legendariske Hospice de Beaune, 

Den dejlige 3-retters menu

Nå, men inden vi kigger nærmere på alle vinene, så lad os lige se nærmere på de fantastiske retter, som Briand Funder denne aften havde kreeret til Randers Vinlaugh.

Appetizers; Profiteroles med fuglelevercreme, ristet rugbrød med røget laks og en crouton med stenbiderrogn og frisk ost

Sikke en start … flot fuldt til dørs med 3 x Albert Sounit Crémant de Bourgogne Cuvée, De 2 første var Non Vintage, men reelt er det kun 2017 årgangen, hvilket man kan se på koden på etiketten bag på flaske.  Og sikke nogle appetizers, som jo egentlig kommer som ekstranummer i forhold til 3-retters middagen.

Jeg er vild med stenbiderrogn, men også den lille profiterole med fuglelevercreme var en skøn lille mundfuld. 

Forret; Ristet mørksej med jordskokker og jomfruhummersauce

Forretten bestod af en ristet mørksej … stegt til total perfektion og samtidig med en stor kraft og saft. Da vi smagte fisken, så havde vi jo allerede været igennem 3 hvidvine, men de to hvide, som vi smagte til fisken var klart de bedste, nemlig en smuk 2017 Albert Sounit Rully Blanc Les Saint Jacques og en 2017 Rully Blanc 1. Cru Les Raclots.

Hovedret; Farseret perlehønebryst med perlespelt og trøffel, grillet persillerod og hønsefumet

Igen vildt smagfuld ret, hvor de mange små elementer supplerede hinanden ganske perfekt. Det var saftigt kød, meget smagfuld og den grillerede persillerod gav en fin dybde. Det blev vinøst kompagneret med 2 rødvine, en 2017 Albert Sounit Mercurey Vielles Vignes og den altid lækre Mercurey 1. Cru Clos de Montaigus.

Dessert; Ostetærte med Comté, kvædekompot og syltede nødder

Vi sluttede helt passende med ost … nemlig en ostetærte lavet med comté .., og det passer jo perfekt til en god rødvin, hvilket her var en 2017 Albert Sounit Mercurey Noblesse.

Briand Funder fortjener lige et stort applaus for maden, klasse, serveringerne, fantastisk søde tjenere og 100% perfekt service. Det er er absolut et sted, som er værd at besøge, så det fif er hermed givet videre.

Vinene denne aften

Her lige oversigten over alle de vine, som vi kom igennem denne aften:

Crémant
Blancs de Bourgogne
Rouge de Bourgogne

Som vanlig har jeg linket til mine beskrivelser af alle vinene.

Konklusion

Sikke en fin aften og til den fordelagtige pris på kun 575 kr., hvilket alene kunne lade sig gøre grundet god vilje hos både Knud Kjellerup og Briand Funder, så derfor en stor tak til begge. Vi fik også bevis for specielt to ting, nemlig 1; Knud Kjellerup laver fantastisk vin i Bourgogne og 2; Briand Funder er tilbage i topform.

En charmerende franskmand på Bistroteket

Ludovic Riautè er franskmand, smilende, utrolig charmerende … og så ved han alt om vin. Han besøgte forleden Randers Vinlaugh til den første vinsmagning i 2020 og han havde medbragt en række vine fra sin hjemegn … primært Loire, Gascogne, Bordeaux og Rhône.

Ludovic siger selv, at han lidt accent … og selvom han mener, at den kan forveksles med bornholmsk, så er den fransk. Og hans navn er også pærefransk, selvom nogle måske kunne mene, at det lyder en anelse østeuropæisk.

Allerede som 16-årig vidste Ludivic, at han ville arbejde med vin, da han arbejdede som tjener i sin fætters restaurant og blev hooket på vin. Ludovis tryllebandt allerede fra første fløjt forsamlingen på 26 medlemmer af laughet, da han fortalte hele sin historie om hans rejse i vinens verden.

Det var lige fra hans uddannelse til sommelier på vinskole i Orlèans i Loire dalen, arbejdet som vintjener på den fineMichelin-restaurant La Ferme de la Lande og det efterfølgende job som privat vintjener for den rige forretningsmand Marcel Bich … manden bag den kendte kuglepen Bic og shaveren Bic. Ludovic blev ansvarlig for Bichs restaurant på hans private golfklub Les Bordes.

På Les Bordes mødte han bl.a. mange stjerner som Madonna, Michael Jordan, Zinédine Zidane, men også den daværende franske forsvarsminister Francois Léotard, og det hjalp senere Ludovic, da han skulle aftjene sin værnepligt … hvilket så blev som privat vintjener for forsvarsministeren.

Undervejs arbejdede Ludovic også en periode i USA på et krydstogtskib, var restaurantchef på en restaurant på Madagaskar, sommelier på restaurant i Norge  og selv startede med lidt import af vin … inden han havnede i Danmark.

I Danmark blev Ludovoc først medejer af restaurant Piaf i Silkeborg, arbejdede derefter som restaurantchef og vintjener på Ferdinand i Århus, men endte at overtage driften af Vinspecialisten i Silkeborg, hvilket sker samtidig med driften af hans eget vinimportfirma La Cave, internetsiden druer.dk og import af vinduftesæt.

Undervejs blev han også nomineret 2 gange til bedste sommelier i Danmark af den danske spiseguide.

Denne aften skulle vi udelukkende smage nogle af de vine, som Ludovic importerer via La Cave … og primært franske vin, hvor han havde lavet følgende smageprogram:

Vinene var primært fra Loire og Gascogne i Sydvestfrankrig, men et pokkers godt og dækkende udvalg. Det var ikke vildt dyre vine, men alle vine i fremragende kvalitet, hvilket blot beviser, at man ofte får god value-for-money i de – herhjemme – lidt mere ukendte områder i Frankrig. Der var mange små perler … jeg faldt selv mest over Pinot Noir vinen Auvernat fra Domaine des Bérioles, og jeg har naturligvis linket til mine anmeldelser og beskrivelser af vinene.

Helt passende, så blev smagningen holdt på den fransk inspirerede Bistoteket, som sørgede for, at alting klappede. Efter smagningen fik vi en lille, lækker 2-retters menu, som bestod af en forret med lidt blomkålssuppe, mens hovedretten var en drøngod coq au vin.

Lesedi Wines præsenterede sydafrikanske vine på McAle

Beskedne 25 medlemmer af det stolte vinlaugh – Randers Vinlaugh – havde ladet sig lokke til årets sidste vinsmagning på McAle … måske af sekretærens vidtløftige forsikringer om, at vi denne torsdag aften i november skulle smage sydafrikanske vine, som kunne få selv den mest larmende vuvuzela og truttende elefanter til at forstumme.

Og der var da – helt retfærdigvis – heller ingen larmede elefanter eller blæsehorn, og der blev da heller ikke larmet mere end normalt under denne smagning. For det var ikke snabelvand, men elegante sydafrikanske vine efter europæisk forbillede, som de fremmødte medlemmer kunne nyde denne aften … og de virkede til af falde i medlemmerne smag.

Randers Vinlaugh havde lokket indehaveren Hans Cramer Øllgaard fra firmaet Lesedi Wines i Aarhus til Randers. Hans har specialiseret sig i netop sydafrikanske vine og har også boet et par år i landet, hvor han har fundet nogle små, spændende vinproducenter.

Hans kunne derfor fortælle meget om både Sydafrika, vinene, produktionen og de forskellige producenter, som han selv havde besøgt flere gange. Han havde endda indlagt et par overraskelser, bl.a. en lille blindsmagning samt en lille konkurrence … sidstnævnte en lodtrækning mellem dem, som udnyttede et specialtilbud om købe af nogle af vinene denne aften.

Samlet smagte vin disse vine:

Mange af vinene har jeg tidligere smagt, så der har jeg linket til mine tidligere beskrivelser og anmeldelser. De andre vine kommer der selvfølgelig anmeldelser på snart.

Det virkede som om, at medlemmerne var ganske overraskede og tilfredse med vinene og efterfølgende kunne resterne og madvinen 2016 Mimosa Wines Shiraz nydes med lidt mad fra den altid hårdt arbejdende Leif Bressum.

Han havde som vanligt ladet sig inspirere af temaet for aftenens vinsmagning, så det var selvfølgelig mad med sydafrikansk snit. Det bestod af Sosaties, som er et slags grillspyd med bl.a. små stykker af lammekød, noget Boboeti, som er en lasagneagtig ret, lidt dådyrfilet ala South Africa og så til dessert lidt Bananafool.

Sammenlagt en rigtig dejlig aften med spændende mad og ganske overraskende gode vine, som bestemt rokker ved nogle fordomme om sydafrikanske vine. Her var det virkelig god kvalitet og endda til fornuftige penge.

Referat fra laughets Guigal smagning den 24. oktober 2019

Efterårets tredje smagning var med Rhône vine fra det store, velkendte vin- og negocianthus E. Guigal, som vel i dag nærmest har kultstatus i Rhône. Smagningen foregik på Restaurant Tronborg og blev forestået af Phillipson Wine.

Det var Jonas Nordentoft, som præsenterede Guigal vinene fra Phillipson … og flere vil måske kunne huske Jonas. Han har nemlig tidligere besøgt Randers Vinlaugh tilbage i 2016, hvor han i sit eget firma Nordentoft Wine serverede portugisiske vine for os.

Denne aften serverede han dog vaskeægte og racerene Rhône vine fra både det sydlige og nordlige Rhône. I alt 9 vine blev smagt fordelt på to hvide og 7 røde, hvoraf en 2010 Côtes du Rhône Cuvée Phillipson var vinen til maden efterfølgende.

De hvide var 2017 Crozes Hermitage Blanc og en 2016 Condrieu, hvor den sidstnævnte var en fyldig og smagfuld Viognier … den bedste af de hvide efter referentens smag.

De første tre Guigal rødvine var fra Sydrhône … lutter gode klassiske vine, nemlig en 2015 Côtes du Rhône, en 2013 Gigondas samt en 2013 Châteauneuf-du-Pape, som absolut var den mest fyldige, smagfulde og elegante.

De efterfølgende tre rødvine – der repræsenterede Nordrhône – var en 2014 Saint Joseph, en 2009 Côte Rotie og en 2010  Hermitage  … alle topvine med stor fylde og blødhed.

Middagen bestod af Tronborgs sædvanlige og velkendte carving buffet med lækker kød … højreb, skinke, lam og farseret kalkun og dertil kartofler, grøntsager, saucer og salatbord. Til maden fik vi Guigals 2010 Côtes du Rhône Cuvée Phillipson.

Samlet et flot arrangement med gode vine i stigende niveau og Tronborg sørgede igen for en velsmagende middag.

En eksklusiv spansk smagning med Theis Vine

Randers Vinlaugh fik torsdag den 19. september 2019 besøg af Theis Vine til en fabelagtig spansk smagning med fokus på vine fra vindistrikterne i Nord- og Østspanien, altså primært regionerne Catalonien og Castilla y Leon.

Et sammentræf af tilfældigheder, ferier og anden travlhed har gjort, at alene 24 medlemmer fra Randers Vinlaugh havde tilmeldt sig til denne smagning og forventningsfulde var mødt op på Café Jens Otto som kampklare matadorer i manegen klar til spansk rally.

Men de fik virkelig smæk for skillingen, for Theis Vine var mødt velforberedte op, både med et imponerende smageprogram, en håndfuld lækre vine med små spændende overraskelser imellem samt ikke mindst en opsat turguide i form af Emil Gamrath fra vinfirmaet i København.

Udover det nok hidtil flotteste trykte smageprogram, som vi endnu har set i vinlaughet, så vidste Emil Gamrath også rigtigt meget om de spanske vine, vinhusene og vin generelt.

Selvom det beskedne fremmøde betød, at vi ikke havde Café Jens Otto for os selv, og lydniveauet derfor var en anelse højere end normalt til vores smagninger, så var Emil god til at formidle sin kæmpestore viden om vinene … og god til at komme omkring bordene med små historier. Stor ros.

Det smukt trykte smageprogram viste, at vi havde en god aften foran os med hele 9 vine, hvor kun den første var en hvid og resten dermed lutter spanske temperamentsfulde rødvine. Vi skulle igennem disse vine.

Det var et rigtigt flot felt, hvor specielt den 16 år gamle Salanques fra Cellar Mas Doix blæste mig omkuld. Aalto er jo også altid godt, selvom vi smagte dem meget unge … og reelt burde gemmes væk i over 5 år. Jeg har selvfølgelig linket til mine beskrivelser og anmeldelser af alle vinene.

Det blev en rigtig hyggelig aften … og efter vin nr. 8 – den store PS fra Bodegas Aalto – så bød Café Jens Otto på en stor buffet med masser af gode lækkerier … herunder fantastisk mørt kød og et par gode desserter. Madvinen var vinen Prima fra Bodegas San Román.

Et stort tak til Emil Gamrath og Theis Vine for et virkelig flot vinsmagning i det jyske.

Uhrskov på besøg … med lækre vine fra Antinori

Torsdag den 22. august var 36 noble medlemmer af Randers Vinlaugh mødt op i Jyske Bank til efterårets første vinsmagning, som både var den traditionelle generalforsamling samt en god eksklusiv smagning af vine fra det store, legendariske Marchese Antinori.

Som vanlig startede seancen med generalforsamlingen suppleret med et glas bobler … selvfølgelig også fra Marchese Antinori. Vanen tro blev Palle Svendsen valgt som dirigent og klarede – som vanligt – også opgaven til perfektion. 

Vi kom i skyndsom hast igennem de obligatoriske punkter, formandens beretning, regnskab, valg til bestyrelse samt eventuelt og var dermed hurtigt klar til det, som de fleste 36 fremmødte medlemmer nok reelt var mest interesseret i.

Vinsmagningen var lagt i kapable hænder hos Kristian Uhrskov fra Uhrskov vine, som er en gammel familievirksomhed, der har været drevet siden 1895 – oprindelig som købmandsbutik – og i dag drives af 4. generation via brødrene Anders & Kristian Uhrskov.

Kristian var en perfekt guide for at lære mere om det store, historiske og legendariske vinhus Marchese Antinori. Han fortalte om vinhuset og mange af dets ejendomme og vine. Det er få vinhuse, der i dag – som netop Antinori – drives i 26. generation.

Vinprogrammet for aftenen så sådan her ud:

  • NV Marchese Antinori,  Tenuta Montenisa Cuvée Royale Franciacorta, Lombardiet
  • 2018 Marchese Antinori, Castello del Castello Bramìto della Sala, Umbrien
  • 2015 Marchese Antinori, Villa Antinori Rosso, Toscana
  • 2015 Marchesi Antinori, Pian delle Vigne Rosso di Montalcino, Toscana
  • 2013 Marchesi Antinori, Villa Antinori Chianti Classico Riserva, Toscana
  • 2015 Marchese Antinori, Tignanello Chianti Classico Riserva, Toscana
  • 2015 Marchesi Antinori, Le Mortelle Botrosecco, Toscana
  • 2015 Marchesi Antinori, Guado al Tasso Cont’Ugo, Toscana
  • 2014 Marchesi Antinori, Tignanello IGT, Toscana

Jeg skal selvfølgelig nok senere supplere med links til mine beskrivelser og anmeldelser af vinene.

Om Antinori

Antinori familien er blandt de ældste vinavlerfamilier i Italien. Man har optegnelser der daterer familiens vinproduktion tilbage til 1180, hvor familien lavede vin på ejendommen Castello di Combiate. Den nedbrændte imidlertid i 1202 og familien flyttede til Firenze, hvor man drev handel med silkestoffer og bankvirksomhed.

I 1385 meldte Giovanni di Piero Antinori sig ind i Firenzes Vinmagerlaug, og det blev den officielle grundlæggelse af vinhuset Antinori. I de kommende år blev familien mere og mere berømte for deres vine og som følge af deres succes købte de i 1506 Palazzo Antinori. I 1861 blev familiens overhoved tildelt titel af Marschesi … markis, og den titel følger fortsat familien i dag.

I dag drives firmaet af 26. generation repræsenteret af Piero Antinori, og vinhuset ejer en lang række vingårde i primært Toscana, men også i resten af Italien og rundt om i verdenen. Ja faktisk ejer huset i dag over 2.000 hektar vinmarker fordelt på forskellige vingårde i Italien og i udlandet. Huset har deres hovedsæde i San Casciano Val di Pesa i Chianti.

For at få en fornemmelse af, hvor store Antinori er i Italien … ja endda internationalt, så lige lidt om deres vingårde.

I Toscana ejer man – udover hovedsædet San Casciano Val di Pesa – ejendommene Pèppoli på omkring 100 hektar, hvoraf 50 hektar er vinmarker, Badia a Passignano med 223 hektar vinmarker, Guado al Tasso med 300 hektar vinmarker, Pian delle Vigne med omkring 184 hektar, hvoraf 65 hektar er vinmarker, Fattoria Aldobrandesca på 193 hektar, Fattoria Le Mortelle på 270 hektar, La Braccesca på 342 hektar, Montenisa på 60 hektar, Santa Christina, som også er voldsom stor, samt endelig Tenuta Tignanello med 127 hektar vinmarker.

Derudover har man også vingården Castello della Sala i Umbrien, hvor der ejes 500 hektar, hvoraf 140 hektar er vinmarker, Tormaresca i Puglia, Prunotto med 50 hektar i Piemonte, mens ejendommene i udlandet tæller Antica samt det kendte Stag’s Leap i Californien, Col Solare i Washington State, Haras de Pirque i Chile, Tuzko i Ungarn, Meridiana på Malta og endelig Vitis Metamorfosis i Rumænien.

Deres store indflydelse og betydning kan også ses på, at Antinori er en del af den lille, men særdeles eksklusive, elitære klub Primum Familiae Vini … i daglig tale blot kaldt PFV.

Gruppen består af 12 verdensberømte familieejede vinproducenter, og her er Antinori i fint selskab med Mouton Rothschild, Joseph Drouhin, Jaboulet, Pol Roger, Symington, Egon Müller, Vega Sicilia, Hugel & Fils, Miguel Torres, Perrin & Fils (Beaucastel) samt Tenuta San Guido (Sassicaia).

PFV blev oprettet i 1992 og organisationen kaldes også Leading Wine Families. Man kan kun blive medlem ved invitation og der kan maksimalt være 12 medlemmer.

Gruppen består kun af 100% familieejede vinfirmaer og har gennem årene holdt sig meget anonymt, men afholdte for første gang i 2013 en smagning på Prowein i Tyskland og en velgørenhedsauktion i London.

Familierne skal have mange generationers erfaring og værne om de traditioner og værdier, som familieejet står for og sikre at sådanne idealer overlever og er levedygtige i fremtiden. De deler information om generationsskifte, hvordan de sikrer deres vine mod svindel og forskellige tekniske muligheder.

Tignanello

Hos Antinori er vingården Tenuta Tignanello nok den mest interessante og helt klart også mest kendte. Ejendommen blev købt i 1900 af den daværende ejer Piero Antinori.

Dengang var ejendommen alene på 47 hektar, men er gennem årene løbende blevet udvidet ved yderligere opkøb af marker. Det var dog imidlertid Pieros søn, som først begyndte at eksperimentere med druesorterne på ejendommen.

I 1924 skabte han en decideret skabte skandale i Toscana, da han fremstillede en Chianti indeholdende druesorter, som dengang kun var kendt fra Bordeaux. Han fortsatte med at eksperimentere med nye blends, nye typer egefade, temperatur kontrol og flaskelagring.

Han gik på pension i 1966 … men hans søn Piero Antinori var endnu mere innovativ. Man eksperimenterede med tidligere høst af hvide druer, forskellige typer barriques, ståltanke og malolaktisk gæring af røde vine.

Den virkelig revolution kom i 1971 da Piero Antinori lancerede vinen Tignanello, en barrique lagret vin opkaldt efter selve vingården. Vinen indeholdt Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Dette betød at den ikke kunne høre ind under Chianti Classico klassifikationen. Og ydermere indeholdt vinen ikke en mindre del hvide druer, som lovgivningen i Chianti fra 1975 ellers foreskrev.

Teknisk set var Tignanello ikke den første supertoscaner … den ære tilfaldte Sassicaia, som er skabt af en Antinori slægningen Marquis Mario Incisa della Rocchetta … men netop med bistand fra Piero Antinori, som jo havde eksperimenteret med Cabernet siden 1920’erne.

Men det blev Tignanello som virkelig rystede op i den italienske vinverden. Dette medførte blandt andet konsekvenser i både lovgivningen og for fremtidigt arbejde med Chianti klassifikationen.

Selvom lovgivningen for Chianti Classico i dag er lavet om efter Antinoris model, så fortsætter familien med at sælge deres Tignanello som IGT vin, Vi smagte som aftenens sidste vin selvfølgelig den legendariske vin i en årgang 2014.

Afslutning

Det blev en virkelig lækker smagning, og bagefter blev eventuelle slanter samt en madvin fra Antinori nydt til en omgang nordisk tapas fra Kevin og Norevent, venligst sponsoreret af aftenens vært Jyske Bank, som også endte som opsamlingsspot for de vine, som flere af os endte med at købe med lidt rabat på aftenen.

Samlet en stor tak til Kristian Uhrskov for en god smagning.