Alle indlæg af houlberg

Boblende aften med Champaniacs lækre champagner

Torsdag den 21. marts var 32 sprudlende medlemmer af Randers Vinlaugh og 3 bankfolk fra Jutlander Bank ved at boble over af glæde på grund af gode champagner. De havde alle modigt meldt sig til en vinaften udelukkende med champagne, og trods en formentlig sund forudindtaget skepsis, så blev det en rigtig lækker aften med fabelagtige bobler, gode fortællinger og lækker mad til de gode champagner, som alle var begejstrede for.

Smagningen havde laughet lagt i hænderne på det lille lokale firma Champaniac … der – nærmest som ordet også siger – er fanatiske, rødglødende og passionerede champagne elskere. De driver kun Champaniac på hobbybasis og sælger alene deres sortiment til venner af firmaet.

De importerer kun champagner fordi, at de ikke kan lade være og har alene import af champagner fra en håndfuld små og kvalitetsbevidste producenter.

Champaniac drives af Carsten og Jan … sidstnævnte var dog forhindret, så Carsten havde i stedet taget René – ven af firmaet og selvfølgelig også champagne elsker – med som hjælper.

Carsten havde lavet en voldsomt spændende smageprogram til Randers Vinlaugh og det omfattende alle slags champagner … fra Non Vintage til årgangschampagner, blends, rene Blanc de Blancs, Blanc de Noirs og en enkelt rosé.

Smagningen var henlagt til Jutlander Bank på Østervold, og de havde også sponsoreret en menu, som skulle følge med champagnerne. Stor tak til Jutlander Bank.

Carsten skulle så forsøge at orkestrere, hvilke retter vi løbende skulle smage til de enkelte bobler … og netop kombinationen af mad og champagner er ét af Champaniac store interesser, altså hvordan man bedst sætter champagner til en god middag.

Og sikke en orkestrering! Carsten fortalte indlevende om sin altoverskyggende hobby, altså om champagne generelt, deres lille firma, men mest af alt om aftenens champagnehuse og de champagner, som løbende blev serveret.

Samlet så programmet således ud:

Som vanligt har jeg linket til mine beskrivelser og anmeldelser af vinene. De fleste havde jeg smagt tidligere, ja faktisk til netop en gastronomisk aften med Champaniac, hvor de havde rottet sig sammen med Kevin fra Norevent … og det kan du læse om i mit blogindlæg VIP champagnesmagning & private dining ekstravaganza

Man kan nemlig sagtens drikke champagne – og udelukkende champagne – til en lækker middag, og det fik vi bestemt beviset for denne aften i Jutlander Bank. Mange var endda som begejstrede, at de bestilte flasker af nogle af aftenens bobler … mig selv inklusiv.

Champaniac havde endda udlovet en magnum flaske, som de trak lod om blandt aftenens indkøbssedler, herunder min med nogle af boblerne fra Louis Nicaise, som klart – igen – blev mit favorit champagnehus.

Vi slutter som vanligt med lidt flere fotos fra aftenen.

Lang Mendoza næse … men reddet af Languedoc & Strobel Vin

Nogle ting er man ikke herre over, men derfor kan man godt sige; shit, fandens, øv og sur røv. En uge før vores besøg af vinmageren Andrej Razumovsky – den halvt danske og halvt østrigske vinmager , der nedstammer fra en ukrainsk adelsfamilie – fik vi et ganske uventet afbud fra manden helt fra Mendoza.

Høsten var fremrykket 3-4 uger i Mendoza, så han kunne ikke komme til Danmark, hverken til Winemakers Dinner rundt om i landet med Philipson Wine eller – endnu vigtigere – til smagningen i et af landets stolteste vinlaugh, nemlig Randers Vinlaugh.

Så var rådne dyr gode og gode råd dyre, men laughet fik hurtigt fremrykket en smagning, som var planlagt til efterårsprogrammet, nemlig en Languedoc/Roussillon smagning med Jacob Strobel fra Stobel Vin syd for Århus. Og heldigvis var Jacob fleksibel og frisk på opgaven.

Selvom vi havde slået hårdt på trommen for, at vi nu igen fik besøg af en vinmager og så i stedet måtte sende en undskyldende e-mail med ændringen i programmet, så havde 30 hele medlemmer alligevel indstillet ganerne på vin, selvom det så ikke skulle være tyk, kældersort Malbec i en argentinsk tango.

Selvom influenzaen hang i luften over Randers og helt tilfældigt havde udset sig et par stykker af laughets medlemmer, så var det alligevel en flok vinglade mennesker, som i god tid indtog lokalerne på Restaurant Tronborg, som imod alle ods modsagde alle rygter om, at dér var tiden gået i stå for mange år siden. Lokalerne fremstod derimod lyse og venlige.

Det gjaldt sådan set også aftenens vin- og redningsmand Jacob Strobel, som havde klargjort 8 vinøse missiler fra Languedoc og Roussillon, et fint program med 2 hvidvine, 5 rødvine og sluttelig en sød Muscat Rivesaltes. Dermed så programmet sådan her ud:

Et fint lille felt, hvor specielt den røde madvin Pour les Amis Saint-Chinian og Roc Blanc Saint-Chinian fra Château Gilbert & Gaillard overraskede meget positivt, men også dessertvinen Classique  Muscat Rivesaltes Béa bød på flot kvalitet. Som vanligt har jeg linket til mine beskrivelser og anmeldelser af vinene. 

Jacob fortalte om de forskellige vine og vinhuse … og han havde endda lavet et lille kort, hvor vinhusene var indtegnet. Det så ud som om, at vinene behagede de fremmødte medlemmer og med 20% rabat, så bestilte flere også mange af vinene. 

Efter smagen, så skulle vi ind i restauranten, hvor Tronborg ikke skuffede med det traditionelle … nemlig deres carvingbord, som ikke havde ændret sig. Men heldigvis, for det var god mad med forskellig slags kød med god tilbehør samt lækker salatbuffet. På den måde var alt ved det gamle på Tronborg … og det er i grunden ikke så ringe. 

Samlet blev det således alligevel en god vinaften, selvom det blev uden besøg af vinmageren fra Argentina og noget andet end vi selv havde forventet … men godt var det og fra et område, hvor man får value for money.

Rhône med post … sikke et arsenal af vine fra M. Charpoutier

Rhône med post hed overskriften for årets første vinsmagning i Randers Vinlaugh … og det danske postvæsen skal stå tidligt op for at følge med Jan Post Nielsen, som torsdag den 24. januar guidede 41 medlemmer af vinlaughet igennem en forrygende smagning af vine fra det store, legendariske og historiske vin- og negocianthus M. Chapoutier.

Jan Post Nielsen – som mange kender fra Vinspecialisten i Dytmærsken – arbejder i dag for Kjær Sommerfeldt, og ham havde vi hyret til at forestå en vinsmagning fra Rhône … med hovedvægten på det nordlige Rhône.

Og Jan havde glædet sig til på sin gamle hjemmebane at vise, dels hvad han havde lært siden sidst og ikke mindst præsentere et sandt arsenal af flotte vine fra M. Chapoutier. Han havde udvalgt et repræsentativt udsnit af vine fra producenten … en enkelt hvid, lidt fra det sydlige Rhône og 5 røde perler fra det nordlige.

Ready – set – go … Rhônesmagning med Jan Post Nielsen

Så de 41 fremmødte medlemmer på Slotskroen fik smæk for alle skillingerne. Og posten var i både godt humør, hopla, fortalte masser om M. Chapoutier, historien og selvfølgelig også de enkelte vine, så det blev en toppræstation med både SKÅL og masser af info.

Historien om Chapoutier

Skal vi kigge lidt nærmere på vinhuset Chapoutier, så har familien Chapoutier boet i Tain-l’Hermitage siden 1808, men vinhuset er reelt først grundlagt i 1879, hvor Polydor Chapoutier købte sin første vinmark og startede med at forretningen med vinproduktion. Det blev hurtigt udvidet med negociantforretningen med køb af druer fra andre vinavlere og

Siden den spæde start i den lille sidegade har skiftende generationer af Chapoutier familien siddet ved roret, men omkring 1988 under ledelse af 5. generation Max Charpoutier haltede økonomien.

Max’ sønner Michel og Marc Chapoutier havde hjulpet faderen, men den 25 år unge Michel mente ikke, at faderen kunne drive gården … han havde ingen smag og anede intet om vinproduktion.

Max havde blot fortsat som tidligere generationer med produktion i den lille kælder i sidegaden. Vinen gærede i store åbne trækar, og skallerne blev fodtrådt i mosten. Gamle kastanjefade blev brugt til lagring, og spindelvævene fik lov at vokse sig store.

Når det gik godt, var resultatet fremragende, og det var historiske store vine, men alt for tit gik det imidlertid mindre godt … og den udvikling var blevet forstærket under Max’ ledelse.

Michel Chapoutier fik derfor overtalt sin bedstefar Marc – som rådede over aktiemajoriteten – til at lade aktiemajoriteten overgå til ham. Det betød, at Michel reelt fyrede faderen, hvilket selvfølgelig medførte en familiekrise.

Michel gik derefter omgående i gang med en større omlægning af driften. I kælderen blev de gamle kastanjefade blev skiftet ud med franske barriques.

I markerne blev driften lagt om med fuld respekt for naturen og til noget, som kommer så tæt på det økologiske, at man ikke kan fornemme forskellen.

De dikterede omgående reduktion i hektarudbyttet, der i forvejen var lille, fordi vinstokkenes alder var mellem 30 og 90 år. Samtidig besluttede Michel, at der kun måtte benyttes organisk gødning og ved produktion af vinene skulle de alene anvende druernes naturlige gærceller og flaske alle vinene ufiltreret.

De fik masser af omtale alle relevante steder, og på få år var Chapoutier igen fremme på førersædet og allerede i 1991 fik vinhuset den eftertragtede guldmedalje ved vinolympiaden i Bordeaux.

Senere blev broderen Marc – som også under faderens ledelse havde fået det 4-dobbelte i løn i forhold til Michel – også købt ud, således vingården i 6. generation nu alene drives af Michel Chapoutier.

Michel har også hele tiden været den vinkyndige af de to brødre og den person, der har været den afgørende brik i successen på verdensplan. Han vil først og fremmest lade naturen bestemme vinens karakter. Michel vil have, at hans vine udtrykker terroir, der er samspillet mellem jordbunden og klimaet.

Vinhuset ejer i dag 54 hektar vinmarker i det nordlige Rhône, 90 hektar i det sydlige Rhône samt 69 hektar i Roussillon. Alle marker er i dag certificeret økologiske, hvilket gør vinhuset til største biodynamiske producent i Europa.

I den sydlige del har Chapoutier bl.a. i 2008 købt Domaine Bois Dauphin samt Clos des Pontifes i Châteauneuf-du-Pape, men ellers deltager huset også i flere joint-venture projekter, bl.a. i Alsace, Australien, Portugal og USA.

De er også en del af Pic og Chapoutier … endnu et joint-venture med Anne-Sophie Pic, der driver den 3-stjernede restaurant Maison Pic i Valence. De har også et samarbejde med kokken Yannick Alléno … et par af vine fra det samarbejde skal har jeg også smagt, så dem kommer der selvfølgelig også anmeldelse på.

Og så opkøber de altså også fortsat druer op i negociantdelen fra vinavlere i både det nordlige og sydlige Rhône. Det betyder en lang række vine i de 4 serier Découverte, Tradition, Prestige og topserien Fac et Spera … husets gamle slogan, som betyder gør og håb.

Vinen tjekkes i Vivino

Chapoutier var også den første vinproducent til at lave etiketter med blindskrift. Allerede tilbage i 1994 indførte Michel lavede Michel etiketten på husets Monier de la Sizeranne Hermitage med bindskrift, hvilket i 1996 blev udvidet til alle vinene fra gården,

Michel havde fået idéen efter hans ven – den berømte sanger Gilbert Montagné – på TV forklare, at han skulle ha’ venner med, når han i byen skulle købe vin. I dag har flere producenter også indført blindeskrift på deres etiketter.

Smageprogrammet denne aften

De 5 røde perler fra Nordrhône er linet op

Jan Post Nielsen har valgt et ret spændende udvalg … og med en kvalitet, som vist overraskede de fleste. Samlet så programmet sådan her ud:

Virkelig et flot felt … og lang tid siden, at jeg har smagt så mange gode vine i streg. Jeg har som vanlig linket til mine beskrivelser og anmeldelser af vinene.

Jan lokkede med lidt rabatter, hvis nogle var interesserede i at købe vinene og endda til ganske gode priser. Det faldt i god jord … og der var vist mange, som købte nogle flasker, herunder jeres flittige skribent og flere omkring bordet.

Stor tak til Jan for indsatsen og et flot smageprogram. Well done.

Endnu en god aften i Randers Vinlaugh

Efter smagningen var der en lille buffet fra Slotskroen, og madvinen var den smagfulde Côtes-du-Rhône Belleruche. Samlet en flot start på den nye vinår … fedt at smage god Rhône og jeg glæder mig allerede til næste smagning i Randers Vinlaugh.

Rhône med Kjær & Sommerfeldt på Slotskroen (1)

Torsdag den 24. januar 2019 kl. 19.00 på Restaurant Slotskroen

Randers Vinlaugh har endnu engang fundet et spændende emne til d. 24. januar på Restaurant Slotskroen. Sammen med Kjær & Sommerfeldt har vi fornøjelsen af at invitere medlemmerne til vinsmagning med vine fra Rhône.

Kjær & Sommerfeldt er ikke bare Kongelig Hofleverandør, men også Københavns ældste vinhandel. Bl.a. derfor kan de præsentere et bredt udvalg af vine, der både kan tilfredsstille den kræsne specialist og den almene forbruger, som begge stiller krav om at få en vin, som indfrier forventninger til kvalitet og pris.

Vores største glæde er at dele vores passion for vin med dig. Dette skal Randers Vinlaugh opleve, og til smagningen bliver vi guidet gennem Rhone med hovedvægten på nord af ingen andre end Jan Post Nielsen. Tidligere ansat hos Vinspecialisten i Randers.

Vinene fra Rhone til smagningen vil udelukkende være fra en enkelt producent M. Chapoutier. Familien startede i en lille sidegade i Tain i 1808. Der er 30 hektar til at dyrke vin på. I 1988 fik Michel og Marc Chapoutier overdraget ansvaret for virksomheden.

De gamle kastanjefade blev skiftet ud med barriques af fransk eg, og på markerne blev driften lagt om med fuld respekt for naturen og til noget, som kommer så tæt på det økologiske, at man ikke kan fornemme forskellen.

De dikterede omgående reduktion i hektarudbyttet, der i forvejen var lille, fordi vinstokkenes alder var mellem 30 og 90 år. De gav ordre til, at der kun måtte benyttes organisk gødning og udelukkende druernes naturlige gærceller, og at rødvinene ikke måtte filtreres før tapningen.

I dag er det kun den ene af brødrene, nemlig Michel, der kører firmaet videre. Michel har hele tiden været den vinkyndige og den person, der har været den vigtige brik i renæssancen af de store Rhône vine og for succesen på verdensplan. Han vil først og fremmest lade naturen bestemme vinens karakter. 

Vi skal bl.a. smage vine fra Condrieu, Côtes-du-Rhône, Châteauneuf-du-Pape, Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Côte Rôtie og Hermitage. Er man ikke fortrolig med Rhône (Nord-Rhônes), er det en rigtige god idé at deltage, da disse vine vil henrykke … Derfor mød op til en stor aften på Slotskroen sammen med Randers Vinlaugh og Kjær Sommerfeldt. 

Kort sagt er det en unik smagsrejse, du kan tage på gennem det meste af Rhône, men står du ikke lige foran en tur til Frankrig, kan du også få smagene i Randers Vinlaugh.

Medlemspris 450 kr. – gæster 650 kr.
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 17. januar.
Skriv ”Arr. 1 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Dansk/østrigeren Andrej Razumovsky præsenterer egne vine fra Alpamanta Estate i Mendoza, Argentina (2)

Torsdag den 21. februar 2019 kl. 19.00 Restaurant Tronborg, Grenåvej 2

Det er lykkedes Randers Vinlaugh at lokke en winemaker, Andrej Razumovsky, helt fra Argentina til at komme og præsentere egne vine fra Mendoza i Argentina. Andrej Razumovsky er halvt dansker og halvt østriger og nedstammer fra en ukrainsk adelsfamilie.

Indtil år 2000 var han bosiddende i Østrig og har da også stadig en adresse i Wien. I 2005 besluttede Andrej fra Østrig og 2 venner fra henholdsvis Frankrig og Schweiz at etablere et winery for fødderne af Andesbjergene og købte en ejendom på 35 ha i Lujan de Cuyo i et af de mest klassiske områder i Mendoza. 

Vingården, Andrej ejer og er direktør for, er beliggende i 950 meters højde og hedder Alpamanta. Det betyder ”kærlighed til jorden” på et lokalt sprog, som tales af indianere. Alle vingårdens vine bliver lavet udelukkende på økologiske druer og vinifikationen sker fra høst til aftapning på den mest naturlige måde.

Filosofien bag Alpamantas vine, som alle er biodynamiske og biologiske er at skabe vine, der udtrykker deres terroir med stor respekt for miljøet. Lige fra starten har man haft tilknyttet en af Sydamerikas bedste winemakere, Alvaro Espinoza fra Chile, der netop er ekspert i økologiske og biodynamiske vine.

Det er med nogen stolthed, at vi kan byde velkommen til Andrej Razumovsky i Randers Vinlaugh. Han taler dansk og er i øvrigt også kendt fra DR2’s temaaftener om vin.

I Danmark repræsenteres Alpamantas vine af Philipson Wine, og til smagningen vil også Jesper Kjær Drejer fra Philipson være tilstede. Han har sammen med Andrej lavet et spændende og  alsidigt program, som vil give et godt indtryk af de forskellige druetyper, der arbejdes med.

Smagningen vil afspejle, at Argentina er meget andet en Malbec, idet der vil være flere forskellige både røde og grønne druesorter på programmet.

Dette spændende internationale arrangement afholdes på den klassiske Randers restaurant ”TRONBORG”, som vil servere deres kendte carving buffet i form af forskellige stege med lækkert tilbehør.

Ja, der er lagt op til en aften helt i top med det ekstra touch, at winemakeren selv er tilstede.

Medlemspris 400 kr. – gæster 600 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 14. februar.
Skriv ”Arr. 2 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke.

Champagnesmagning med Champaniac (3)

Torsdag den 21. marts 2019 kl. 19.00 hos Jutlander Bank på Østervold

Champagne er for de fleste lig med fest, luksus og kvalitetsvin. Boblerne i en Champagne stammer fra andengæringen i flasken. Denne form for andengæring, bliver kaldt for Champagne metoden – det korrekte navn er dog Méthode Classique.

Som de fleste ved, så kommer den ikoniske drik fra Champagne distriktet i Frankrig, lige omkring Reims og Epernay. De har eneret på navnet, så står der Champagne på etiketten, kan man være ganske sikker på, at det er en ægte Champagne.

Og så er Champagne i øjeblikket in … mere populært end nogensinde før og selv unge mennesker drikker champagne. Da vi samtidig i Randers har et lille eksklusivt importfirma af netop gode champagner, hvad er så mere naturligt end at lave en fuldstændig 100% champagnesmagning i Randers Vinlaugh? Bare en aften med den ikoniske drik.

Vi får således torsdag den 21. marts 2019 besøg af Jan og Carsten fra Champaniac og de vil guide os igennem et udvalg af deres champagnehuse. Champaniac er et lille firma, som Jan og Carsten driver på hobbybasis, men en alvorlig hobby, og de koncentrerer sig alene om helt små producenter i Champagne. Der finder man fantastisk kvalitet til overkommelige penge.

Den storslåede champagnesmagning afholdes hos Jutlander Bank. De har lovet at lægge lokaler til og sponsorere lidt mad til de boblende vine … og dermed bliver der jo ekstra penge til, at vi kommer til at smage nogle af de bedste champagner fra Champaniacs sortiment.

Kom med til en særlig bebrusende smagning i Randers Vinlaugh. 

Medlemspris 400 kr. – gæster 600 kr. 
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto;
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 14. marts.
Skriv ”Arr. 3 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb

Liv i en gammel tradition … medbring din egen vin til sæsonafslutningen på Bistroteket (4)

Torsdag den 25. april 2019 kl. 19.00 på Bistroteket

Det er jo altid bestyrelsen i Randers Vinlaugh, som bestemmer programmet og dermed også, hvilke vine vi smager til vores mange vinsmagninger. Det er selvfølgelig også vort job som bestyrelse.

Alligevel synes vi, at det er på tide en enkelt aften at genoplive en gammel tradition i Randers Vinlaugh … nemlig en sæsonafslutning som i gamle dage, hvor alle medlemmerne selv får mulighed for at medbringe nogle af deres yndlingsvine og dele dem med bordet.

Ikke siden april 2010 har vi gennemført den gamle tradition med, at laughets medlemmer selv skulle medbringe vin til maden, for at dele deres vinoplevelser med andre medlemmer. Og nu støver vi så – efter 9 år – traditionen af igen … men hvem er også bedre at dele vinoplevelser med end andre vin-nørder?

Men for at det skal være en rigtig sæsonafslutning, så skal der god mad på bordet. I 2010 blev afslutningen holdt på Skovbakken, men denne gang bliver det på Bistroteket, hvor vi skal igennem en 3-retters menu. Bistroteket kan ikke oplyse menuen endnu, da de også gerne vil overraske med en spændende sæsonpræget oplevelse på deres sædvanlige høje gastronomiske niveau.

Medbring derfor, hvad du gerne vil dele denne aften … vi foreslår en hvidvin og en rødvin, som du synes er noget helt særligt og du gerne vil dele med andre ved bordet. På den måde kommer vi formentlig til at smage noget overraskende og uventet.  

Vi håber, at du er med på at genoplive traditionen en aften i lag med andre gode medlemmer af Randers Vinlaugh …  det skal nok blive festligt, anderledes og en smule traditionsrigt. 

Medlemspris 400 kr. – gæster ikke muligt
Max 50 deltagere efter først til mølle princippet
Tilmelding sker via indbetaling af medlemsprisen på konto:
reg.nr. 7835 kontonr. 1161969 senest torsdag den 18. april.
Skriv ”Arr. 4 + dit navn” som reference ved indbetalingen.
Efter tilmeldingsfristen udløb refunderes indbetalt beløb ikke

Bordeaux vine i landlig idyl i Albæk ved laughets Bordeauxspecialist Bernt Nielsen

Temaet denne torsdag aften i november lød på venstre mod højre bred i Bordeaux eller med andre ord Medoc mod St. Emilion. 47 medlemmer fik en fantastisk aften, som var både informativ og velsmagende.

Med lidt god vilje kan man godt drage en sammenligning mellem at stå i Randers og kigge ud ad Randers Fjord mod Kattegat med Albæk på venstre bred og Uggelhuse på højre og overføre dette billede større målestok til Bordeaux by med kig ud ad Gironde floden mod Atlanterhavet med Haut Medoc på venstre bred og St. Emilion på højre bred.

Altså blot en geografisk sammenligning, for når det kommer til det væsentlige – vinene – hører en hver sammenligning op.

Velkomsten blev indledt med en markering af frigivelsen af Beaujolais Nouveau, som jo hvert år frigives 3. torsdag i november. Primeur vinen, vi smagte, var fra det anerkendte vinhus Joseph Drouhin i Beaune. Smagen af røde bær var fin og frugtig og var som sådan en god disponent for potentialet i den type vin.

Aftenens egentlig emne blev indledt, så også udelukkende hvidvins-drikkere blev tilgodeset med en Chateau Pierrail Prestige Blanc Bordeaux.

Bernt var som altid velforberedt og på hjemmebane både i Albæk og i vinene fra Bordeaux.

Selv om vinene er det væsentlige, er det spændende ved vinverdenen også de mange sidegevinster, der følger med. Bernt delte rundhåndet ud af disse samt sin viden om byen Bordeaux og området af samme navn.

Enhver vil få lyst til at besøge Bordeaux og nogle af turistmagneterne i byen, når de hører Bernts levende beskrivelser af det nye etablisement ”City du Vin”, promenaden med de mange restauranter og vinbarer eller ”Maison du Vin” – ja, det hele handler stort set om vin i Bordeaux, dog bør lige tilføjes den berømte børsbygning på Girondin pladsen.

Beskrivelsen af Medoc Marathon får også munden til at løbe i vand, hvis ikke den er tørret ud, inden man kommer til entrecoten, osten og grand cru vinene.

Bernt afslører også en stor interesse for det modsatte køn, idet han har gjort et grundigt research for at finde ud af, hvor mange poster der bestrides af kvinder på nogle af de kendte slotte. Et postulat (fra kvinder) siger, at kvinder er bedre til at smage, eller er det måske, fordi der ingen sønner var til at tage over på slottene.

Smagningen forløb med parvis test af vinene fra henholdsvis venstre og højre bred. Det var ikke en egentlig konkurrence men mere en konstatering af forskellen i smag pga. forskellig druesammensætning, jordbund, andre geografiske forskelle m.v.

Alligevel vil jeg ikke undlade for mit eget vedkommende nok at give et overraskende lille plus til St. Emilion siden. Måske mest grundet stor forskel i 1. sæt.

Alle vinene var gode og de fleste særdeles gode repræsentanter for de to områder – ikke underligt – da 3 af vinen var Cru Bourgeois og de resterende 6 var Grand Cru vine.

Alle vinene flot anskaffet af Bernt af mange forskellige kanaler i både ind- og udland. De smagte vine var:

  • Chateau Lamothe-Cissac 2010 Cru Bourgeois Haut Medoc
  • Chateau Ambe Tour Pourret 2015 Grand Cru St. Emilion
  • Chateau Magnol 2014 Cru Bourgeois Haut Medoc
  • Chateau Fonbel 2012 Grand Cru St. Emilion
  • Chateau Cantemerle 2012 Grand Cru Classé Haut Medoc
  • Chateau Corbin 2012 Grand cru St. Emilion
  • Chateau D’armailhac 2006 Grand cru Classé Haut Medoc
  • Chateau Franc Mayne 2015 Grand Cru Classé St. Emilion
  • Madvin: Chateau Fourcas-Dupre Cru Bourgeois Listrac-Medoc

Cateringfirmaet Nor/Event er Randers’ svar på gourmet take away. Indehaveren Kevin Pindstrup Nielsen havde til denne særlige aften leveret en herlig velsmagende  gourmet tapas-anretning, som var fint afpasset til aftenens vine.

Så BRAVO til Bernt – BRAVO til Bordeaux – BRAVO til Beaujolais – BRAVO til tapas i særklasse  –  og tak til alle der gjorde denne aften mulig i Albæks hyggelige forsamlingshus.

Som vanligt slutter vi også med lidt flere fotos fra aftenen.

Italiensk Italux smagning med masser af B’er på Skovbakken

Der var mange B’er i luften torsdag den 18. oktober 2018 på Restaurant Skovbakken, hvor 39 glade medlemmer af Randers Vinlaugh var mødt op til en italiensk aften med vinfirmaet Italux.

Og blandt bunker af berusende B’er var bl.a. berømte bidende Barolo, blodrød Barbaresco, bastant Barbera, blød, brunlig Brunello blandt blide Bianco basisvine og Brut brusende bobler.

Men et vigtigt B denne aften var dog også billig, for Italux drives mest på hobbybasis, hvorfor de kan holde nogle meget fornuftige priser på vinene. Og det var noget, som medlemmerne synes om, specielt også fordi, at vinene samtidig imponerede på kvalitet … eller sagt på anden vis, så var der virkelig smæk for skillingen.

Det skulle også senere på aften – vel hjulpet undervejs af en lille konkurrence – sætte gang i jydernes købelyst af de italienske vine.

Italux importerer nemlig også alene – som navnet helt korrekt indikerer – vine fra det italienske opland til det lille importfirmas adresse i Skanderborg. De er 6 ejere om foretagende og med interessen for vin som det vigtigste … ren hobby med nøgleordet Vino e Passione.

Denne aften var det fra Italux Lars og Michael, som skulle guide laughets medlemmer igennem aftenens program. Og selvom de ikke er professionelle i branchen, så lagde de godt ud med at sponsorere et lille glas mousserende Spumante og dertil endda lidt parmesanost … great combi og så var vi ligesom i gang.

Vi skulle derefter smage to hvidvine inden resten af aften stod på rødvine fra henholdsvis Abruzzo, Toscana og Piemonte, altså nogle af de B’erne. Samlet kom smageprogrammet til at se sådan her ud:

Jeg har – som vanligt – linket til de vine, som jeg tidligere har smagt og anmeldt samt anmeldelserne fra aftenen.

Samlet blev det en rigtig god og hyggelig aften med godt humør hos Italux Lars og Michael. Og specielt de røde vine fra Toscana og Piemonte lod til at falde i folks smag. 

Italux udloddede samtidig 3 x vinepræmier til lodtrækning mellem de vinbestillinger, som de modtog i løbet af aftenen.

Blandt vinderne var bl.a. Jørgen Jacobsen, som sammen med sin hustru var med for første gang i Randers Vinlaugh … ja faktisk var der denne gang 2 nye medlemmer med for første gang. 

Om vinpræmierne var trækplasteret, de gode vine eller de fornuftige priser … eller måske alle 3 faktorer, som spillede ind, skal jeg ikke kunne sige, men der blev vist bestilt flittigt med vine, som alle snart vil blive leveret til en samlet adresse i Randers. 

De bliver nemlig leveret til Jyske Bank, så laughets sekretær skriver rundt til medlemmerne, når vinene er modtaget og kan afhentes.

Efter de første 8 vine, så serverede Restaurant Skovbakken derefter en dejlig buffet med masser af lækkerier, bl.a. en lækker laks, oksekød samt andet godt.

Som madvin havde Italux valgt endnu et B … Barbera d’Alba Pozzo fra Reneta Corino og endda i to forskellige årgange 2013 og 2015, også et fint valg og passende til den gode mad. 

Sammenlagt en fornøjelig aften og stor tak til Italux for deres uhøjtidelige præsentation af deres dejlige vine. 

Down under med Frankland Estate og Propperiet på Café Jens Otto

Ved borde med rødternede duge og levende lys, under vasketøjssnoren med mormors store, hvide og nyvaskede underbukser var scenen sat til en hyggelig aften. Forude ventede endnu en smagning i Randers Vinlaugh, hvilket havde lokket 31 medlemmer ned på Café Jens Otto.

Temaet denne gang var australske vine fra alene ét vinhus, nemlig Frankland Estate. Det var også land tid siden, at sidst havde smagt vine fra landet Down Under, men i laughet er vi jo ligeglade med, hvor i verden vinen kommer fra, bare den smager godt.

Og da det netop også er holdningen hos Propperiet Vin Import, så havde vi hyret netop dem til at komme til den kronjyske hovedstad for at forestå en australsk smagning med Frankland Estate, som er et af deres vinhuse, der endda laver vine med et europæisk snit i kængurulandet.

Det var Claus Venning fra Propperiet Vin Import, som skulle præsentere os for vinene fra Frankland Estate, som blev grundlagt af Barrie Smith og Judi Cullam i 1988. Deres gård ligger på en plet, som er ganske velegnet til vinproduktion ved Frankland River i Great Southern distriktet i Western Australia.

Frankland Estate er bl.a. kendt for deres vine på Riesling … flere har endda sagt, at Frankland Estate laver Australiens bedste Riesling, hvilket vi hurtigt skulle smage.

Claus fortalte om vinhuset, viste en lille film fra Frankland Estate og præsentere os samlet for 11 vine … 9 i det ordinære smageprogram og 2 til sidst i en lille konkurrence. Det var vinene:

Blindsmagningskonkurrencen

Som vanligt skal jeg nok linke til mine beskrivelser og anmeldelser af vinene i den kommende tid. Jeg var især imponeret af deres Riesling vine, som var så tørre, at de sagtens kunne forveksles med vine fra enten Tyskland eller Alsace.

Konkurrencen havde Claus lavet for at give lidt sjov og lidt ekstra … og gik helt kort ud på, at vi for sidste to vine skulle gætte land, vinhus, årgang og drue. 

Vi var flere, som ikke havde hørt efter … at vi denne aften alene skulle smage vine fra Frankland Estate, men det havde Lars Wilhelmsen, som derfor løb med sejren og en præmie på et par flasker vin. 

Café Jens Otto viste efter smagningen, at de ikke kun mestrer den hyggelige stemning, men også kan lave god mad, så vi fik en lille buffet med masser af lækkert kød, tilbehør og såmænd også dessert.  Samlet endnu en fin aften i Randers Vinlaugh.